ροή ειδήσεων

Μια ανάσα από τη συμφωνία κυβέρνηση και δανειστές


Για συμβιβασμό κυβέρνησης-θεσμών κάνει λόγο το Reuters, κάτι που φέρνει τη συμφωνία και το κλείσιμο της αξιολόγησης ακόμα πιο κοντά. Κυβερνητικές πηγές δεν διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν την πληροφορία, ωστόσο υπάρχει σαφής πρόοδος στις συνομιλίες


Αμοιβαίες υποχωρήσεις κυρίως στο εργασιακό και το ασφαλιστικό βάζουν στην τελική ευθεία την τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση χωρίς όμως να έχουν ρυθμιστεί όλες οι λεπτομέρειες

Τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters μιλά για την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας για το ασφαλιστικό ,το εργασιακό ,την μείωση του αφορολόγητου κοντά στα 6000 ευρώ και στο θέμα της ενέργειας και πλέον αναμένεται ένα περίγραμμα τεχνικής συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της 7ης Απριλίου.



Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαίωναν ούτε διέψευδαν ότι υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία, λέγοντας απλώς ότι όταν υπάρξει τελική συμφωνία, θα ανακοινωθεί δια της επίσημης οδού. Πάντως είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες.

Πηγές του υπουργείου οικονομικών παίρνουν αποστάσεις από το τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου τονίζοντας ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (Stuff Level Agreement) . Σε ότι αφορά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων παρέπεμπαν στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών στην Βουλή όπου διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα κλείσει σύντομα και ότι θα ακολουθήσουν η συζήτηση για το χρέος και η ένταξη της Ελλάδας στο QE.

Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής κ Αννίκα Μπραϊτχαρτ δεν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα του Reuters αρκέστηκε να πεί ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την προκαταρκτική συμφωνία σε ασφαλιστικό και εργασιακό που αναφέρει το τηλεγράφημα του πρακτορείο .

Άλλος κοινοτικός αξιωματούχος για το ίδιο θέμα τόνιζε ότι όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία θα γίνει γνωστό επίσημα και όχι μέσω διαρροών .
Αναγκαίοι συμβιβασμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατ αρχήν συμφωνία για το εργασιακό φαίνεται ότι έχει κλείσει από την Δευτέρα με την διευθέτηση και των αλλαγών στην αγορά εργασίας . Η ελληνική πλευρά επανέφερε την πρόταση για υποχώρηση στο αίτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την συμφωνία των θεσμών ότι το θέμα θα επανεξεταστεί το 2019 όπως είχε αρχικά προτείνει και στις διαπραγματεύσεις που έγιναν κάτω από απόλυτη μυστικότητα στις Βρυξέλλες την περασμένη ομάδα

Το διάβημα του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της επετειακής συνόδου στην Ρώμη προς Γιουνκέρ και Τούσκ έγινε κυρίως γιατί στην Ελληνική πρόταση οι θεσμούς δεν είχε φέρει την αναμενόμενη υποχώρηση από τους δανειστές με ευθύνη κυρίως του ΔΝΤ.

Με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ΔΝΤ δέχθηκε τελικά να μην επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και να δεχθεί να παραμείνει το ανώτερο ποσοστό στο 5% που ισχύει και σήμερα μέχρι και την λήξη του προγράμματος.

Πάντως η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να αποφύγει την κατάργηση της διοικητικής ρύθμισης για τις ομαδικές απολύσεις δηλαδή την έγκριση που θα έπρεπε να έχουν από τον εκάστοτε υπουργό εργασίας .

Στο τραπέζι βρίσκονται ακόμη και τα υπόλοιπα αιτήματα του ΔΝΤ για επαναφορά του θεσμού της ανταπεργίας και της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου.

Στο ασφαλιστικό απέναντι στην αντίσταση του συνόλου των δανειστών η ελληνική αποστολή φαίνεται ότι υποχώρησε επίσης οι μειώσεις να γίνουν σε μια δόση από το 2020 . Εκείνο που δεν καθορίστηκε είναι το ύψος της περικοπές αφού η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται ακόμη το ύψος του πακέτου των μέτρων για την διετία αφού υπάρχουν ακόμη ελπίδες το ύψος να είναι - λίγο - μικρότερο από 2% του ΑΕΠ ( 1,8 - 1,9% του ΑΕΠ ) Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα πείσει ότι μέρος του εικονικού κενού που καλείται να καλύψει θα έρθει από επιπλέον έσοδα που θα φέρει η ανάπτυξη της οικονομίας το 2020 .

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο συμφωνήθηκε η μείωση στα 5900 ευρώ σε μέσα επίπεδα λαμβάνοντας μέριμνα για λίγο μεγαλύτερο για οικογένειες με παιδιά . Με πρόταση της ελληνικής πλευράς η οποία έχει γίνει αποδεκτή τα εισοδήματα από τα 5901 έως και τα 8636 ευρώ ( από εκεί και πέρα θα συνεχιστεί να ισχύει ο συντελεστής του 22%) θα φορολογούνται με συντελεστή 20% . Η μείωση του αφορολόγητου θα πρέπει να οδηγήσει μια καθαρή δημοσιονομική απόδοση της τάξης του 1% του ΑΕΠ από το 2019 και τα επόμενα χρόνια

Τα αντισταθμιστικά μέτρα απασχόλησαν αναλογικά τις λιγότερες ώρες των συναντήσεων στις Βρυξέλλες . Πάντως σε όσες συζητήσεις έγιναν οι δανειστές επέμεναν στην μείωση των φορολογικών συντελεστών και μόνο ( ξεχνώντας τα μέτρα αύξησης κοινωνικών δαπανών ) επικεντρώνοντας σε επιχειρήσεις και μεσαία και υψηλά εισοδήματα που είχαν και την μεγαλύτερη επιβάρυνση από τον περασμένο χρόνο .

Ειδικά για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και τους δικαιούχους μιας τέτοιας μείωσης η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι θεσμοί συνεχίζουν να διαφωνούν με τους δανειστές να επιμένουν ότι την μείωση δικαιούνται μόνο αυτοί που πληρώνουν σήμερα συμπληρωματικό φόρο και για ένα ποσοστό που δεν θα ξεπερνά σε καμμία περίπτωση το 15% . Δηλαδή αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 200.000 ευρώ .

Πάντως καμία από τις δύο πλευρές όμως δεν επιβεβαιώνει ότι το θέμα αυτό θα καθυστερήσει την συμφωνία
Το θέμα της ενέργειας

Στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί κατ' αρχήντην πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες και οι δανειστές έχουν δεχθεί στις προς πώληση μονάδες να μην περιλαμβάνονται οι υδροηλεκτρικές .

Ωστόσο το υπουργείο περιβάλλοντος διαπραγματεύεται ακόμη το χρόνο στον οποίο θα γίνουν οι πωλήσεις αυτές σε ιδιώτες με τους θεσμούς να θέτουν ως όριο την λήξη του ελληνικού προγράμματος και την ελληνική πλευρά να θέλει παράταση του χρόνου μέχρι και το 2020 .

Ένα δεύτερο θέμα διαπραγμάτευσης είναι στη μικρή ΔΕΗ που θα πωληθεί σε ιδιώτες να περιλαμβάνονται μόνο οι λιγνιτικές μονάδες που χρειάζονται επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό τους και όχι αυτές που θεωρούνται σύγχρονες .

Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσε τόσο τους συνδικαλιστές όσο και τους βουλευτές των λιγνιτικών περιοχών με τους οποίους συναντήθηκε ότι δικαίωμα στους διαγωνισμούς για την διεκδίκηση μονάδων τηςς ΔΕΗ θα έχουν και δημόσιοι φορείς .

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *