ροή ειδήσεων

Γαλλία - Εκλογές LIVE: Όλα δείχνουν Μακρόν - Λε Πεν στον β΄ γύρο [pics]



- Ώρα Προέδρου στη Γαλλία - 11 υποψήφιοi-ες "μάχονται" για μία από τις δύο θέσεις του δευτέρου και καθοριστικού γύρου των προεδρικών εκλογών
- Exit poll από το βελγικό RTBF σύμφωνα με το οποίο λαμβάνουν: 24% στον Μακρόν, 22% στη Λε Πεν, 20,5% στον Φιγιόν, 18% στον Μελανσόν
- Ήττα της Λε Πεν στις υπερπόντιες περιοχές έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα
- Γυμνές ακτιβίστριες της FEMEN με μάσκες Πούτιν, Τραμπ, Άσαντ πριν ψηφίσει η Λε Πεν!
- Εκκενώθηκε εκλογικό κέντρο αφού βρέθηκε ύποπτο όχημα με αναμμένη τη μηχανή


Live

20.15 - Έχουν κλείσει οι πρώτες κάλπες στη Γαλλία.

19.05 - Το τελικό ποσοστό της αποχής στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 20%, σύμφωνα με δύο έρευνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα. Η έρευνα του Harris Interactive προβλέπει αποχή στο 21,5%, ενώ έρευνα του Ifop-Fiducial για το Paris Match και το CNews τοποθετούν την αποχή στο 19%. Η αποχή που καταγράφηκε στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2012 ήταν 20,52%.

18.05 - Στις 17:00 (18:00 ώρα Κύπρου) η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών φτάνει το 69,42%, έναντι 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002 την ίδια ώρα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

17.55 - Ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι το καλύτερο μήνυμα γι αυτές τις εκλογές είναι οι Γάλλοι με την ψήφο τους "να δείξουν ότι η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από κάθε τι άλλο". Ο Ολάντ, ο οποίος δεν είναι υποψήφιος για επανεκλογή, επιθεώρησε τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας κατά τον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα μετά την φονική επίθεση της Πέμπτης στο Παρίσι. Ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, ένας από τους επικρατέστερους νικητές των απρόβλεπτων αυτών εκλογών, πήγε να ψηφίσει στις 11 το πρωί στην παραθαλάσσια πόλη Λε Τουκέ της βόρειας Γαλλίας, όπου διαθέτει εξοχική κατοικία, στο πλευρό της συζύγου του Μπριζίτ με την οποία κρατούνταν χέρι-χέρι. Ο Μακρόν έδειχνε χαλαρός και πόζαρε δίπλα σε ψηφοφόρους που έβγαζαν με το κινητό τους selfies.


Χαμογελαστή η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν ψήφισε στο Ενίν-Μπομόν, ένα προπύργιο του Εθνικού Μετώπου στα βόρεια της χώρας. Την Λεπέν "υποδέχτηκαν" έξω από το εκλογικό τμήμα γυμνόστηθες ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen που διαδήλωσαν εναντίον της. Περίπου έξι από αυτές συνελήφθησαν όταν βγήκαν από μια λιμουζίνα φορώντας μάσκες της Λεπέν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η αστυνομία της οδήγησε στα περιπολικά και κατάσχεσε τις μάσκες και πλακάτ που κρατούσαν.

Ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος εκλέγεται στο Παρίσι, ψήφισε σε ακριβή συνοικία στα δυτικά της πρωτεύουσας λίγο μετά το μεσημέρι, ενώ η σύζυγός του Πενέλοπι, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου αργομισθίας, ψήφισε νωρίς το πρωί όταν άνοιξαν οι κάλπες στο Σολέσμ (δυτικά) συνοδευόμενη από δύο εκ των πέντε παιδιών τους.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν ψήφισε στην Τραπ, στην περιοχή του Παρισιού, και παρότι οι επιδόσεις του σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι πολύ κακές δήλωσε "γαλήνιος". "Οταν έχεις κάνει μια καλή προεκλογική εκστρατεία δεν πρέπει να μετανιώνεις", σχολίασε.

Από τους 11 υποψήφιους για την προεδρία, το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε τελευταίος ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος περίμενε υπομονετικά στην ουρά στο εκλογικό τμήμα του που ήταν σε ένα σχολείο της πρωτεύουσας.

17.50 - Η υποψήφια της ακροδεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Μαρίν Λεπέν δεν παρέδωσε έγκαιρα τις αφίσες για τη σημερινή ψηφοφορία ώστε να αναρτηθούν έξω από τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, ανακοίνωσε σήμερα το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών. "Οι αφίσες τυπώνονται από τους ίδιους τους υποψήφιους και πρέπει οι ίδιοι να τις παραδώσουν στην εκλογική επιτροπή πριν από τη λήξη της προθεσμίας" στις 10 Απριλίου, ανέφερε το Υπουργείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, "μόνο 10" από τους 11 υποψήφιους για την προεδρία το έκαναν αυτό εγκαίρως με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναρτημένες οι αφίσες τους στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού. "Οι αφίσες της υποψήφιας (του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου) Μαρίν Λεπέν δεν παραδόθηκαν κι ως εκ τούτου ο πίνακας όπου θα αναρτούνταν είναι κενός", προστίθεται στην ανακοίνωση. `Εξω από τα εκλογικά τμήματα στη Γαλλία έχουν τοποθετηθεί μεγάλοι μεταλλικοί πίνακες στους οποίους έχουν αναρτηθεί οι προεκλογικές αφίσες των 11 υποψηφίων.

17.20 - Exit poll που δημοσιεύει το βελγικό RTBF δίνει προβάδισμα στον Εμανουέλ Μακρόν με 24%, με τη Μαρίν Λε Πεν να ακολουθεί με 22%. Τρίτος είναι ο Φιγιόν με 20,5% και ο Μελανσόν με 18%.

16.11 - Μπορεί ακόμη και χρειάζονται πέντε ώρες έως ότου να κλείσουν οι κάλπες, αλλά ήδη το βελγικό RTBF έδωσε στη δημοσιότητα τα… πρώτα αποτελέσματα. Πρόκειται για τα ποσοστά από τους Γάλλους ψηφοφόρους που ψήφισαν στην Αμερική ή στις υπερπόντιες περιοχές που ανήκουν στη Γαλλία. Περίπου 1,3 εκατομμύρια Γάλλοι του εξωτερικού έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν, δηλαδή σχεδόν το 2% του συνολικού εκλογικού σώματος. Τα πρώτα αυτά αποτελέσματα δείχνουν πως στις περιοχές αυτές η Μαρίν Λε Πεν καταποντίζεται, αφού δεν είναι πρώτη σε κανένα και είναι δεύτερη μόλις σε δυο!

Τι ψήφισαν οι Γάλλοι στην Αμερική (εκτός του Μόντρεαλ)

Μακρόν 45,35%

Φιγιόν: 25,33%

Μελανσόν: 14,05%

Λε Πεν: 6,29%

Αμόν: 5,94%

Σεν Πιέρ και Μικελόν

Μελανσόν: 35,45%

Λε Πεν: 18,16%

Μακρόν: 17,97%

Φιγιόν: 9,32%

Μαρτινίκα:

Μελανσόν: 27,36%

Μακρόν: 25,53%

Φιγιόν: 16,85%

Λε Πεν: 10,94%

Αμόν: 9,75%

Γουιάνα:

Μελανσόν: 24,72%

Λε Πεν: 24,29%

Μακρόν: 18,75%

Φιγιόν: 14,66%

Αμόν: 5,69%

Γουαδελούπη (ενσωμάτωση στο 86%)

Μακρόν: 30,32%

Μελανσόν: 23,99%

Φιγιόν: 14,87%

Λε Πεν: 13,47%

Αμόν: 9,72%


14.00 - Είναι γνωστό πως οι Femen έχουν... αδυναμία στη Μαρίν Λε Πεν. Μετά το "ντου" στην τελευταία προεκλογική της ομιλία, εμφανίστηκαν σήμερα και στο προεκλογικό κέντρο όπου ψήφισε η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Οι ακτιβίστριες φορούσαν μάσκες της Λε Πεν και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν


Με απρόοπτα ξεκίνησε η μέρα στη Γαλλία, αφού ένα εκλογικό τμήμα στην πόλη Μπεσανσόν της ανατολικής Γαλλίας εκκενώθηκε σήμερα μετά τον εντοπισμό ενός κλεμμένου οχήματος, που είχε εγκαταλειφθεί με αναμμένη τη μηχανή την ώρα, που διεξαγόταν η ψηφοφορία για τον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε το Γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Το ύποπτο όχημα έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και έγινε γνωστό ότι είχε κλαπεί, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου στο Reuters και πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η εκκένωση του εκλογικού τμήματος ενώ κλήθηκαν επί τόπου πυροτεχνουργοί για να εξετάσουν το αυτοκίνητο.


Εξάλλου, στις 12:00 ώρα Γαλλίας το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ανέρχετο σε 28,54% έναντι 28,29% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, 31,21% την ίδια ώρα το 2007 και 21,40% την ίδια ώρα το 2002, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών.

Παρακολουθήστε ζωντανά στο live bliogging του newsit.gr όλα όσα συμβαίνουν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στην Πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκωσία

Από το πρωί, στις 0800, Γάλλοι υπήκοοι που κατοικούν στην Κύπρο και είναι εγγεγραμμένοι ως εκλογείς, προσέρχονται στο εκλογικό κέντρο που έχει στηθεί στην Πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκωσία για να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν στο πλαίσιο του 1ου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Αργά το πρωί προς νωρίς το μεσημέρι υπήρχε μια σταθερή ροή ψηφοφόρων στην Πρεσβεία. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να απαντηθεί το ερώτημα πόσοι έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής, αφού απαγορεύεται αυστηρά να δημοσιοποιούνται οποιαδήποτε στοιχεία ακόμη και ο αριθμός αυτών που έχουν ψηφίσει προτού να λήξει η εκλογική διαδικασία, όπως λέχθηκε στο ΚΥΠΕ, που βρέθηκε επί τόπου.

Συνολικά γύρω στα 1.000 άτομα με γαλλική υπηκοότητα που κατοικούν στην Κύπρο είναι εγγεγραμμένα ως εκλογείς και μπορούν να ψηφίσουν για τις προεδρικές εκλογές.

Οι εκλογείς θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμα της ψήφου ως τις 1900.

Σε αντίθεση με τις κυπριακές προεδρικές όπου αναγράφονται όλα τα ονόματα των υποψηφίων σε ένα ψηφοδέλτιο, στους Γάλλους ψηφοφόρους παρέχονται 11 ψηφοδέλτια, ένα για κάθε υποψήφιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει αναρτήσει η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Κύπρο στην ιστοσελίδα της, λειτουργούν πάνω από 860 εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό.

Το εκλογικό κέντρο στην Πρεσβεία θα λειτουργήσει και κατά το δεύτερο γύρο των Προεδρικών, ο οποίος θα γίνει τη μεθεπόμενη Κυριακή, 7 Μαΐου.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για ακόμη μια φορά για τις βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι ο πρώτος γύρος εκείνων των εκλογών θα διεξαχθεί στην Κύπρο στις 4 Ιουνίου.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *