ροή ειδήσεων

Εξαγγελία της κυβέρνησης: Χωρίς εξετάσεις σε ΤΕΙ οι ΡομάΜέτρα για την εκπαίδευση των Ρομά ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας - Μείωση του αριθμού μαθητών από 25 σε 15 ανά τάξη

Μέτρα για την εκπαίδευση των Ρομά ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου συναρμόδιων υπουργών στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε: «Υπάρχει, δυστυχώς, μια αίσθηση ότι μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα φέρνουν αλλαγές, όμως ειδικά για τα θέματα εκπαίδευσης θα πρέπει όλοι μαζί να πείσουμε και την τοπική κοινωνία ότι χρειάζονται ενίσχυση και αποδοχή γιατί μακροπρόθεσμα η έκβαση αυτών των μέτρων θα είναι πολύ θετική. Μέτρα των οποίων την εφαρμογή θα επιταχύνουμε κυρίως μετά και τις χθεσινοβραδινές θετικές εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις.

Τα μέτρα που θα σας πω είναι μεν ενταγμένα στον τριετή προγραμματισμό μας, αλλά προφανώς έχουν ένα κόστος, όχι τεράστιο, αλλά ένα σχετικό κόστος.

Πρώτον, στα σχολεία όπου φοιτούν μαθητές Ρομά, θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών από 25 σε 15.

Το δεύτερο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα σχολεία στα οποία φοιτούν μαθητές Ρομά και ελπίζουμε να το αρχίσουμε στη διάρκεια του επόμενου σχολικού έτους και να το ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του σχολικού έτους: θα τοποθετηθεί ένας κοινωνικός λειτουργός που, όμως, ο αποκλειστικός ρόλος του εκπαιδευτικού θα είναι η διαμεσολάβηση ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια. Η μεγάλη μας αδυναμία στο θέμα της εκπαίδευσης, μέχρι τώρα, ήταν η εμπλοκή των οικογενειών. Άρα θα υπάρχει ένας διαμεσολαβητής ο οποίος θα επικοινωνεί καθημερινά με τις οικογένειες των μαθητών Ρομά.

Τρίτον, στα σχολεία που φοιτούν μαθητές Ρομά θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου. Έχουμε ένα πρόβλημα πλημμελούς παρακολούθησης από τους μαθητές Ρομά. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, αλλά νομίζουμε ότι το να συνεχίζουν οι μαθητές μετά τη 1:15 έως τις 4 το απόγευμα, όπου υπάρχουν πολύμορφες δραστηριότητες στα σχολεία, θα παίξει επίσης ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.

Το τέταρτο το έχουμε μελετήσει και θα το αρχίσουμε πειραματικά από φέτος. Στα σχολεία όπου φοιτούν μαθητές Ρομά θα θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική λειτουργία Σχολής Γονέων. Σύνθετο το εγχείρημα, αλλά υπάρχει ευρωπαϊκή εμπειρία και θα το αρχίσουμε πειραματικά από φέτος.

Μαζί με τον κ. Τόσκα μελετάμε το νομικό καθεστώς ως προς την δυνατότητα όποιοι μαθητές Ρομά παίρνουν απολυτήριο Λυκείου να μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε ορισμένα Τμήματα των ΤΕΙ. Παραδείγματος χάριν, τμήματα ΤΕΙ Κοινωνικών Λειτουργών και παιδαγωγικά τμήματα, ώστε να ενισχυθεί ο πληθυσμός των εκπαιδευτικών ανάμεσα στους Ρομά. Θα μας πει και ο κ. Τόσκας για την αντίστοιχη δυνατότητα που υπάρχει στις Σχολές της Αστυνομίας. Υπάρχουν ορισμένες νομικές δυσκολίες, αλλά θα κάνουμε το παν να τις ξεπεράσουμε. Νομίζουμε ότι αυτό είναι ένα πακέτο μέτρων που μακροπρόθεσμα θα μας πάει σίγουρα πολλά βήματα μπροστά και καλούμε και την τοπική κοινωνία να τα ενισχύσει προφανώς, να τα υπερασπιστεί και να τα υιοθετήσει. Εμείς εντός του μήνα προγραμματίζουμε και συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς της περιοχής, ώστε να τους αναλύσουμε αυτά τα μέτρα και προφανώς να ακούσουμε και τις απόψεις τους».

Σχόλια

 1. Θεέ μου τι θα ακούσουμε ακόμη από αυτούς τους ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ και ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ , άκουσον άκουσον δωρεάν εισαγωγή των παιδιών των ΡΟΜΑ στα ΤΕΙ , ωραίο δεν ακούγετε αλλά και κοινωνικό , βρε ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ το παιδί το δικό μου του δίπλα μου του κάθε ΕΛΛΗΝΑ που αγωνίζεται με φροντιστήρια με ξενύχτια με αγωνίες με οικονομικές θυσίες και ακόμη με στερήσεις των γονέων πρέπει να συναγωνιστεί για να κερδίσει μια θέση σε αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και έρχεστε τώρα εσείς ρε ΛΑΜΟΓΙΑ του κερατά να εισάγεται τα παιδιά των ΡΟΜΑ έτσι , γιατί μήπως για να αρπάξετε τους ψήφους , μήπως και δεν έχουν την οικονομική άνεση , μήπως γιατί δεν έχουν συμβάλει ούτε με ένα ΕΥΡΩ στον Κρατικό κουρβανά , μήπως γιατί είναι βουτηγμένοι από την γέννα τους μέχρι που παθαίνουν στην παρανομία ( οδηγούν χωρίς δίπλωμα, τέλη κυκλοφορίας δεν πληρώνουν , φόρους δεν πληρώνουν κ.λ.π ) και έρχεστε εσείς βρε ΨΕΥΤΕΣ και αυτούς τους ανθρώπους τους επιβραβεύεται , γιατί τότε ρε ΡΕΜΑΛΙΑ να μην γίνω και εγώ και όλοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ σαν και αυτούς μήπως και δίξεται και σε μας την ίδια ευαισθησία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος17/6/17, 9:03 μ.μ.

   Πατριώτη Έλληνα, με λίγο φούμο στο πρόσωπο μπαίνεις άνετα στα ΤΕΙ. Αριστερή κατάντια.

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος18/6/17, 11:34 μ.μ.

  Την μαλακία πολύ αγάπησαν τους μαλάκες ουδείς

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δείτε επίσης

εικονογράφημα

εικονογράφημα
loading...
Εγγραφείτε