επικαιρότητα

15 ευρώ το δωμάτιο παίρνουν οι tour οperators


Η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει Ελληνες ξενοδόχους να υπογράψουν συμβόλαια με tour operators σε πολύ χαμηλές τιμές. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις «υποθήκευσαν» τα δωμάτιά τους ακόμη και για 15 ευρώ έως το 2021. Δέλεαρ για τους ξενοδόχους αποτελούν οι προκαταβολές που εξασφαλίζουν από τους ξένους τουριστικούς οργανισμούς, οι οποίοι λειτουργούν ως τράπεζες για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.


Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί τους Ελληνες ξενοδόχους στην υπογραφή συμβολαίων με ξένους τουριστικούς οργανισμούς, τα οποία έχουν πολυετή διάρκεια και κλειδωμένες τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Δέλεαρ για τους ξενοδόχους αποτελούν οι προκαταβολές που εξασφαλίζουν από τους ξένους τουριστικούς οργανισμούς, οι οποίοι λειτουργούν ως τράπεζες για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στελέχη της τουριστικής αγοράς υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδόχων που «υποθήκευσαν» τα δωμάτιά τους ακόμη και με 15 ευρώ για συμβόλαια με διάρκεια έως το 2021. Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής των ξένων τουριστικών οργανισμών έναντι των εκάστοτε προορισμών διαδραματίζουν τα περιθώρια κέρδους που μπορούν να εξασφαλίσουν σε ετήσια βάση, καθώς είναι εισηγμένες εταιρείες σε διεθνή χρηματιστήρια και επιδιώκουν, πάντα, την αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό, συμπληρώνουν ότι στην Ελλάδα βρήκαν ευκαιρίες βελτίωσης των αποτελεσμάτων τους, εξασφαλίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις περιθώρια κέρδους έως και 300%. Υπό το πρίσμα αυτό επίκαιρο αποδείχθηκε το 2ο συνέδριο με θέμα «Τουρισμός Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας» που διοργάνωσαν το Ελληνοαμερικανικό, το Ελληνοβρετανικό, το Ελληνογερμανικό και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Στο συνέδριο εκφράστηκε η ανησυχία για το γεγονός ότι το 2016 καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων αλλά πτώση εσόδων, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για την προσέλκυση υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου επισκεπτών. Επίσης αναφέρθηκε ότι η χώρα οφείλει να προσαρμόσει το τουριστικό της προϊόν ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός έντονα διαφοροποιημένου κοινού με σταθερή παράμετρο την υψηλή προστιθέμενη αξία.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτιμά ότι η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στην Ελλάδα θα καταγράψει φέτος μονοψήφιο ποσοστό αύξησης. Ο κ. Ανδρεάδης θεωρεί εφικτή την επίτευξη του ρεκόρ αφίξεων των 28 εκατ. ξένων τουριστών παρά την επικείμενη πτώση κατά περίπου 500.000 του αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας. Ενδεικτικές των θετικών προοπτικών του ελληνικού τουρισμού είναι και οι αναφορές ξένων τουριστικών παραγόντων. Για παράδειγμα, η διαδικτυακή Die Welt έγραψε, χθες, ότι η Ελλάδα καταγράφει αύξηση ρεκόρ στις κρατήσεις για το καλοκαίρι από τη Γερμανία που αγγίζει το 70%, επιβεβαιώνοντας το Ρόιτερς το οποίο ανέφερε πριν από 25 ημέρες ότι η αύξηση έως τα τέλη Ιανουαρίου έφθανε στο 67%. Tα δύο μέσα επικαλούνται στοιχεία της εταιρείας ερευνών Gfk, ενώ επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πέρασε στη 2η θέση, μετά τις Βαλεαρίδες, στις προτιμήσεις των Γερμανών για διακοπές το καλοκαίρι. Επιπλέον, ο Τhomas Cook επανέλαβε ότι οι κρατήσεις φέτος για την Ελλάδα εμφανίζονται αυξημένες κατά 40%.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά σε επίπεδο αφίξεων από τη Γερμανία ότι θα αυξηθούν σε μονοψήφιο ποσοστό. Επίσης, προσθέτει ότι οι όποιες υψηλές ποσοστιαία αυξήσεις καταγράφονται σε επίπεδο κρατήσεων αυτή την εποχή σε ορισμένους ελληνικούς προορισμούς, συγκρίνονται με την ίδια περίοδο πέρυσι, οπότε λόγω του προσφυγικού ζητήματος η ροή των κρατήσεων ήταν πολύ χαμηλή. Παράλληλα, στελέχη της ξενοδοχειακής αγοράς σημειώνουν ότι οι κρατήσεις προς την Ελλάδα είναι αυξημένες, κυρίως, λόγω της αποφυγής της Τουρκίας ως προορισμού για λόγους ασφαλείας. Οι κρατήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου των προσφορών λόγω και της σημαντικής αύξησης της τιμής των πακέτων στην Ισπανία. Πάντως, με αποφάσεις του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Τρυφωνόπουλου έχουν δρομολογηθεί προωθητικές ενέργειες προκειμένου να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των Γερμανών για διακοπές στη χώρα μας.

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Σχέδιο νόμου για «κούρεμα» των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Mα τι ''μακάκες'' πρέπει να είμαστε όσοι καθόμαστε και πληρώνουμε κανονικά τις οφειλές μας . Μήπως πρέπει να το σκεφτούμε καλύτερα ;;;

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά