ροή ειδήσεων

Ο δήμος Ρόδου στο πλευρό των Ροδίων ομογενών της Αμερικής



Την ομοψυχία που διακρίνει την ελληνική ομογένεια απανταχού της γης, εν προκειμένω της Αμερικής και δη τους Ρόδιους ομογενείς, την λατρεία που έχουν για τον τόπο τους τη Ρόδο, τη στήριξη και την καθοριστική συμβολή τους σε όλα τα θέματα που αφορούν την πατρίδα, την υπερηφάνεια και την ανιδιοτέλεια με την οποία αγκαλιάζουν τους συμπατριώτες τους, όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες και φυσικά τους Ρόδιους του εξωτερικού, έζησε από κοντά η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Αποδήμων Ροδίων κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Αμερική.

Αφορμή στάθηκε η συμμετοχή του Δήμου Ρόδου, μέσω της Διεύθυνσης Τουρισμού, στην Έκθεση “Greek Panorama 2017”, που ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στην Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε από τις 11-13 Μαϊου 2017 στην καρδιά του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας του Δήμου Ρόδου με τους Απόδημους Ροδίους ενισχύθηκαν με την συμμετοχή της αντιδημάρχου κας Χατζηλαζάρου στην ετήσια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ροδίων των ΗΠΑ «Απόλλων» που πραγματοποιήθηκε στο New Jersey, την πολιτεία όπου έχει έδρα η Ομοσπονδία, υπό την προεδρία του κου Ευστάθιου Πελαρδή, προέδρου της Ομοσπονδίας.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ροδίων των ΗΠΑ «Απόλλων» ή Παρροδιακός Σύλλογος Αμερικής, αποτελείται από 26 μέλη-σωματεία, που το καθένα αριθμεί εκατοντάδες μέλη, από πολλές πολιτείες της Αμερικής, όπου δραστηριοποιούνται Ροδίτες, από το Οχάϊο, Βοστώνη,Σικάγο, Νέα Υόρκη κ.α.

Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν επίσης, ο επίτιμος πρόεδρος κος Πολύβιος Παυλίδης, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Μιχάλης Αϊβάζης, ο γραμματέας κ. Βασίλειος Αγγελής, ο ταμίας κ.Παναγιώτης Φωτεινής και τα μέλη, κύριοι Μανώλης Μανωλάς, Γεώργιος Γεωργαλλής, Γρηγόριος Μάκρας, Δημήτριος Δημητράκης, Ιωάννης Λυριστής και Χρήστος Κωτιάδης.

Την ικανοποίηση τους για την παρουσία της αντιδημάρχου στη συνεδρίαση, ως εκπροσώπου του Δήμου Ρόδου, εξέφρασαν όλοι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι εξήραν και το γεγονός της σύστασης, από πλευράς δήμου, του Γραφείου Αποδήμων Ροδίων, με επικεφαλής τον εντεταλμένο σύμβουλο κο Κωνσταντίνο Τρέχα, ο οποίος έχει ενεργό ρόλο στις δράσεις και τις συνεργασίες του Δήμου Ρόδου με την Ομογένεια. Στην προκειμένη περίπτωση είχε συντονίσει, από τη Ρόδο, όλες τις συναντήσεις της αντιδημάρχου με το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας και άλλους απόδημους Ρόδιους.

Οι εκπρόσωποι του Παρροδιακού Συλλόγου ΗΠΑ συζήτησαν με την κα Χατζηλαζάρου βασικά θέματα που απασχολούν τους Αποδήμους Ροδίους και αφορούν σε δράσεις πολιτιστικές, εκπαιδευτικά προγράμματα, ανταλλαγής μαθητών και άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν ένα κοινό στόχο: το άνοιγμα προς την νεολαία, τα Ροδιτόπουλα στην καταγωγή, τρίτης και τέταρτης γενιάς, προκειμένου να διατηρηθούν η ιστορία, η γλώσσα, η θρησκεία, ο πολιτισμός και η παράδοση των Ροδίων.

Σε συνεργασία δε με το Δήμο Ρόδου και τον επικεφαλής του Γραφείου Αποδήμων Ροδίων κο Κωνσταντίνο Τρέχα, που θα έχει και τον συντονισμό όλων των δράσεων, πρόκειται να διοργανώσουν φέτος, το διάστημα τέλος Ιουλίου - αρχές Αυγούστου, ένα αντάμωμα των Ροδίων της Αμερικής στο Ασκληπειό, απευθύνοντας βέβαια πρόσκληση σε όλους τους Ροδίτες απανταχού. Το ίδιο διάστημα, ο κ. Τρέχας προγραμματίζει να δοθεί και μία θεατρική παράσταση αφιερωμένη στη ροδίτικη ομογένεια, όπως έγινε και πέρυσι παρουσία Ροδίων ομογενών, παράσταση που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, αποφασίσθηκε η διεξαγωγή συνεδρίου Αποδήμων Ροδίων των ΗΠΑ στη Ρόδο για το 2018.

Η κα Χατζηλαζάρου συμμετείχε και στη γιορτή των Αποδήμων Ροδίων, την παραμονή του Αγίου Ισιδώρου, στις 13 Μαϊου 2017, στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, στο New Jersey, στην ομώνυμη πολιτεία της Αμερικής. Με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Ισιδώρου, Ρόδιοι ομογενείς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους κατάγονται από το χωριό Άγιος Ισίδωρος της Ρόδου, διοργάνωσαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση, πιστοί στις παραδόσεις. Εκεί στήθηκε ένα μικρό γλέντι. Γιόρτασαν όλοι μαζί, όπως μόνον οι Έλληνες γνωρίζουν, παππούδες, γονείς και εγγόνια, Ροδίτες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Ιδιαιτέρως συγκινημένη από τις επαφές της με την ροδίτικη ομογένεια η κα Χατζηλαζάρου υπογράμμισε: «Δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας που να μην γνωρίζει πόσο πολύτιμο κομμάτι του ελληνισμού είναι η ομογένεια, κομμάτι της οποίας αποτελούν οι Ρόδιοι ομογενείς και φυσικά οι Ρόδιοι των ΗΠΑ. Στην άλλη άκρη του πλανήτη διαπιστώνουμε ότι ζει μία ακόμα Ελλάδα, πολλές φορές πιο ελληνική από την πατρίδα. Σε όλους αυτούς η δημοτική αρχή κι εγώ προσωπικά, δεσμευόμαστε ότι θα σταθούμε δίπλα τους, θα συνεργασθούμε από κοινού και θα υλοποιήσουμε όλες τις δράσεις προκειμένου να διατηρηθούν τα ήθη και έθιμα, η παράδοση, ο πολιτισμός εν γένει και στην μακρινή αυτή γωνιά του πλανήτη και στα Ροδιτόπουλα τρίτης και τέταρτης γενιάς. Ο Δήμος της Ρόδου θα είναι πάντα αρωγός σε αυτές τις προσπάθειες».


TornosNews.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *