ροή ειδήσεων

«Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές» με απλήρωτους υπαλλήλους


Για καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων για το 30% των εργαζομένων στο εμπόριο μίλησε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) Παναγιώτης Κυριακούλας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων εμπόρων, αναφορικά με το φλέγον θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές....


«Δεν πρόκειται για γενική απελευθέρωση, αλλά για μία φωτογραφική διάταξη που αφορά πέντε δέκα εμπορικά κέντρα -και όσα ακόμη θα δημιουργηθούν στο μέλλον- για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες εταιρείες. Πρόκειται για αντιαναπτυξιακό και εχθρικό μέτρο για την απασχόληση, για τις συνθήκες εργασίας και για τους όρους αμοιβής και εργασίας καθώς ενισχύεται η αδήλωτη ή κρυφή αδήλωτη απασχόληση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμποροϋπάλληλων.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζόμενων, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παραθυράκια των νόμων για να αποφεύγουν την επιπλέον αμοιβή που πρέπει να δίνουν ενώ οι εργαζόμενοι υπό το φόβο της ανεργίας τις περισσότερες φορές σιωπούν.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΙΥΕ, σήμερα πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3-4 ωρών, ενώ δουλεύει στην πράξη για πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή και χωρίς ρεπό μάλιστα. Περισσότεροι από τρεις στους δέκα δεν αμείβονται καθόλου ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας.

Στην άποψη αυτή συνηγορεί και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος σημειώνοντας ότι «είναι ηλίου φαεινότερο ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές το μόνο που θα επιφέρει είναι εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές. Προσθέτει μάλιστα ότι τα αποτελέσματα του Κυριακάτικου ανοίγματος των καταστημάτων είναι πλέον μετρήσιμα και μη αμφισβητήσιμα.

«Πολλοί εργαζόμενοι στο εμπόριο, οι οποίοι εργάστηκαν Κυριακές, παραμένουν απλήρωτοι, ενώ δεν αυξήθηκε η καταναλωτική δαπάνη, με δεδομένο το γεγονός ότι η ελληνική οικογένεια δεν έχει έλλειψη χρόνου για αγορές αλλά έλλειψη χρημάτων».Έχει υπολογισθεί ότι το μέσο εργατικό κόστος της κυριακάτικης λειτουργίας ενός εμπορικού καταστήματος υπολογίζεται στα 1.750 ευρώ. Αν μάλιστα απασχοληθεί το 70% από το συνολικό αριθμό μισθωτών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στο Λιανικό Εμπόριο (222.745 άτομα, ΕΛ.ΣΤΑΤ. Β΄ Τρ. 2016) για μια Κυριακή, τότε το επιπρόσθετο συνολικό κόστος των επιχειρήσεων λιανικής από τη λειτουργία της επιπλέον Κυριακής υπολογίζεται ότι θα είναι στα 6,36 εκ. ευρώ. Στη χθεσινή συνέντευξη που έδωσαν οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των εργαζομένων στο λιανεμπόριο αναφέρθηκε ότι από τη μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή της λειτουργίας των καταστημάτων για 8 Κυριακές το χρόνο τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΕΣΕΕ αναφορικά με τα αποτελέσματα της λειτουργίας των επιχειρήσεων την Κυριακή 17 Ιανουαρίου δείχνουν ότι μόνο το 13% δήλωσε αύξηση των πωλήσεων του, ενώ μόλις το 3% προσέλαβε νέους υπάλληλους.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *