επικαιρότητα

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! Η κρυφή συμφωνία (Μητσοτάκη - Καραμανλή) στη ΝΔ και η απομόνωση Άδωνι...Αν για την κυβέρνηση η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία θα αποτελέσει το πρώτο crash test για την αντιπαράθεση στο πεδίο διερεύνησης των σκανδάλων, για την αξιωματική αντιπολίτευση οδηγεί σε μια περίοδο επαναπροσεγγίσεων που κατά πάσα πιθανότητα θα σημάνουν προσεχώς και ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις με ευρύτερο πολιτικό απόηχο. Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», έχουν έρθει πιο κοντά εν όψει της έναρξης των εργασιών της Επιτροπής οι πλευρές Μητσοτάκη και Καραμανλή ενώ αντίθετα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης αρχίζει να νιώθει απομονωμένος...

Το παρασκήνιο σε ο,τι αφορά τη συγκρότηση της Επιτροπής είναι πλούσιο και το ενδιαφέρον του πολύ ευρύτερο από αυτό καθαυτό το θέμα που θα την απασχολήσει. Όλο το πλέγμα των εσωτερικών ισορροπιών στη ΝΔ φαίνεται ότι βαίνει προς σημαντική αναδιάταξη κι αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην πορεία προς τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αρχικά τις εντυπώσεις απέσπασε η καθαίρεση της Κατερίνας Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας της ΝΔ επειδή ζήτησε από τον κ. Γεωργιάδη «να απεκδυθεί» της ιδιότητας του αντιπροέδρου όσο θα διαρκέσει η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής. Αυτό κατεγράφη -και ορθώς- ως επιτυχία του κ. Γεωργιάδη και στήριξη στο πρόσωπό του ύστερα από τη δημόσια αμφισβήτηση εκ μέρους μιας βουλευτού του κόμματος. Όμως οι γνωρίζοντες τι πραγματικά συνέβη, κάνουν με νόημα λόγο για «προπέτασμα καπνού». Όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, αφότου ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε τη δημιουργία της πρώτης εξεταστικής επιτροπής για τις υποθέσεις σκανδάλων του παρελθόντος, ο κ. Γεωργιάδης διεκδικούσε κατά τρόπο έντονο τη συμμετοχή του σε αυτήν. Η πίεσή του μπορεί να θεωρηθεί εύλογη ως ένα βαθμό καθώς είναι ένας από τους βασικούς πρώην υπουργούς που η θητεία του στο θώκο της Υγείας θα μπει στο μικροσκόπιο της επιτροπής. Τυπικά δεν θα υπήρχε κώλυμα λόγω της ταυτόχρονης ιδιότητας ελέγχοντος και ελεγχόμενου αλλά πολιτικά στην οδό Πειραιώς επικράτησε άλλη άποψη για το θέμα. Άλλωστε σε μια τέτοια περίπτωση θα ήθελε να συμμετάσχει και ο Μ. Βορίδης που διαδέχθηκε τον κ. Γεωργιάδη και ο Α. Λοβέρδος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Η ηγεσία της ΝΔ θέλησε κατ' αρχάς να ξεπεράσει τον σκόπελο επιλέγοντας να μην συμμετάσχει το κόμμα με ονόματα «πρώτης γραμμής» στην επιτροπή προκειμένου να στείλει παράλληλα και το μήνυμα ότι πολιτικά υποβαθμίζει την κυβερνητική πρωτοβουλία και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν παρασύρεται από τον κ. Τσίπρα στην αναγωγή της σκανδαλολογίας σε κεντρικό θέμα της πολιτικής ατζέντας Για να είναι πλήρης η τακτική της υποβάθμισης μάλιστα η Ντόρα Μπακογιάννη -που κατά τις πληροφορίες ανέλαβε να κάνει τη σχετική εισήγηση με την οποία συμφώνησε ο κ. Μητσοτάκης- είπε κατά τη σχετική σύσκεψη ότι δεν πρέπει να προταθεί ουδείς εκ των πρώην υπουργών Υγείας αλλά και ουδείς εκ των μελών του Τομέα Υγείας της ΝΔ. Με ένα τέτοιο σχήμα ήταν φανερό ότι έμενε εκτός ο κ. Γεωργιάδης για τον οποίο ουδείς βέβαια αμφιβάλει ότι αν τελικώς συμμετείχε, με την επικοινωνιακή δεινότητα που διαθέτει θα «προσάρμοζε» όλη τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής στα δικά του μέτρα και θα την εναρμόνιζε με την προσωπική του στρατηγική στο χώρο της κεντροδεξιάς.

Στην πολιτική οι συμπτώσεις παίζουν ανέκαθεν τεράστιο ρόλο. Το «χτύπημα» της Κ. Παπακώστα λοιπόν φαίνεται ότι εκδηλώθηκε την πιο κατάλληλη -ίσως και την πιο ...σατανική- στιγμή. Όλα τα φώτα έπεσαν πάνω στη δήλωσή της και στην αντικατάστασή της, αλλά ελάχιστοι πρόσεξαν ότι η ηγεσία της ΝΔ εκμεταλλεύθηκε τον θόρυβο και καθόλου τυχαία έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα την ίδια ακριβώς ημέρα -αν και μεθεπομένη του Πάσχα- τη λίστα που είχε ήδη ετοιμάσει με τους βουλευτές της επιτροπής. Ήταν οι Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Νότης Μηταράκης και Χρήστος Μπουκώρος. Και το απόγευμα της Τρίτης παρά τις εντυπώσεις που επικρατούσαν, όπως σημείωναν οι κακές γλώσσες των νεοδημοκρατικών διαδρόμων, ο Αδ. Γεωργιάδης είχε περισσότερους λόγους να είναι δυσαρεστημένος παρά ικανοποιημένος...

Πέραν τούτου μάλιστα από την «γαλάζια» πεντάδα ξεχωρίζει το όνομα του Γιώργου Βλάχου ο οποίος αποτελεί διαχρονικά και έναν από τους πιο πιστούς και αφοσιωμένους βουλευτές στον Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Βλάχος είναι εκείνος που όπως λέγεται θα αναλάβει κατά τη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής το κύριο βάρος υποστήριξης των πεπραγμένων της περιόδου 2004-2009 και αποτροπής κάθε προσπάθειας να δημιουργηθούν σκιές για τη διακυβέρνηση Καραμανλή. Άλλωστε ο ίδιος διετέλεσε υφυπουργός Εμπορίου το 2007-2009 διάστημα κατά το οποίο ακόμη οι αρμοδιότητες για την τιμολόγηση των φαρμάκων δεν είχαν περάσει πλήρως στο υπουργείο Υγείας. Τον Ιανουάριο του 2009 πολιτικός προϊστάμενός του ως υπουργός Ανάπτυξης είχε αναλάβει ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος σήμερα είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τις πληροφορίες ο κ. Χατζηδάκης έπαιξε -λόγω και της ιδιότητάς του κατά το παρελθόν- ενεργό ρόλο ώστε η ΝΔ να μπει ευθύς εξ αρχής στην Εξεταστική Επιτροπή αποφασισμένη και με κεντρική κατεύθυνση να υψώσει αδιαπέραστο τοίχο προστασίας για την περίοδο Καραμανλή. Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Χατζηδάκης μαζί με την κ. Μπακογιάννη είναι εκείνοι που αξιοποιώντας την ευκαιρία της συγκρότησης της Επιτροπής για την Υγεία δραστηριοποιούνται υπέρ της ευρύτερης και σταθερότερης προσέγγισης με την καραμανλική πτέρυγα και της σμίκρυνσης των αποστάσεων. Αρκετοί βλέπουν την προσπάθεια αυτή μέσα και από το πρίσμα των επόμενων εκλογών και της ανάγκης που έχει η ηγεσία της ΝΔ να κινητοποιήσει όλες τις εσωτερικές δυνάμεις της για την κατάκτηση του δύσκολου στόχου της αυτοδυναμίας.

Επί του παρόντος, αυτό που προκύπτει είναι ότι στην εξεταστική που ξεκινά το έργο της τις αμέσως επόμενες ημέρες στο μικροσκόπιο θα βρεθεί κατά κύριο λόγο η περίοδος 2010-2014. Μπορεί η κυβερνητική πρόταση που ψηφίστηκε από τη Βουλή να προβλέπει ως αφετηρία το 1997, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν την πλειοψηφία και τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους και να ετοιμάζουν ογκώδεις φακέλους για τις σκανδαλώδεις υποθέσεις επί των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά. Αυτό που παραμένει άγνωστο ακόμη -σε συνάρτηση ασφαλώς και με τις εξελίξεις- είναι πώς θα κινηθεί το προσεχές διάστημα ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης. Ορισμένοι δεν αποκλείουν, όντας εκτός Επιτροπής και των δεσμεύσεων της, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ να ακολουθήσει μια τακτική με εντονότερο το προσωπικό παρά το κομματικό χρώμα...
Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratianews.gr

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Καλησπέρα στην ομάδα και χρονια πολλά... αναρωτιέμαι γιατί τα φώτα από Ρόδο προς Ιαλυσό είναι σβηστά τοσες νυχτες τώρα... υπάρχει κάποιο πρόβλημα;;; Γιατί με την αποψινή νεροποντή η οδήγηση ήταν πολύ πιο δύσκολη σε θεοσκότεινο δρόμο άρα και επικίνδυνη!!!

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά