ροή ειδήσεων

Αποτελέσματα εκλογές Γαλλία: Ανατροπή! Πρώτη η Λεπέν - Σε απόσταση αναπνοής ο Μακρόν



Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία – Προηγείται η Λεπέν σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα - Ακολουθεί ο Μακρόν που ήταν πρώτος στα exit polls - Ολονύχτια μάχη ψήφο - ψήφο


Προεδρικές εκλογές Γαλλία 2017: Μεγάλη ανατροπή στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.


Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μετά την καταμέτρηση 20 εκατομμυρίων ψήφων, (42,6% του συνόλου των ψηφοφόρων), η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει 24,38%, ο Εμάνουελ Μακρόν 22,19%, ο Φιγιόν 19,63% και ο Μελανσόν 18,09%.

Χάος με τα exit polls

Νωρίτερα, τα exit polls έδιναν προβάδισμα του Κεντρώου ανεξάρτητου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν που μαζί με την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν περνούν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών.

Σύμφωνα με μία εταιρεία δημοσκοπήσεων ο Μακρόν προηγούνταν με 23,7 %, έναντι 21,7% για τη Λεπέν.



Δεύτερη εταιρεία έδωσε ισοψηφία Μακρόν και Λεπέν με 23%.

Οι Φιγιόν και Μελανσόν καταγράφουν ίδιο ποσοστό, 19,5.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IfopOpinion για το Paris Match, ο Μακρόν λαμβάνει 23,8% και η Λεπέν 21,6% με τον Φιγιον στο 20,3% και τον Μελανσόν στο 19,6%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Harris Interactive ο Μακρόν λαμβάνει το 23% και η Λεπέν το 22% , ενώ με βάση την εκτίμηση του Ifop ο Μακρόν εξασφαλίζει το 23,8% και η Λεπέν το 21,6%.


Στην έρευνα της Kantar για το τηλεοπτικό δίκτυο TF1 και το RTL Μακρόν και Λεπέν είναι στο 23% και Φιγιόν-Μελανσόν στο 19%. Ο Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών είναι στο 7%.

Το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, μετέδωσε πως σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, η Μαρίν Λε Πεν είναι εκείνη που κερδίζει τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών! Σύμφωνα με τα στοχεία που δημοσιεύτηκαν στις 21:13 ώρα Ελλάδος, η ακροδεξιά υποψήφια προηγούνταν με 24,9% έναντι 21,1% του Εμανουέλ Μακρόν. Τρίτος ο Φρανσουά Φιγιόν με 20% και τέταρτος ο Ζαν Λυκ Μελανσόν με 18%



Πανηγυρισμοί στο στρατηγείο του Μακρόν

Με βάση τα αποτελέσματα είναι η πρώτη φορά που δεν περνάει στον δεύτερο γύρο υποψήφιος προερχόμενος από τα δύο μεγάλα κόμματα.

(Δείτε live εικόνα από το France 24)




Οι αντιδράσεις των υποψηφίων - Στήριξη σε Μακρόν, «μαύρο» στη Λεπέν

«Σήμερα γυρνάμε μία σελίδα στην γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Οι Γάλλοι εξέφρασαν την επιθυμία για ανανέωση. Η λογική μας βρίσκεται πλέον στην συσπείρωση που θα συνεχίσουμε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, 39 ετών, που δείχνει αποφασισμένος να γίνει ο νέος ένοικος των Ηλυσίων Πεδίων.



Οι ηττημένοι του πρώτου γύρου έκαναν αμέσως δηλώσεις, καλώντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

Στην έμμεση αποδοχή της ήττας τους προέβη ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν, υποστηρίζοντας ότι στον δρόμο του “βρέθηκαν πολλά και δύσκολα εμπόδια” τα οποίο δεν κατάφερε να ξεπεράσει.

Ο κ. Φιγιόν κάλεσε ουσιαστικά τους ψηφοφορίες του να στηρίξουν τον Εμανουέρλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, λέγοντας ότι η ιστορία του Εθνικού Μετώπου είναι συνώνυμη της βίας και δεν υπάρχει άλλη λύση από το να καταψηφίσουν οι Γάλλοι ψηφοφόροι τη Μαρίν Λεπέν.



Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλδημοκρατών αναγνώρισε ήδη της επικράτηση του ανεξάρτητου Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές -και τον οριστικό θάνατο του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος που συγκέντρωσε μόλις το 6%.

Από το εκλογικό του κέντρο στο Παρίσι, ο Μπενουά Αμόν, αναγνώρισε την ήττα του και κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν Μακρόν «παρότι δεν ανήκει στην αριστερά και δεν μπορεί να την εκπροσωπήσει αύριο».

Πρόσθεσε ότι με όλες τις δυνάμεις θα πρέπει να νικηθεί το Εθνικό Μέτωπο. «Η σημερινή ήττα είναι ένα βαθύ τραύμα» αναγνώρισε. «Μετράω την ιστορική τιμωρία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δεν είναι μόνο μια βαθιά πολιτική ήττα, αλλά και μια ηθική ήττα για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την αριστερά», είπε ο Αμόν.

«Η αριστερά δεν είναι νεκρή, ξέρω ότι δεν περιμένετε την αναδιοργάνωση του κόμματος με την επανασύνθεση του παλαιού πολιτικού κόσμου μιας 5ης Δημοκρατίας εξουθενωμένης. Περιμένετε μια αναγέννηση που σήμερα είναι οδυνηρή αύριο θα είναι γόνιμη», κατέληξε.
Η συμμετοχή και οι... διαρροές αποτελεσμάτων

Το ποσοστό συμμετοχής στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) άγγιξε το 70% (69,42%), έναντι 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002 την ίδια ώρα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Πρόκειται για τις πιο αβέβαιες γαλλικές προεδρικές εκλογές», γράφει το ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό L' Espresso σε ανάλυσή του αφιερωμένη στην σημερινή εκλογική αναμέτρηση.
Χάος με τις διαρροές

Το βελγικό RTBF έδωσε το απόγευμα της Κυριακής στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με αυτά, ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται με 24% και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Μαρίν Λε Πεν με 22%. Τρίτος ο Φιγιόν με 20,5% και ο Μελανσόν με 18%.


Και ενώ το RTBF δεν έδινε το όνομα των εταιριών δημοσκόπησης, η βελγική L'Echo δίνει αναλυτικά τις προβλέψεις και ανά εταιρία ερευνών.
Harriss - Μακρόν 24-25%/Λεπέν και Μελανσόν πολύ κοντά στο 20% και ο Φρανσουά Φιγιόν τέταρτος με 18%
Ifop - Προβάδισμα Μακρόν, δεύτερη η Μαρίν Λεπέν και μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ Φιγιόν και Μελανσόν
Opinionway - Δίνονται ως επικρατέστεροι οι Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν

Όλα έδειχναν πως θα ακολουθήσει ολονύχτιο θρίλερ καθώς, όλοι οι υποψήφιοι ήταν πολύ κοντά σε ψήφους.

Τι ψήφισαν οι... εκτός Γαλλίας

Ο Μελανσόν έρχεται πρώτος στην περιοχή St-Pierre et Miquelon, με 35,45% des voix. Ακολουθούν η Μαρίν Λεπέν με 18,16% και τρίτος ο Εμμανουέλ Μακρόν (17,97%).

Στην Μαρτινίκα, ο Μελανσόν είναι επίσης πρώτος με 27,36% των ψήφων. Ακολουθούν ο Εμμανουέλ Μακρόν (25,53%) και ο Φρανσουά Φιγιόν (16,85%).

Στην Γουινέα, ο Μελανσόν έρχεται πρώτος με 24,72% των ψήφων, η Μαρίν Λεπέν δεύτερη με 24,29% και ο Μακρόν τρίτος με 18,75%.

Τέλος στη Γουαδελούπη πρώτος έρχεται ο Μακρόν με 30,32%, ο Μελανσόν δεύτερος με 23,99% και ο Φιγιόν τρίτος με 14,87%.

Γάλλοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές συστήνουν ψυχραιμία, υπομονή και αυτοσυγκράτηση επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε να κλείσουν οι κάλπες και μετά να βγάλουμε τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα.




Liberation: Δεν θα σπάσουμε το εμπάργκο

Η Liberation αντέδρασε έντονα στις διαρροές στοιχείων και εκτιμήσεων ή αποτελεσμάτων, πριν την καθιερωμένη ώρα και τονίζει ότι δεν θα σπάσει το εμπάργκο».

Η γαλλική εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά: «Πρέπει σήμερα να μιλήσουμε για ένα σοβαρό πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. Όπως ξέρετε, απαγορεύεται να μεταδίδονται δημοσκοπήσεις από την Παρασκευή. Αλλά οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, συνεχίζονται. Ήδη κυκλοφορούν νούμερα, κάτω από το τραπέζι, ή μάλλον από τηλέφωνο σε τηλέφωνο. Βρίσκουμε επίσης στοιχεία και αποτελέσματα σε ξένες ιστοσελίδες, τα οποία δεν υπόκεινται στις ίδιες απαγορεύσεις με εμάς στη Γαλλία. Ακόμη και στο Twitter κυκλοφορούν ποσοστά και αριθμοί, κυρίως κάτω από το περιβόητο hashtag #radiolondres, για παράδειγμα. Θυμίζουμε ότι δεν επιτρέπεται σε ένα μίντια όπως η Liberation να σπάσει το εμπάργκο και να υποστεί τις συνέπειες και ακριβά πρόστιμα.

Είναι αλήθεια ότι οι ιστοσελίδες του Βελγίου και τα σάιτ της Ελβετίας, όπως γίνεται κάθε φορά, θα γνωρίσουν ώρες δόξας απόψε, ενώ ο γαλλικός Τύπος θα κοιτάζει τα τρένα να περνούν και θα ...ζηλεύει!».

Ακόμα η γαλλική εφημερίδα αναφέρει: «Ο γαλλικός νόμος, αργεί να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην διείσδυση του ίντερνετ στα γαλλικά νοικοκυριά.

Και τι να κάνουμε; Η Liberation δεν έχει πρόθεση να σπάσει τον νόμο. Ψάξτε τα άτομα που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις».
Γιατί η ψηφοφορία της Κυριακής είναι σημαντική

Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές και διπλωματικές δυνάμεις στον κόσμο.

Με δύο από τους τέσσερις πιο δημοφιλείς υποψήφιους να τάσσονται ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οι εκλογές θα μπορούσαν να κλονίσουν ακόμη περισσότερο τη μεταπολεμική τάξη της Δύσης, η οποία ήδη έχει χτυπηθεί από το πρόσφατο δημοψήφισμα της Βρετανίας και την απόφαση της να εγκαταλείψει την ΕΕ, (Brexit).

Από πολλές απόψεις, οι πολιτικές τάσεις στη Γαλλία προσομοιάζουν σε αυτές που παρατηρούνται σε ολόκληρη την ήπειρο της Ευρώπης, αν όχι σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο: στην αυξανόμενη δύναμη των ακροδεξιών και λαϊκιστικών τάσεων και στην αποδυνάμωση των μεγάλων πολιτικών κομμάτων. Όμως, το γαλλικό πολιτειακό σύστημα είναι διαφορετικό από το μεγαλύτερο μέρος των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, όπως άλλωστε και τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τους Γάλλους.



Η ορκωμοσία του 8ου προέδρου της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει μέχρι την 14η Μαΐου, οπότε και λήγει η θητεία του νυν Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ακόμη και τότε, οι εκλογές δεν τελειώνουν. Τον προσεχή Ιούνιο θα λάβουν χώρα οι βουλευτικές εκλογές για τη συγκρότηση του νέου γαλλικού Κοινοβουλίου - και αυτή η ψηφοφορία έχει επίσης δύο γύρους.

Για να κερδίσει μια θέση στην Εθνοσυνέλευση, ένας υποψήφιος πρέπει να λάβει τουλάχιστον το 50% των ψήφων στις 11 Ιουνίου, με την απαιτούμενη συμμετοχή του 25% του σώματος των ψηφοφόρων. Οιαδήποτε κοινοβουλευτική έδρα δεν εξασφαλιστεί βάσει των δύο αυτών προϋποθέσεων, τότε η εκλογική μάχη επαναλαμβάνεται στις 18 Ιουνίου.




Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 59χρονης 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο επιβλήθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.


Ποιοι είναι οι υποψήφιοι Πρόεδροι;

Συνολικά 11 υποψήφιοι έλαβαν από το συνταγματικό συμβούλιο της χώρας την έγκριση να συμμετέχουν στις εκλογές, έχοντας εξασφαλίσει το όριο της υποστήριξης τουλάχιστον 500 εκλεγμένων αξιωματούχων.

Από αυτούς τους 11 τα φαβορί είναι 5:

Ο Φρανσουά Φιγιόν των Ρεπουμπλικάνων: Ο 63χρονος Φιγιόν είναι υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της Δεξιάς στη Γαλλία και αρχικά θεωρήθηκε φαβορί για τη νίκη. Ο πρώην πρωθυπουργός Φιγιόν παρουσίασε τον εαυτό του ως ένα παραδοσιακό Καθολικό και συντηρητικό υποψήφιο σε μια Γαλλία που αλλάζει, υποσχόμενος δημοσιονομική ευθύνη και σταθερότητα. Ωστόσο, οι πιθανότητές του να κερδίσει την προεδρία δείχνουν να έχουν καταρρεύσει έπειτα από την αποκάλυψη σκανδάλου ότι πλήρωσε τη γυναίκα του και τα παιδιά του με 900.000 ευρώ κυβερνητικών χρημάτων για εργασίες που δεν πραγματοποίησαν ποτέ.

Ο Μπενουά Αμόν του Σοσιαλιστικού Κόμματος: Ο Αμόν, 49 ετών, επελέγη ως υποψήφιος των Σοσιαλιστών μετά την απόφαση του αρχικού προέδρου Φρανσουά Ολάντ να μην θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία. Η απόφαση του Ολάντ, αν και ασυνήθιστη, δεν αποτέλεσε έκπληξη: η προεδρία του χαρακτηρίστηκε από ρεκόρ ελάχιστης δημοφιλίας. Ο Αμόν ελπίζει να ξεχωρίσει προτείνοντας ριζικές λύσεις, όπως η πρόταση για ελάχιστο παγκόσμιο εισόδημα, αλλά λίγοι πιστεύουν ότι η πολιτική του πλατφόρμα θα προκριθεί στις εκλογές αυτές.



Η Μαρίν Λε Πέν του Εθνικού Μετώπου: Ίσως η πιο γνωστή σε διεθνές επίπεδο, λόγω των ακραίων και ρατσιστικών απόψεων της, θα μπορούσε να οδηγήσει το κόμμα που ο πατέρας της ίδρυσε το 1972 σε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα που έχει επιτύχει σε εκλογικές αναμετρήσεις. Η Λεν Πεν, 48 ετών, η οποία έχει προσπαθήσει να απομακρύνει το Εθνικό Μέτωπο πέρα ​​από τον ακροδεξιό και φιλοναζιστικό πυρήνα του κόμματος έχει καταφέρει να βρει υποστήριξη από νέους ψηφοφόρους εκμεταλλευόμενη τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία. Οι πολιτικές της υποσχέσεις περιλαμβάνουν την έξοδο από το ευρώ και σημαντικούς περιορισμούς στη μετανάστευση και τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν της Κίνησης En Marche!: Εντός ενός πολωμένου πολιτικού τοπίου, ο Μακρόν - ένας πρώην τραπεζίτης επενδύσεων και πρώην υπουργός οικονομίας με τους σοσιαλιστές- κατάφερε να εκφράσει τη φωνή του «ριζοσπαστικού κέντρου». Ο Μακρόν ελπίζει να γίνει ο νεώτερος πρόεδρος στη γαλλική ιστορία και σκοπεύει να το κάνει χωρίς την υποστήριξη ενός μεγάλου κόμματος. Βρίσκεται στην κορυφή πολλών δημοσκοπήσεων, ίσως λόγω της μετριοπαθούς ρητορικής του και τις υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας και κονδύλια για την υγειονομική περίθαλψη, όμως οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η πολιτική του μπορεί να αποτύχει να προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους στις κάλπες.



Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ιδρυτής του κινήματος «Ανυπότακτη Γαλλία»: Η άνοδος ενός 65χρονου αριστερού στις δημοσκοπήσεις αποτελεί μια από τις πιο αναπάντεχες πτυχές των εκλογών του τρέχοντος έτους. Η πλατφόρμα του Μελανσόν τάσσεται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το όραμά του για την εκ βάθρων αλλαγή του πολιτικού συστήματος της πέμπτης δημοκρατίας της Γαλλίας κρίνεται αρκετά ριζοσπαστικό. Ο Μελανσόν δεν υποστηρίζεται επίσης από κάποιο μεγάλο κόμμα.

Ποια θεωρούνται ως τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους



Οικονομία: Η Γαλλία εξακολουθεί να αισθάνεται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008. Η ανεργία κυμαίνεται περίπου στο 10% -υψηλότερη από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και υπάρχει μεγάλη οργή για την αναποτελεσματικότητα του γαλλικού κράτους.

Ευρώπη: Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι λιγότερο από το ήμισυ των Γάλλων έχει θετική άποψη για την ΕΕ.

Μετανάστευση: Ορισμένοι ψηφοφόροι, κυρίως οπαδοί της Λε Πεν, ζητούν όχι μόνο τον απόλυτο περιορισμό των επιπέδων της νόμιμης μετανάστευσης στη Γαλλία, αλλά και την επιβολή περιορισμών ή και κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Σένγκεν.

Ασφάλεια: Από τον Ιανουάριο του 2015, περισσότεροι από 230 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS στη Γαλλία. Πολλοί στη Γαλλία ελπίζουν ότι η νέα ηγεσία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.



Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;

Στη Γαλλία συνήθως η μάχη κρίνεται ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και τους Ρεπουμπλικάνους.



Όμως, στο σύστημα των δύο εκλογικών γύρων της Γαλλίας η έννοια των δημοσκοπήσεων απαιτεί επιπλέον σκέψη.

Πολλές από τις δημοσκοπήσεις για την πρώτη ψηφοφορία δίνουν στον Μακρόν και στη Λε Πεν ένα μικρό προβάδισμα. Ωστόσο, ο Φιγιόν και ο Μελανσόν δεν απέχουν πολύ πίσω στην πρόθεση ψήφου. Μόνο ο Αμόν βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Κανένας υποψήφιος δεν αναμένεται να λάβει περισσότερο από το 50% των ψήφων του πρώτου γύρου. (Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο στις γαλλικές προεδρικές εκλογές - κανένας υποψήφιος δεν έχει εξασφαλίσεις το 50% στο πλαίσιο του παρόντος εκλογικού συστήματος.) Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος ψηφοφορίας.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι ο νικητής του πρώτου γύρου θα αναδειχθεί και αντίστοιχα νικητής του δεύτερου, αυτό δεν συμβαίνει πάντα: Το 1974, το 1981 και το 1995, ο υποψήφιος που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο έγινε Πρόεδρος μετά και την εκλογική αναμέτρηση του δεύτερου γύρου.



Θεωρείται ως σχεδόν βέβαιο ότι ο δεύτερος γύρος θα χαρακτηριστεί από ψήφο τακτικής, ειδικά εάν η Λε Πεν προκριθεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε αυτήν την περίπτωση θα χάσει με μεγάλη διαφορά από τους Μακρόν, Φιγιόν και Μελανσόν - μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη του 2002, όταν ο πατέρας της, Ζαν Μαρί Λε Πεν, έφτασε στον δεύτερο γύρο, αλλά έχασε παταγωδώς από τον Ζακ Σιράκ. ο οποίος είχε λάβει το 82,2% των ψήφων.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν βρίσκεται στην κορυφή, ανεξάρτητα από το ποιον πολιτικό αντίπαλο θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν πριν τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών.

(Με πληροφορίες από Le Figaro, Le Monde, Wikipedia, Washington Post, Yahoo)

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *