ροή ειδήσεων

Στο "χείλος" του γκρεμού η ΕΑΣΔ


Στο «χείλος» του γκρεμού βρίσκεται η ΕΑΣΔ μία από τις παλιότερες και ιστορικές εταιρίες της Ρόδου, εξαιτίας των υπέρογκων και συσσωρευμένων χρεών της τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 18 εκατ. ευρώ.

Η άλλοτε κραταιά εταιρία της Ρόδου που στήριζε τον πρωτογενή τομέα όχι μόνο του νησιού μας άλλα και όλης της Δωδεκανήσου αργοπεθαίνει καθώς αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη προς τις Τράπεζες, την Εφορία και τον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ). Η ΕΑΣΔ που κτίστηκε με τον ιδρώτα των Δωδεκανησίων που την στήριξαν με κάθε τρόπο κινδυνεύει να «βουλιάζει» λόγω των χρεών της.

Ο πλειστηριασμός του «φιλέτου» που διαθέτει στην περιοχή Καναμάτ , μπορεί να ματαιώθηκε χάρη στην δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων της αλλά και των συνδικαλιστών του νησιού μας, όμως ίσως να αποτελέσει και μια καλή ευκαιρία οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παλέψουν για την διάσωση της ΕΑΣΔ. Η πρώην ΡΟΔΙΑ δεν βγήκε στο «σφυρί» από τον ΕΦΚΑ την περασμένη Τετάρτη επειδή οι εργαζόμενοι αντέδρασαν με δυναμικό τρόπο, δεν άφησαν να χαθεί ένα από τα σημαντικότερα ακίνητα που διαθέτει η ΕΑΣΔ και αποτελεί το βασικό «όπλο» της διοίκησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της.

Όμως η σημερινή κατάντια της ΕΑΣΔ έχει ονοματεπώνυμο και διαχρονικά βαραίνει όσους την χρησιμοποίησαν για την άσκηση πολιτικής για καθαρά προσωπικούς ψηφοθηρικούς λόγους. Παρά το γεγονός ότι, η ΕΑΣΔ διαθέτει χρυσοφόρα ακίνητα αξίας 23 εκατ. ευρώ, μέχρι σήμερα δεν αξιοποιήθηκαν για την εισροή κεφαλαίων στην εταιρία που ήταν απαραίτητα για την διάσωση της.

Άλλωστε δεν είναι τυχαία και το γεγονός ότι, στο παρελθόν στις «χρυσές» εποχές της ΕΑΣΔ ο αριθμός των εργαζομένων της άγγιζε τους 200 , τους οποίους και διατήρησε στις θέσεις εργασίας τους ακόμη και όταν ξεκίνησε η φθίνουσα πορεία της με την εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα για τον τριτογενή αλλά και με την είσοδο ιδιωτών στην αγορά. Τότε η ΕΑΣΔ μπορεί να μην είχε την ίδια δραστηριότητα όμως τα έξοδα της παρέμειναν αμετάβλητα και η όλη αυτή η κατάσταση οδήγησε στην συσσώρευση χρεών που για την αντιμετώπιση τους , οι διοικήσεις της προσέφευγαν σε δανεισμό από την Αγροτική Τράπεζα και που εξαγοράστηκε στην συνέχεια από την Τράπεζα Πειραιώς.


Σήμερα η Εταιρία έχει υποχρεώσεις προς το Ελληνικό δημόσιο, τράπεζες και ΕΦΚΑ που ανέρχονται στα 17,5-18 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν πρόστιμα, προσαυξήσεις κτλ. και είναι από τις οφειλές που πάνε προς διαγραφή με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της είναι προς τους εργαζόμενους και τους πιστωτές που είναι όμως διαχειρίσιμες όπως υποστηρίζουν τα μέλη της διοίκησης της.

Παρόλα αυτά μέσα από τον κύκλο εργασιών της η ΕΑΣΔ δεν μπορεί να αποπληρώσει τις οφειλές της προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο τις οποίες όμως ευελπιστούν να εξοφλήσουν, μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και με την αξιοποίηση της περιουσίας της.

Τα έσοδα της ΕΑΣΔ παρά τα προβλήματα, ανέρχονται στα 2 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι, όλοι της οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι δεσμευμένοι ενώ οι δυνατότητές της είναι για 4 εκατ. ευρώ έσοδα το χρόνο.

http://12vima.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *