επικαιρότητα

Σύµη… Σαν πίνακας ζωγραφικής!Mικρή και κουκλίστικη, σε καθηλώνει από την πρώτη µατιά, αν βέβαια πάρεις την απόφαση να την επισκεφθείς, καθώς χρειάζεσαι 18 ώρες από τον Πειραιά, αλλά µόλις µία από τη Ρόδο!

Tαξιδι-φωτογραφιες: Από την Τίτη Βελοπούλου (tvelopoulou@dousiscom.gr)


Είναι ένα από τα οµορφότερα νησιά µας, το οποίο εκτός από τη γραφικότητά του ξεχωρίζει και για την υψηλή αισθητική! Κάτι η αρχιτεκτονική του που θυµίζει το Portofino της Iταλίας, κάτι οι επισκέπτες του που κατά το µεγαλύτερο µέρος τους είναι ξένοι -ανάµεσά τους και πολλοί Τούρκοι- σου δίνουν την αίσθηση πως βρίσκεσαι αλλού… Περίπου 12 µίλια ΒΔ της Ρόδου, κινείται σε εντελώς δικούς της ρυθµούς, αυτούς ενός µικρόκοσµου που πρέπει για πολλούς λόγους να ανακαλύψετε….Γιαλός

Εξαιρετική η βόλτα µε τα πόδια κατά µήκος του λιµανιού (οδός Αντ. Αγγελίδη), καθώς προσφέρει χάζι όχι µόνο στα αραγµένα καΐκια και κότερα που έρχονται κυρίως από Τουρκία, αλλά και σε πολυτελείς boutiques (όπως το Cavo και το Αrco) που δεν περιµένεις ότι θα συναντούσες εδώ…
Άνω Σύµη

Αξίζει να απαρνηθείτε για λίγο τον Γιαλό και να ανηφορίσετε προς την Άνω Σύµη (ή Χωριό) για να θαυµάσετε τα υπέροχα αρχοντόσπιτα µε τους ολάνθιστους κήπους αλλά και µια εξαιρετική πανοραµική θέα!SMART TIPS

• Στη Σύµη δεν θα χρειαστείτε αυτοκίνητο. Για βουτιές στις παραλίες µπορείτε να νοικιάσετε ένα σκαφάκι (από €50) ακόµα κι αν δεν έχετε δίπλωµα.

• Στις πιο δηµοφιλείς παραλίες µπορείτε να φτάσετε µε τα καραβάκια που ξεκινάνε από το λιµάνι (π.χ. για την παραλία της Αγ. Μαρίνας το εισιτήριο είναι €8 µε επιστροφή).

ΝοςΑρκετά δηµοφιλής παραλία είναι και η Νος, στην οποία µπορείτε να φτάσετε µε τα πόδια από το λιµάνι. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο έχει αρκετό κόσµο αλλά κι όλες τις ανέσεις µιας πλήρως οργανωµένης παραλίας! Top secret: Σας προτείνω να προχωρήσετε λίγα µέτρα πιο πέρα και να ακολουθήσετε τα σκαλοπατάκια που καταλήγουν σ’ έναν µικρό prive κολπίσκο!

Νανού

Όµορφη παραλία είναι κι η βοτσαλωτή Νάνου που διαθέτει λίγες οµπρέλες αλλά και µια old fashioned ταβερνούλα! Πρόσβαση κυρίως µε σκάφος!

Παραλία Άγ. Γεώργιος Δυσάλωνας


Στην ανατολική πλευρά του νησιού είναι από τις πιο όµορφες και ειδυλλιακές παραλίες µε βαθυπράσινα νερά και χοντρό βότσαλο! Η πρόσβαση γίνεται µόνο από τη θάλασσα. Tip: Προτείνω να πάτε νωρίς καθώς «σκοτεινιάζει» µετά το µεσηµέρι, µε τον ήλιο να χάνεται πίσω από τον κάθετο επιβλητικό βράχο που ορθώνεται από πάνω της! Καλό είναι να πάρετε προµήθειες µαζί σας.

Παραλία Αγ. ΜαρίναςΣε αυτήν τη δηµοφιλή παραλία µπορείτε να φτάσετε είτε µε δικό σας σκαφάκι, καθώς δεν απέχει πολύ από το λιµάνι, ή µε το καραβάκι που εκτελεί καθηµερινά δροµολόγια. Έχει ξαπλώστρες και οµπρέλες που µπορείτε να νοικιάσετε (€3) καθώς και ένα λιτό beach bar µε τα απαραίτητα! Τip: Κολυµπήστε µέχρι τη µικρή νησίδα όπου βρίσκεται το οµώνυµο εκκλησάκι!


ΠανορµίτηςΑξίζει να φτάσετε µέχρι το νότιο σηµείο του νησιού για να προσκυνήσετε σε ένα από τα πιο διάσηµα και θαυµατουργά µοναστήρια, αυτό του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Στον ήσυχο κόλπο, 18 χλµ. από το λιµάνι, µπορείτε να φτάσετε είτε οδικώς ή κάνοντας εκδροµή µε σκάφος (διάρκεια 1 ώρα, από €13, www.12ne.gr). Επιπλέον διοργανώνονται πολλές ηµερήσιες εκδροµές από τη Ρόδο.

Πώς να πάτε

Από Αθήνα θα πετάξετε απευθείας για Ρόδο µε Ryanair (www.ryanair.com) από €51 µε επιστροφή ή µε Olympic Air (www.olympicair.com) από €93 µε επιστροφή. Από το αεροδρόµιο θα πάτε µε ταξί (€25) στο λιµάνι από όπου αναχωρούν καθηµερινά καραβάκια για Σύµη (€18/oneway, διάρκεια 50΄). Εναλλακτικά µπορείτε να φτάσετε στη Σύµη ακτοπλοϊκώς από Πειραιά µε Blue Star Ferries (www.bluestarferries.com) από €109 & Ι.Χ. από €188 µε επιστροφή.

Σχόλια

Δείτε επίσης

παράπονα Ρόδου

εικονογράφημα

εικονογράφημα