ροή ειδήσεων

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε νησιά του Αιγαίου (ΦΩΤΟ)

Χίος

Απεργιακές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ έγιναν και σε νησιά του Αιγαίου.

Στη Χίο, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Βουνακίου. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο λιμάνι της Χίου, όπου ρίχτηκαν γαρύφαλλα για τα θύματα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Μαρίνα Κυριακού από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου, η Σοφία Γατανά από το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, η Έφη Αιγινήτη από το Σωματείο Χίου, η Αγγελική Γκιουβέτση από τους ΟΤΑ, ο Χρήστος Οικονόμου από το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ, η Σοφία Μιχάλα, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Β. Αιγαίου ΑμεΑ, ο Πάνος Μαυρουδής εκπρόσωπος των συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου Χίου από το hot spot της ΒΙΑΛ.

Επίσης, χαιρέτισε ο Στεφανής Τσίγκος, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, ενώ την κεντρική ομιλία της Γραμματείας Χίου του ΠΑΜΕ, έκανε ο Μάκης Ρέππας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Χίου.
Στη Λήμνο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Μύρινας, η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσαν το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και άλλα συνδικάτα του νησιού που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στη συγκέντρωση, που συμμετείχαν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα του νησιού αλλά και αυτοαπασχολούμενοι και αγροτοκτηνοτρόφοι, μίλησε ο Δημήτρης Πινάκος, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Λήμνου και Αντιπρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου. Αποσπάσματα από την απολογία του Σπάϊς και από το αντιπολεμικό ποίημα του Μπ. Μπρέχτ «Εγχειρίδιο Πολέμου», απήγγειλαν η Δέσποινα Καμπουροπούλου και ο Παναγιώτης Καραφιλίππου, μέλη των ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και των Εργαζομένων στους ΟΤΑ αντίστοιχα.

Επίσης, διαβάστηκε η Διακήρυξη Συνδικάτων και Συνδικαλιστών ενάντια στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την οποία από τη Λήμνο, υπογράφουν το τοπικό Παράρτημα του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Οικοδόμων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο του νησιού και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Ακολούθησε πορεία μέσα από την αγορά της Μύρινας που κατέληξε στο μνημείο των πεσόντων όπου κατατέθηκαν στεφάνια από τα σωματεία και την Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, ενώ οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν το «Επέσατε Θύματα».




Στη Ρόδο

Στην πλατεία Κύπρου, πραγματοποιήθηκε η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση των Σωματείων στη Ρόδο.

Ήταν η κορύφωση μιας μάχης που δόθηκε ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα. Προηγήθηκαν εκδηλώσεις σε τόπους δουλειάς, προβολές ταινιών, ομιλίες με θέμα την Εργατική Πρωτομαγιά, τους αγώνες των εργαζομένων, τις θυσίες της εργατικής τάξης. Εκδηλώσεις και δράσεις που απλώθηκαν και σε άλλα χωριά όπως στον Αρχάγγελο.

Από νωρίς το πρωί η εξέδρα και οι σημαίες και τα πανό ήταν στημένα στο χώρο ενώ εργατικά τραγούδια ακούγονταν από τη μικροφωνική. Λίγο πριν τις 11 άρχισε να φτάνουν οι εργαζόμενοι. Αρκετοί τουρίστες, ορισμένοι μάλιστα από τη γειτονική Τουρκία, σταματούσαν και φωτογραφίζονταν με τις σημαίες του ΠΑΜΕ.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την απαγγελία ποιημάτων που είχαν επιμεληθεί η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης και η ομάδα Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί των Σωματείων του «Mira Mare», «Αmilia Mare» και «Paradise Village, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων Αρχαγγέλου, Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΠΕΤ - ΟΤΕ Δωδεκανήσου, της Επιτροπής Ειρήνης, της ΟΓΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Τάκης Πότσος, μέλος της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ. Ανέδειξε ότι τα μέτρα και από αυτήν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις παίρνονται γιατί είναι απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών για να βγουν δυναμωμένοι από την κρίση.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο ζήτημα του κινδύνου είτε ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία στην περιοχή μας που βρίσκεται στο επίκεντρο ενεργειακών και άλλων ανταγωνισμών είτε ενός γενικευμένου πολέμου, ενδεχόμενο που φαίνεται πια και με «γυμνό μάτι».

Ο Τάκης Πότσος έκλεισε την ομιλία του καλώντας τα σωματεία να ξεκινήσουν από σήμερα να προετοιμάζουν την απεργία της 17ης Μάη ενάντια στα καινούργια μέτρα, αλλά και να βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να φέρει τα μέτρα προς ψήφιση, νωρίτερα, αιφνιδιαστικά.




902.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *