ροή ειδήσεων

Ο τουρκικός στόλος νοτιοδυτικά της Κύπρου – Σε εξέλιξη η νέα πρόκληση


Με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ο Α. Λυκαύγης, αναφέρεται στις τουρκικές ασκήσεις
εντός της κυπριακής ΑΟΖ και στις ισχυρές τουρκικές αεροναυτικές μονάδες σε απόσταση αναπνοής από τις δυτικές ακτές της Πάφου, με το βλέμμα των Τούρκων στραμμένο στα κοιτάσματα από Κύπρο μέχρι Καστελόριζο.

Τουρκικές ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Τεντώνοντας το σχοινί, η Τουρκία απέστειλε ισχυρές ναυτικές μονάδες σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Πάφου για διενέργεια εκτεταμένων αεροναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

Και από χθες ήδη σε απόσταση μόλις 27 χιλιομέτρων από τις δυτικότερες παρυφές της Κύπρου αναπτύσσονται ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, αφού δεσμεύτηκε αυθαιρέτως με NAVTEX περιοχή 340 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καλύπτοντας και μεγάλο μέρος του θεωρούμενου ως χρυσοφόρου Οικοπέδου Ι της κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1974 και είναι προφανής ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας: αφενός για εκβιαστική κλιμάκωση των εντάσεων, για ικανοποίηση απαιτήσεών της.

Και αφετέρου για προαγωγή τετελεσμένου, που αφορά ολόκληρη τη θαλάσσια ζώνη από Κύπρο μέχρι Καστελόριζο.

Κι αυτό ενώ επίκειται η προσυπογραφή συμφωνιών παραχωρήσεως δικαιωμάτων χρήσεως των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε διεθνείς εταιρείες, οι οποίες και θεωρούνται κολοσσοί του είδους.

Η δέσμευση της θαλάσσιας αυτής περιοχής θα διαρκέσει μέχρι 17 Μαρτίου, ενώ έχουν δεσμευθεί και άλλες περιοχές του FIR Λευκωσίας για χρήση από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Κάτι που δημιουργεί κατάσταση άκρως τεταμένη και κυρίως επικίνδυνη για τη μεγαλόνησο.

Οι τουρκικές ναυτικές μονάδες εξορμούν από τον ναύσταθμο της Αττάλειας ενώ μετέχουν και σμήνη από όμορες αεροπορικές βάσεις στην ίδια περιοχή.
ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ

Η Λευκωσία έχει ενημερώσει την Αθήνα με την οποία και θα κινηθεί συντονισμένα για στρατηγική διαχείριση της καταστάσεως που ανακύπτει.

Πρωταρχική όμως απόφαση είναι και από τις δύο πρωτεύουσες η απόλυτη ψυχραιμία και η αποφυγή ενεργειών που θα οπλοδοτούσαν τουρκικά προσχήματα.

Κι άλλωστε ήδη ενεργοποιούνται στο παρασκήνιο αμερικανικές και βρετανικές πρωτοβουλίες προκειμένου ν’ αποσοβηθούν υποτροπές και ανεπιθύμητες επιπλοκές.

Παρόλο που από πλευράς τους τηρούνται γενικά ίσες αποστάσεις. Κάτι που δεν αποθαρρύνει την προκλητικότητα της Άγκυρας.

Ήδη κι εντελώς ανενόχλητη η τουρκική αεροπορία έχει κάμει κυριολεκτικά «σουρωτήρι» τον κυπριακό εναέριο χώρο.

Με τους Άγγλους που ελέγχουν με τη RAF τις νότιες παρυφές της μεγαλονήσου, «να κλείνουν τα μάτια», τηρώντας επιτήδεια ουδετερότητα.

Και τις ΗΠΑ να συστήνουν απλώς ηρεμία και προσπάθεια διεξόδου!

Η δε Ευρώπη, ανύπαρκτη όσον αφορά την παραβίαση κάθε νομιμότητος εις βάρος μέλους της. Και κυρίως μέρος του σκληρού της πυρήνα.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *