ροή ειδήσεων

Άπαντες παρόντες στο τελευταίο «αντίο» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (φωτό)



Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, έδωσε το «παρών» στη νεκρώσιμη ακολουθία εις μνήμην του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στη Μητρόπολη Αθηνών, ούτως ώστε να απευθύνει το ύστατο «χαίρε» στον πρώην πρωθυπουργό.

Να σημειώσουμε πως η κηδεία έγινε με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού, ενώ η ταφή του θα πραγματοποιηθεί αύριο, στον τόπο καταγωγής και αγαπημένο προορισμό του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τα Χανιά.

Επικηδείους εκφώνησαν μέσα σε ένα κλίμα κατάνυξης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κυριάκος.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.Ιερώνυμος, ενώ μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και της Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι του πνευματικού και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Προκόπης Παυλόπουλος: Οι παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Για τις τέσσερις παρακαταθήκες που άφησε πίσω του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μίλησε στον επικήδειό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Μεταξύ άλλων, είπε:

Ηταν αντίθερος σε κάθε είδους δυνάστη: απέναντι σε όσους επιδίωξαν να καταλύσουν τη Δημοκρατία, είτε ο δυνάστης ήταν κατακτητής είτε ήταν δικτάτορας. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας ήταν στάση ζωής.

Η δεύτερη παρακαταθήκη ήταν η αφοσίωση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ηταν αφοσιωμένος στο κοινοβούλιο. Αν θέλουμε να θυμηθούμε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη θα τον θυμόμαστε στο βήμα του Κοινοβουλίου. Ηξερε τί σημαίνει Κοινοβούλιο. Ηταν από εκείνους που είχε χάσει για σκοτεινά χρόνια το κοινοβούλιο. Υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας, χωρίς κανέναν στόμφο. Ο στόμφος ανήκει σ΄εκείνους που στερούνται επιχειρημάτων. Εκείνος είχε πάντα πολλά επιχειρήματα.

Τρίτη παρακαταθήκη η ευρωπαϊκή πορεία του τόπου. Υπήρξε κορυφαίος ευρωπαίος ηγέτης. Ιδίως μετά τη μεταπολίτευση ήτανα από εκείνους που δραστηριοποιήθηκαν ώστε η πορεία μας στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή. Μαζί με τον κωνσταντίνο Καραμανλή πορεύθηκε. Υπήρξε πρωτοπόρος όχι μόνο για να ανήκει η Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά για να έχει λόγο στην Ευρώπη. με το παράδειγμά του δίδασκε ότι δεν αρκεί να μένουμε στην Ευρώπη, αλλά να αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη.

Η τελευταία και ίσως πιο σημαντική παρακαταθήκη ήταν αυτή της ενότητας. Είχε ζήσει το τίμημα του διχασμού, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές του τόπου. Οφείλουμε να παραδειγματιζόμαστε από τον κωνσταντίνο Μητσοτάκη. πραγματικός ηγέτης δεν είναι εκείνος που υψήνει τείχη, αλλά εκείνος που στήνει γέφυρες. Αυτές είναι οι τέσσερις παρακαταθήκες του κωνσταντίνου Μητσοτάκη που πρέπει να μας εμπνέουν. Το κοινοβούλιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, εκεί πρέπει να γίνεται διάλογος, με επιχειρήματα, χωρίς στόμφο. Σ΄αυτή την Ευρώπη ανήκουμε, πρέπει να έχουμε το κουράγιο να αγωνιζόμαστε. Ολοι πρέπει να ξέρουμε τί σημαίνει ενότητα σήμερα. Τα μεγάλα και τα σημαντικά πρέπει να τα κάνουμε ενωμένοι. Εκείνα που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που μας ενώνουν. Ας είναι ευλογημένα τα χώματα της Κρήτης που θα σε σκεπάσουν, μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο. Η Θεία πρόνοια στάθηκε δίκαιη απέναντί σου σεβαστέ πρόεδρε. Δικαιώθηκες εν ζωή.

Νίκος Αναστασιάδης: Χαρακτηριστικό του η γενναιότητα

Η γενναιότητα χαρακτήριζε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: Στο μέτωπο της Αλβανίας, με γεναιότητα και χαμόγελο σε όλη την πολιτική του διαδρομή, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα και πρότυπο. Στάθηκε με γεναιότητα όρθιος στην ώρα της οικογενειακής τραγωδίας, ζητώντας ενότητα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνωρίζεται ως ο πολιτικός που είχε την τόλμη να υιοθετεί πολιτικές περιφρονώντας το πολιτικό κόστος. Ηξερε ότι η πατρίδα υπηρετείται με τόλμη και έπαιρνε αποφάσεις με κριτήριο να είσαι ωφέλιμος στην πατρίδα, παρά αρεστός. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στην αρμοδιότητα της ιστορίας. Υλοποίησε πολιτικές που τώρα είναι πανθομολογούμενο ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν πολλά δεινά που τώρα η Ελλάδα ζει. Στήριξες, αγαπητέ μου φίλε με πάθος την υπόθεση της Κύπρου. Είχες άριστη γνώση όλων των κρίσιμων πτυχών του Κυπριακού, οι σχέσεις σου με όλους του προέδρους της Κύπρου, υπήρξαν εξαίρετες. Δεν θα αποδεχθώ ποτέ ότι η μοίρα της Κύπρου είναι η μοίρα της κατοχής. Να παραδώσω στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ελεύθερη, μια Κύπρο Ευρωπαϊκή. Εκ μέρους όλων των Κυπρίων και ως Ελληνας, εκφράζω την απεριόστη αγάπη και θαυμασμό. Ο Κωνσταντίνος είναι από τους πολιτικούς που σκεφτόταν τις επόμενες γενιές, όχι τις επόμενες εκλογές. Ηταν statesman και όχι πολιτικός.

Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πολιτεύθηκε πιο μπροστά από την εποχή του και αυτό δεν του αναγνωρίσθηκε. Τα παιδιά σου θα τηρήσουν τη βαριά παρακαταθήκη που τους άφησες. Κυριάκο, Ντόρα, Κατερίνα και Αλεξάνδρα ξέρω ότι είστε περήφανοι για τον πατέρα σας για όσα έκανε για την πατρίδα και την οικογένεια. Η κληρονομιά του αποτελεί για σας τη μεγίστη τιμή και για μας τη μεγίστη ευθύνη για να συνεχίσουμε το δρόμο του. Είχα την υψίστη τιμή να με θεωρείς φίλο σου και με τίμησες με ανιδιοτελή φιλία. Καλό ταξίδι αγαπημένε μου πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καπετάνιος της μοίρας του

Οποιος θα ήθελε να σε γνωρίσει θα έπρεπε να δει που είναι ο τάφος σου. Χρειαζόσουν μόνο τη Μαρίκα σου και τα Λευκά Ορη που περπατούσες με την κατσούνα σου. Ησουν ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε μέσα από συμπληγάδες. Μιας γενιάς που τίποτα δεν ένιωθε αδύνατο ή ακατόρθωτο. Σήμερα που η Ελλάδα περνά από τους Λαιστρυγόνες και του Κύκλωπες, τα λόγια σου δεν είναι να μας θυμίζουν «αν». Ο χρόνος δεν γυρίζει ποτέ πίσω, η ιστορία δεν γράφεται με αν. Η πολιτική του παρακαταθήκη είναι αειθαλής, όπως και συ. Να λέμε αλήθεια και να μην κολακεύουμε το λαό. Να επιδιώκουμε την ενότητα και όχι το διχασμό. Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης. Σε ικανοποιούσε ταυτόχρονα -αλλά δεν σου αρκούσε- που ήσουν μπροστά από την εποχή σου και δικαιώθηκες εν ζωή. Ηξερες ότι το κακό που πάλεψες μια ζωή -ο διχασμός, η μισαλλοδοξία- είναι ζωντανά. περνά στη δική μας γενιά να αντιμετωπίσουμε το φθόνο, το διχασμό. Θυμίζω τους στίχους του Κωστή Παλαμά χρωστάμε σ' αυτούς που θα' ρθουν- οι αγέννητοι νεκροί.

Πίσω υπήρχε ένας ζεστός άνθρωπος με μεγάλη καρδιά που άγγιξες πολλούς. Χιλιάδες θα ρίξουν ένα δάκρυ. Σε θυμάμαι μικρό παιδάκι όταν είμασταν εξόριστοι. Καθώς μεςγάλωνα δεν είχες χρόνο να διαθέσεις. Μεγάλωνα έτσι ώστε η σκιά σου να μην είναι πολύ βαριά επάνω μου. Βρήκαμε την ωραία ισορροπία. Εφτιαξες μια μεγάλη οικογένεια. Για όλους ήσουν η κολώνα του σπιτιού, ένας βράχος για τις μικρές και μεγάλες μας ανησυχίες. Μας έδειξες ότι η ζωή είναι ένα βιβλίο.

Θα ρθει η ώρα που θα φύγουν τα δάκρυα από τα μάτια μας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι καπετάνιος της μοίρας του και αφέντης της ψυχής του.





Επιμ





Πηγή: reporter.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *