ροή ειδήσεων

Τριβές στον δρόμο προς το συνέδριο

Από τη Ρόδο η Φ. Γεννηματά στηλίτευσε την προκλητικότητα της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «τα σύνορα της Ελλάδας, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι αδιαπραγμάτευτα» |

Στρωμένος με αγκάθια αποδεικνύεται ο δρόμος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς το συνέδριο του Ιουνίου.

Πρόκειται για διαφωνίες μεταξύ των εταίρων του ομόσπονδου σχήματος (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – ΚΙΔΗΣΟ – Κινήσεις Πολιτών), κυρίως για οργανωτικά ζητήματα, οι οποίες, αν και δεν θεωρούνται ανησυχητικές για την τύχη του εγχειρήματος, εντούτοις καθυστερούν τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τη διαδικασία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διάσταση απόψεων επιβεβαιώθηκε σε χθεσινή άτυπη σύσκεψη εργασίας στη Χαριλάου Τρικούπη, με αποτέλεσμα να αναβληθεί για την επόμενη εβδομάδα η σχεδιαζόμενη για την Παρασκευή συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού.
Εκλογή συνέδρων

Τα θέματα που διχάζουν -όπως έχει ήδη γράψει η «Εφ.Συν.»- εστιάζονται σε δύο σημεία:

Το πρώτο αφορά τον τρόπο εκλογής των συνέδρων.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να συμβιβάσει τις διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί, εισηγείται ένα μεικτό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι μισοί σύνεδροι θα προκύψουν από τη βάση και οι άλλοι μισοί θα οριστούν από τα κόμματα.

Ωστόσο, στον μεγαλύτερο εταίρο υποστηρίζεται και η ιδέα της απευθείας εκλογής όλων των συνέδρων από τη βάση, ώστε να εμπλακούν στη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Η τελευταία πρόταση προσκρούει στις αντιρρήσεις των υπόλοιπων μερών που φοβούνται ότι λόγω του μικρότερου μεγέθους τους δεν θα καταφέρουν να εκπροσωπηθούν αναλογικά στο συνέδριο.

Να είναι όλοι οι σύνεδροι διορισμένοι από τα κόμματα προτείνει το ΚΙΔΗΣΟ, που επικαλείται το γεγονός ότι το συνέδριο θα είναι προγραμματικό και άρα δεν κρίνει απαραίτητη σ’ αυτή τη φάση την εκλογή συνέδρων.

Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει αποκρυσταλλώσει τη θέση της, ενώ οι Κινήσεις μετατοπίζονται από την άμεση εκλογή στη γραμμή της Φ. Γεννηματά για μοντέλο 50-50.

Το δεύτερο πεδίο τριβής σχετίζεται με το οργανωτικό μοντέλο του υπό διαμόρφωση φορέα.

Από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις είναι πιθανό να προκύψει είτε ένα μικρό ευέλικτο όργανο, π.χ. εκτελεστικό γραφείο, είτε ένα πιο διευρυμένο, όπως είναι το σημερινό Κεντρικό Συντονιστικό, είτε ένα ακόμη μεγαλύτερο που θα μπορούσε να έχει χαρακτήρα Εθνικής Συνέλευσης.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι πάντως ότι από το συνέδριο δεν θα εκλεγεί κάποιο κοινό όργανο, όπως είχε ακουστεί για εκλογή Κεντρικής Επιτροπής, παρά μόνο θα συμφωνηθούν η πλήρωση των θέσεων και ο αριθμός των εκπροσώπων που αντιστοιχεί στο κάθε κόμμα.
Η τελική έγκριση

Οταν αρθούν οι διχογνωμίες, το καταληκτικό πλαίσιο θα αποτελέσει την απόφαση προκήρυξης του συνεδρίου, εξέλιξη που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί η επικύρωση να πραγματοποιηθεί από τις Κεντρικές Επιτροπές των κομμάτων.

Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι αν επαληθευτεί αυτή η επιλογή, θα ξεσπάσουν αντιδράσεις από ένα ισχυρό τμήμα του ΠΑΣΟΚ που πιστεύει ότι η τελική έγκριση πρέπει να γίνει από τα κορυφαία όργανα του κάθε φορέα.

Σήμερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επισκέπτεται τις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Χθες από τη Ρόδο, όπου παρέστη για τους εορτασμούς της Ενωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα, στηλίτευσε την προκλητικότητα της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «τα σύνορα της Ελλάδας, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι αδιαπραγμάτευτα».

Τέλος, σχολιάζοντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, η Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε λόγο για «αποτυχημένη θεατρική απόπειρα χωρίς θεσμική νομιμοποίηση» με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης λόγω επικείμενων αντιλαϊκών μέτρων.

efsyn


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/3/17 18:16

    ΑΝ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΘΕΙ ΤΙ ΝΟΥΜΕΡΟ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ;;;
    ΖΗΣΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕΙΣ..... ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *