ροή ειδήσεων

Βραβείο στο Λονδίνο για το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Δεύτερη ζωή» με θέμα τη μεταμόσχευση [βίντεο]



Ο Δημήτρης ζει χάρη στην καρδιά του Νικόλα που «έφυγε» σε τροχαίο, ο Εμμανουήλ ζει χάρη στο ήπαρ μιας άγνωστής του γυναίκας που χάθηκε πρόωρα.

Και οι δύο απέκτησαν μια δεύτερη ζωή χάρη στην εσωτερική δύναμη των συγγενών δύο άλλων οικογενειών και το σύγχρονο «θαύμα» της μεταμόσχευσης.
Γιατί όμως η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ στη δωρεά οργάνων;

Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος μεσα απο την εκπομπή «Από αγκάθι ρόδο» της ΕΡΤ μιλησε με μεταμοσχευμένους, συγγενείς ασθενών και χειρουργούς για το μεγαλείο της δωρεάς μοσχευμάτων, τις τεράστιες λίστες αναμονής, των αγώνα δρόμου των γιατρών, τα προβλήματα του συστήματος.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τώρα αποσπά το ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής στο London Greek film festival.

«Η σειρά των 24 ντοκυμαντέρ που έχω σκηνοθετήσει για την ΕΡΤ, ασχολείται με τις 'δεύτερες ζωές'. Των αντικειμένων, των τάσεων, των ιδεών» Μας λέει η σκηνοθέτης Νικόλ Αλεξανδροπούλου που εμπνεύστηκε το πρότζεκτ αυτό.



«Συζητώντας με τους υπόλοιπους συντελεστές, σκεφτήκαμε ότι η μεταμόσχευση κάνει ακριβώς αυτό: χαρίζει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής στους ασθενείς, ενώ σε περίπτωση που ο δότης έχει 'φύγει' χαρίζει ανακούφιση, παρηγοριά στην οικογένειά του. Οι μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε ήταν συγκλονιστικές.



Ο Δημήτρης ζούσε χρόνια κουβαλώντας την καρδιά του σε 'βαλιτσάκι', περιμένοντας τη μεταμόσχευση. Έτυχε ο συμβατός δότης να είναι ένας νέος άνθρωπος που χάθηκε σε τροχαίο στην Κρήτη. Χρόνια μετά, σχεδόν τυχαία, οι δύο οικογένειες ήρθαν σε επαφή και έκτοτε συναντιούνται τακτικά, έχει δημιουργηθεί ένας δεσμός πολύ ισχυρός».



«Μιλήσαμε επίσης με τον Εμμανουήλ που έκανε μεταμόσχευση ήπατος.
Για το πώς ένιωθε μέρα με την μέρα, ζώντας την την εύρεση του συμβατού οργάνου για αυτόν και πως ξαναγεννήθηκε χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά μιας άγνωστης σε αυτόν οικογένειας που έδωσε το πράσινο φως για τη δωρεά οργάνων του ανθρώπου τους».

«Μας μίλησε ο Ντίνος, για το ατύχημα της αδερφής του και την γεμάτη κουράγιο απόφαση της οικογένειας, την στιγμή που επέρχεται ο εγκεφαλικός θάνατος του όμορφου νέου κοριτσιού, να δωρίσει τα όργανα της. Γιατί, όπως μας είπε ο Ντίνος, 'μέσα στο σκοτάδι και τον πόνο της στιγμής ήταν μια αχτίδα φωτός που έδινε στην οικογένεια ελπίδα και δύναμη'.

Από όλα τα ντοκυμαντέρ που έχουμε γυρίσει στο «Από Αγκάθι Ρόδο», κανένα δεν μας συγκίνησε περισσότερο από το θαύμα της μεταμόσχευσης».

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ


Παρουσίαση : Γιώργος Πυρπασόπουλος
Σενάριο – Σκηνοθεσία : Νικόλ Αλεξανδροπούλου
Παραγωγή : Libellula Productions

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *