ροή ειδήσεων

Απαντήσεις της Υπουργού Τουρισμού για τα ζητήματα της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης



Στην απάντηση της Υπουργού σημειώνεται επίσης ότι οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, οι οποίες λειτουργούν στη Ρόδο (ΑΣΤΕΡ) και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης (ΑΣΤΕΚ) ανήκουν στην Ανώτερη Εκπαίδευση και η εισαγωγή γίνεται μέσω του συστήματος των πανελληνίων εξετάσεων



Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και του βουλευτή και συντονιστή της ΕΠΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη, η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά εξήγησε τόσο το σημερινό πλαίσιο, όσο και τον σχεδιασμό του Υπουργείου σχετικά με τα ζητήματα της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

«Προτεραιότητα μας στο αμέσως επόμενο διάστημα», σημειώνει η Υπουργός Τουρισμού, «είναι να επέλθουν σημαντικές και αναγκαίες αλλαγές στη δημόσια τουριστική εκπαίδευση. Βρισκόμαστε ήδη στο τελικό στάδιο επεξεργασίας μιας ολοκληρωμένης πρότασης, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν οι Σχολές Ξεναγών, με πρώτη αυτή της Αθήνας από το τρέχον έτος, να αναβαθμίσουμε τις σχολές ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ και, να εκσυγχρονίσουμε την παρεχόμενη εκπαίδευση στα 8 Δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού, δίνοντας τη δυνατότητα στους σπουδαστές να αποκτήσουν πλήρη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες ως βασικό εργαλείο για τη μετέπειτα σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας», αναφέρει στο πολυσέλιδο έγγραφο που διαβιβάστηκε στους ερωτώντες βουλευτές.

Επιπρόσθετα, στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι το Υπουργείο έχει δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας με το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να τροποποιηθεί το άρθρο 16 του ν. 3149/2003 και οι απόφοιτοι των ΑΣΤΕ να έχουν πρόσβαση σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσουν και δεύτερο πτυχίο πριν. «Δηλαδή επιδιώκουμε την ισοτιμία και αντιστοιχία των πτυχίων ΑΣΤΕ με τα πτυχία των τμημάτων τουριστικών επιχειρήσεων των ΑΤΕΙ», επισημαίνεται στο έγγραφο.

Στην απάντηση της Υπουργού σημειώνεται επίσης ότι οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, οι οποίες λειτουργούν στη Ρόδο (ΑΣΤΕΡ) και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης (ΑΣΤΕΚ) ανήκουν στην Ανώτερη Εκπαίδευση όπως προσδιορίζεται στην παρ.7 του άρθρου 16 του Συντάγματος και η εισαγωγή γίνεται μέσω του συστήματος των πανελληνίων εξετάσεων. Αποτελούν επαγγελματικές σχολές προσανατολισμένες στην κατάρτιση και παραγωγή ικανών και κατάλληλων επαγγελματιών και στελεχών για ξενοδοχειακές, επισιτιστικές και λοιπές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον τουριστικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΣΤΕ, τονίζεται ότι οι σχετικές προσλήψεις έγιναν σύμφωνα με τον Ν4093/2012 («Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2015»), ο οποίος προέβλεπε συνεχείς, κατ’ έτος, μειώσεις, στον αριθμό προσλήψεων προσωπικού ΙΔΟΧ στον δημόσιο τομέα. Στο έγγραφο σημειώνεται ότι καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών των ΑΣΤΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2015-2016 εγκρίθηκε η πρόσληψη 128 ατόμων, εκ των οποίων διατέθηκαν στις ΑΣΤΕ 25 εκπαιδευτικοί σύμφωνα με τις προτάσεις των εκπαιδευτηρίων. Για την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο εγκρίθηκε η πρόσληψη 128 ατόμων εκ των οποίων 29 στις ΑΣΤΕ, ενώ «για την επόμενη εκπαιδευτική περίοδο 2017-2018 το Υπουργείο έχει ήδη προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία πρόσληψης 133 εκπαιδευτικών – εκ των οποίων θα διατεθούν στις ΑΤΕ 31 εκπαιδευτικοί και 4 διοικητικοί υπάλληλοι». Τέλος, σημειώνεται ότι «ο αριθμός εισακτέων σπουδαστών στις ΑΣΤΕ, ο οποίος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας κατόπιν σχετικής πρότασης του Υπουργείου Τουρισμού, έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία δύο εκπαιδευτικά έτη (2016-2017 και 2017-2018) και ανέρχεται πλέον σε 90 ανά Σχολή, από 75 που ήταν παλαιότερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την κατάργηση του ΟΤΕΚ ως αυτόνομου οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης τον Ιανουάριο του 2013 επιχειρείται μια ολοκληρωμένη λύση σε υγιείς βάσεις το χώρο της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *