ροή ειδήσεων

Ξεκινά το φετινό «στοίχημα» του τουρισμού



Σε θέση μάχης για να εκπληρώσει τις μεγάλες προσδοκίες του 2017 μπαίνει κι επισήμως πλέον ο τουριστικός κλάδος με την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν από την Πρωτομαγιά. Αν και τα δεδομένα που προδιαγράφουν την πορεία του κλάδου είναι σύνθετα, οι προϋποθέσεις φαίνεται να πληρούνται για το μεγάλο στοίχημα που ακούει στα 28 εκατ. αφίξεις, συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας.


Ήδη η χρονιά φαίνεται να έχει ξεκινήσει δυναμικά παρά τις χαμηλές αφίξεις που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο. Μόνο στην περίπτωση της Αθήνας, καταγράφεται αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» κατά 14% στο α' τρίμηνο του 2017 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, κατά την οποία η Αθήνα κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών υποδεχόμενη 4.600.000 τουρίστες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΣΕΤΕ για την χρονιά που διανύουμε αναμένεται σημαντική άνοδος όχι μόνο των αφίξεων αλλά και των τουριστικών εσόδων. Όπως μάλιστα είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, από τα δύο εκατομμύρια περισσότερους τουρίστες που αναμένεται να επισκεφτούν την χώρα το 2017, τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016.


Οι εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων συμβαδίζουν με εκείνες του αρμόδιου υπουργείου το οποίο κάνει λόγο για χρονιά ρεκόρ. Όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά , «το 2017 θα εκπλαγούμε ευχάριστα λόγω της θεαματικής αύξησης του τουρισμού μετά και το άνοιγμα που πραγματοποιήσαμε σε νέες αγορές».

Πράγματι, εξετάζοντας κανείς συνολικά την εικόνα της χώρας διαπιστώνει πως πλήθος παραγόντων συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά θετικό μομέντουμ για τον κλάδο, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Νέες μονάδες αυξάνουν την δυναμική της χώρας

Η αναδιαμόρφωση του ξενοδοχειακού τοπίου, η οποία πέρα από την ανέγερση περιλαμβάνει και ανακαινίσεις αλλά και επαναλειτουργία ανενεργών, μέχρι πρότινος, μονάδων, αυξάνει σίγουρα τα «προσόντα» της χώρας. Ήδη το 2016 καταγράφηκε ως χρονιά πεντάστερων και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί με πολλούς εγχώριους και ξένους ομίλους να ψηφίζουν Ελλάδα.

Στο τέλος του 2016 η πρωτεύουσα εγκαινίασε πολλές νέες κλίνες. Το Athens Tiare Hotel, στην πλατεία Ομονοίας, ξενοδοχειακής μονάδα 4 αστέρων με δυναμικότητα 111 δωματίων, το πεντάστερο Electra Metropolis, δυναμικότητας 216 δωματίων αλλά και το Wyndham Grand Athens, δυναμικότητας 273 δωματίων αποτελούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Μάλιστα ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος, Wyndham Hotel Group, προχωρά την ανάπτυξή του στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με επίκεντρο την χώρα μας. Πέρα από το Wyndham Grand Athens στην πλατεία Μεταξουργείου λειτουργεί κι επισήμως από την 1η Μαίου το Wyndham Loutraki Poseidon Resort και το Ramada Loutraki Poseidon Resort, στο Λουτράκι.

Μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει και η περιφέρεια. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε πως τέσσερα ξενοδοχεία προγραμματίζεται να κατασκευασθούν στη Μύκονο, στην Αμοργό και σε Ζάκυνθο, ενώ εγκρίθηκε η αλλαγή χρήσης κτιρίου στη Χερσόνησο της Κρήτης για τη μετατροπή του σε ξενοδοχειακή μονάδα. Στην δυναμική του κλάδου επενδύουν μάλιστα και γνωστοί εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι. Η κατασκευαστική εταιρεία του Ομίλου Κόκκαλη, Intrakat, ενεργοποίησε την προηγούμενη χρονιά τη θυγατρική Intradevelopment που θα εξειδικεύεται στο κομμάτι των τουριστικών ακινήτων. Ο Όμιλος έχει ήδη ολοκληρώσει από το περασμένο καλοκαίρι την κατασκευή δύο υπερπολυτελών βιλών στη Μύκονο, στον Καλαθά και στον Τουρλό, ενώ ετοιμάζεται να προχωρήσει και τη κατασκευή μιας ακόμη στην Ψαρού.

Ευοίωνες προοπτικές δημιουργούν και οι δυσμενείς διεθνείς συνθήκες. Η γεωπολιτική κρίση στην γειτονική Τουρκία και οι τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε αυτή αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, κάνουν την Ελλάδα ακόμα πιο φιλόξενη στα μάτια Ευρωπαίων τουριστών.

Νέους δρόμους ανοίγουν οι οδικοί άξονες

Γκάζι κυρίως στο εσωτερικό τουριστικό ρεύμα αναμένεται να δώσει και η ολοκλήρωση και παράδοση προς χρήση των οδικών αξόνων. Το πρόσφατο παράδειγμα της Ιονίας οδού το Πάσχα επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς. Η διεθνής εμπειρία, αλλά και τα ελληνικά δεδομένα, δείχνουν ότι κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας αυτοκινητόδρομος ο οποίος μικραίνει τις αποστάσεις, τα οφέλη είναι τεράστια.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο νέος αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Πατρών, με ασφάλεια και άνεση μειώνει την απόσταση Αθήνας – Πάτρας σε περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά, μέσω 12 τούνελ 16 χλμ. και είναι ολοκληρωμένος στο 95%. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Ιόνια Οδός, με υλοποιημένο το 57% του συνολικού μήκους των 196 χλμ. Με την ολοκλήρωση της, το ταξίδι από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου ως τα Ιωάννινα θα διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά, από 3 ώρες που διαρκεί σήμερα. Ριζικές θα είναι οι αλλαγές και στις μετακινήσεις από την Αθήνα προς τη βόρεια Ελλάδα, μετά την παράδοση της σήραγγας των Τεμπών μήκους 6 χλμ. αλλά και των δύο άλλων στα Τέμπη και στον Πλαταμώνα, αφού θα μειώνουν την απόσταση Αθήνας – Θεσσαλονίκης σε 4 ώρες και 15 λεπτά.

«Φτερά» από τις νέες αεροπορικές συνδέσεις

Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν και οι νέες αεροπορικές συνδέσεις που εγκαινιάζονται και φιλοδοξούν να μετατρέψουν το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σε περιφερειακό κόμβο. Προσφάτως εγκαινιάστηκε η νέα πτήση EK209 της Emirates από Ντουμπάι με σταθμό την Αθήνα προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Newark Liberty της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τη μοναδική, καθημερινή πτήση που θα ενώνει απευθείας την Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου η οποία σε συνδυασμό με το άνοιγμα στην Αμερική αγορά αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Μια ακόμα πτήση που απλώνει τα «φτερά» της χώρας μας στην αγορά της Ασίας και κατ' επέκταση της Αυστραλίας και μάλιστα σε χαμηλή τιμή είναι και αυτή της Scoot. Με την νέα συνεργασία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με την low cost εταιρεία Scoot η Αθήνα θα συνδέεται με την Σιγκαπούρη με απευθείας πτήσεις με τιμές που ξεκινούν από μόλις 360 ευρώ για ταξίδι μετ' επιστροφής.

Εναλλακτικός τουρισμός και γάμος αλλά ελληνικά

Τονωτικές ενέσεις δέχεται ο κλάδος κι από την ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού στη χώρα, με πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Σαντορίνη, να συγκεντρώνουν άριστες προδιαγραφές για να μετατραπούν σε απόλυτο προορισμό μελλονύμφων. Ο γάμος αλλά ελληνικά γίνεται τάση δίνοντας μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στις τουριστικές εναλλακτικές δυνατότητες της χώρας με πλήθος Αμερικανών, Αγγλοσαξόνων και φυσικά Ασιατών να επισκέπτονται τη χώρα για την πιο ξεχωριστή μέρα της ζωής τους. Την τάση του γαμήλιου τουρισμού στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό ενίσχυσαν και οι δύο νέες συμφωνίες της παγκόσμιας πλατφόρμας γαμήλιου τουρισμού BookYourWeddingDay με την Thomas Cook και την TUI για γάμους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Άνοιγμα σε νέες αγορές

Τα αποτελέσματα των παραπάνω θετικών προοπτικών έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ήδη. Σύμφωνα με τα στοιχεία ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνουν όχι μόνο οι Ευρωπαίο αλλά και οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι ενώ δειλά μπαίνει στο παιχνίδι και η Μέση Ανατολή, η Αφρική και η Νότια Κορέα.

Στην περίπτωση των Ρώσων, σύμφωνα με τα τουριστικά γραφεία, οι προκατήσεις άρχισαν νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και είναι αυξημένες κατά 4 με 5 φορές. Άμεσο αποτύπωμα στον ελληνικό τουρισμό αναμένεται να έχει και η ανατίμηση του ρουβλίου το τελευταίο διάστημα και η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη Ρωσία έχει άμεσο αποτύπωμα στον Ελληνικό τουρισμό.

Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων Γερμανών και Αυστριακών τουριστών. Η TUI, για παράδειγμα, προσφέρει για φέτος 40% περισσότερες κλίνες απ’ ό,τι το 2016 σε ξενοδοχεία στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω και έχει αυξήσει επίσης τον αριθμό των πτήσεων. Στις ορδές των τουριστών που συρρέουν στη χώρα αναμένεται να προστεθούν την φετινή χρονιά περίπου 900.000 Αμερικανοί, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις.

Άλλωστε η χώρα χαρακτηρίζεται από τέτοια ποικιλομορφία που μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα. Στην περίπτωση των Ευρωπαίων αγαπημένοι προορισμοί αποδεικνύονται τα μικρά γραφικά νησιά όπως οι Κυκλάδες ενώ τις προτιμήσεις των Ρώσων κερδίζουν Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα και Χαλκιδική κυρίως λόγω του συνδυασμού του απέραντου γαλάζιου με το κατάφυτο γύρω τοπίο.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *