ροή ειδήσεων

Τεχνητό νησί θα καλύπτει ενεργειακές ανάγκες 80 εκατ. καταναλωτών

Ένα τεχνητό νησί με εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα λειτουργεί ως μια τεράστια μπαταρία, αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο project το οποίο στοχεύει στην έξυπνη διαχείριση ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η γερμανική TenneT και η δανέζικη Energinet υπέγραψαν πρόσφοατα στις Βρυξέλλες συμφωνία για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας για την ανάπτυξη ενός τεχνητού νησιού με μεγάλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, ενός έργου συνολικού κόστους 2 δις. ευρώ.

Το νησί θα έχει έκταση 6,5 τετραγωνικά χλμ. και στις εγκαταστάσεις του θα αποθηκεύεται η ενέργεια που θα παράγεται σε ένα δίκτυο υπεράκτιων αιολικών πάρκων με συνολικά 10000 ανεμογεννήτριες, το οποίο θα εκτείνεται στη θαλάσσια περιοχή του Ντότζερ Μπανκ. Το νησί θα αποτελεί κόμβο (hub) για τη μεταφορά και διαχείριση της ενέργειας και σύμφωνα με τις προβλέψεις μέχρι το 2050 θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για ρεύμα για πάνω από 80 εκατ. καταναλωτές.

Όπως αναφέρει η TenneT, «με την ανάπτυξη του έργου επιθυμούμε, σε συνεργασία με την Energinet.dk να καταστήσουμε την ενεργειακή μετάβαση εφικτή και προσιτή. Κεντρικό ρόλο στο σχέδιο διαδραματίζει η κατασκευή ενός ή περισσοτέρων νησιών, των Power Link Islands, τα οποία θα διασυνδέονται με τις γύρω χώρες, στο κέντρο της Βόρειας Θάλασσας. Σε αυτά θα υπάρχει η δυνατότητα:

-να εγκατασταθούν πολλά αιολικά πάρκα πιθανής δυναμικότητας 70.000 έως 100.000 μεγαβάτ

-να γίνεται μεταφορά ενέργειας απευθείας με τις υπάρχουσες γραμμές στις χώρες της Βόρειας Θάλασσας (Ολλανδία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Δανία, Νορβηγία, Βέλγιο).

-να χρησιμοποιούνται τα καλώδια μεταφοράς ταυτόχρονα ως διασυνδέσεις μεταξύ των ενεργειακών αγορών των παραπάνω κρατών και εκτός από τη μεταφορά αιολικής ενέργειας, τα κράτη αυτά θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν και ηλεκτρισμό.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *