ροή ειδήσεων

Κίνημα «δεν πληρώνω» με 54.422 «όχι» στις κληρονομιές


Στο κίνημα «Δεν κληρονομώ» προσχωρούν ολοένα και περισσότεροι Ελληνες, οι οποίοι έτυχε να κληρονομήσουν ένα ακίνητο και, άρα, όλους τους φόρους και τα χρέη, που το συνοδεύουν. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σταύρος Κοντονής, την τελευταία τριετία ο αριθμός των αποποιήσεων έχει… χτυπήσει ταβάνι, επιβεβαιώνοντας παλαιότερο σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έγγραφο του αρμόδιου υπουργού, οι αποποιήσεις μόνο στα δύο μεγαλύτερα Ειρηνοδικεία της χώρας – Αθήνας και Θεσσαλονίκης – «άγγιξαν» πέρυσι τις 17.218 (11.655 και 5.563 αντίστοιχα), όταν το 2013, για παράδειγμα, ο αριθμός των επίμαχων αιτήσεων δεν ξεπερνούσε τις 9.377 (6.079 και 3.298).

Διπλασιασμός

«Πρόκειται, ουσιαστικά, για διπλάσιο αριθμό αποποιήσεων σε σχέση με πριν από τρία χρόνια», σημειώνουν εργαζόμενοι στα Ειρηνοδικεία, υπογραμμίζοντας πως κάποια δικαστήρια, όπως αυτό της Αθήνας, δέχονται περί τις 50 αιτήσεις την ημέρα.

Παρόμοια είναι η εικόνα, που έρχεται και από τα Ειρηνοδικεία στα προάστια των δύο μεγάλων πόλεων, με πλέον ενδεικτικό παράδειγμα αυτό του Αμαρουσίου (περιλαμβάνει τους Δήμους Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Δροσιάς, Εκάλης, Λυκόβρυσης, Μελισσίων, Πεύκης και Ν. Ερυθραίας). Το 2016 δέχτηκε 1.300 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, όταν τον αμέσως προηγούμενο χρόνο οι αποποιήσεις διαμορφώθηκαν σε 1.167. Το 2014 ήταν 935 και το 2013 λιγότερες από 780. Στον αντίποδα, εξαίρεση φαίνεται πως αποτελεί η περιοχή του Λαγκαδά, στο Ειρηνοδικείο του οποίου οι αιτήσεις αποποιήσεων κληρονομιάς βαίνουν μειούμενες. Ειδικότερα, από 300 το 2015 σε 187 το 2016. Για το σύνολο της χώρας, πάντως, σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, οι αποποιήσεις κληρονομιάς ανήλθαν σε 29.199 το 2013, 41.388 το 2014, 45.628 το 2015 και 54.422 το 2016.



Καταπατήσεις

«Τα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι συγκλονιστικά. Οχι τόσο για τον αριθμό των αποποιήσεων, όσο για τις συνέπειες, που έχουν αυτές στην οικονομία και στην κοινωνία», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς και προσθέτει: «Μία ολόκληρη γενιά αποποιείται ό,τι με κόπο έχτισε η προηγούμενη. Κι αυτό γιατί, πλέον δεν μπορεί να “σηκώσει” το βάρος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μολονότι οι αριθμοί δεν ισοδυναμούν στο σύνολό τους με ακίνητα, καθώς ένας κληρονόμος ενδέχεται να αποποιηθεί και χρέη, όσα συνδέονται με αυτές θα καταλήξουν… αδέσποτα. «Το κράτος δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υπηρεσίες να ελέγξει διεξοδικά την κάθε περίπτωση», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, συντασσόμενος με την άποψη, που είχε εκφράσει παλαιότερα στον «Ε.Τ.» και ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κ. Γεώργιος Ρούσκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ο κληρονομούμενος δεν είχε κανέναν συγγενή, ούτε ήταν παντρεμένος, οι διατάξεις της εξ αδιαθέτου κληρονομικής διαδοχής ορίζουν ρητώς ότι καλείται να κληρονομήσει η τελευταία τάξη, στην οποία ανήκει το Δημόσιο. «Είναι ο τελευταίος αποδέκτης μιας κληρονομιάς, όμως, είναι αδύνατον να το γνωρίζει», ανέφερε ο κ. Ρούσκας και κατέληξε: «Στο πλαίσιο αυτό, τα επίμαχα ακίνητα μπορούν εύκολα να γίνουν στόχος καταπάτησης από οποιονδήποτε. Πολλοί κληρονόμοι, μάλιστα, βάζουν ρήτρα στην αίτηση αποποίησης, που τα καθιστά αδέσποτα».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
avelesioti@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *