ροή ειδήσεων

Αεροπορική «απόβαση» Ευρωπαίων στα ελληνικά νησιά



Που θα κάνουν διακοπές φέτος στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι. Οι περιοχές με την υψηλότερη ζήτηση. Από ποιες χώρες αναμένονται οι περισσότεροι επισκέπτες. Τι δείχνουν τα στοιχεία προγραμματισμού πτήσεων.


Την από αέρος «εισβολή» των Ευρωπαίων τουριστών στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι αλλά και τις περιοχές που αποτελούν τους βασικούς «μαγνήτες» διακοπών αποτυπώνουν τα στοιχεία των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί μέχρι πρόσφατα από τις αγορές της Ευρώπης προς τη χώρα μας.

Τα στοιχεία προέρχονται από την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ), είναι τα πιο πρόσφατα που έχει στη διάθεσή της η ηγεσία του υπ.Τουρισμού και αφορούν στη θερινή περίοδο δρομολογίων. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου οι αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να τροποποιήσουν τον αρχικό προγραμματισμό δρομολογίων που έχουν υποβάλλει στις ελληνικές αρχές.



Από τα μέχρι πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, πάντως, προκύπτει πως το φετινό καλοκαίρι αναμένονται σε όλη τη χώρα συνολικά 128.953 πτήσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε 20.169.548 διαθέσιμες θέσεις.

Τα ίδια στοιχεία «φωτογραφίζουν» τις περιοχές που αποτελούν τους προορισμούς με την υψηλότερη ζήτηση οι οποίοι θέτουν υποψηφιότητα να αποτελέσουν τα μπεστ σέλερ του φετινού καλοκαιριού. Ταυτόχρονα, ωστόσο, επιβεβαιώνεται ο υδροκεφαλισμός του ελληνικού τουρισμού καθώς οι μισές προγραμματισμένες θέσεις αφορούν πτήσεις που θα κατευθυνθούν σε μόλις τρεις περιοχές της χώρας: Ηράκλειο, Ρόδο, Θεσ/νίκη (βασική πύλη της Χαλκιδικής και της Βόρειας Κεντρικής Μακεδονίας).

Αν αναρωτιέστε ποιο θα είναι το μπεστ σέλερ του φετινού καλοκαιριού θα πρέπει να σας ενημερώσουμε πως το «στόρι» δεν έχει σασπένς: η Κρήτη! Είναι χαρακτηριστικό πως στο αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων αναμένεται να καταλήξει το 30% των θέσεων που έχουν προγραμματίσει οι αεροπορικές εταιρείες.

Αδιαφιλονίκητη πρωτεύουσα του ελληνικού τουρισμού θα παραμείνει η ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου όπου αναμένεται να καταφθάσουν πτήσεις που αντιστοιχούν συνολικά σε 4,5 εκατ. θέσεις από το σύνολο των 20,1 εκατ. που έχουν προγραμματιστεί για το σύνολο της χώρας. Έτσι, σ’ αυτή τη γωνιά της Κρήτης αναμένεται να φθάσει σχεδόν ένας στους τέσσερις (22%) ξένους επισκέπτες που θα κάνουν φέτος διακοπές στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μονομαχία Ρόδου και Χαλκιδικής τη φετινή περίοδο καθώς η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να προσελκύσει αυξημένο αριθμό πτήσεων. Παρ’ όλα αυτά η Ρόδος εμφανίζεται φαβορί για την κατάληψη της δεύτερης θέσης της ελληνικής αγοράς και το φετινό καλοκαίρι. Το πλεονέκτημα της Ρόδου βασίζεται στις περίπου 400.000 περισσότερες θέσεις που θα είναι διαθέσιμες για να ταξιδέψει ένας Ευρωπαίος προς το νησί των Ιπποτών έναντι των αντίστοιχων προς το θέρετρο της Κεντρικής Μακεδονίας. Για την ακρίβεια έχουν προγραμματιστεί 3,1 εκατ. θέσεις για τη Ρόδο και 2,7 εκατ. θέσεις για πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Θεσ/νίκης.

Την πεντάδα των προορισμών με τις περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις συμπληρώνουν η Κέρκυρα 1,8 εκατ. θέσεις) και τα Χανιά (1,5 εκατ. θέσεις).



Ιδιαίτερη αξία αποκτούν οι 1,3 εκατ. θέσεις που έχουν προγραμματιστεί φέτος για την Κω η οποία επανακάμπτει διεκδικώντας τα κεκτημένα των προηγούμενων χρόνων. Οριακά πάνω από το ένα εκατ. προγραμματισμένες θέσεις βρέθηκαν η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος. Κι αν για τη Σαντορίνη αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, η αναρρίχηση της Ζακύνθου αποτυπώνει την σημαντική αναβάθμιση του ρόλου των προορισμών του Ιονίου.

Το 4% των προγραμματισμένων θέσεων της φετινής περιόδου κατάφερε να προσελκύσει η Μύκονος μετρώντας 716.203 θέσεις.
Οι χώρες

Εξαιρετικά πιθανό είναι να αλλάξει φέτος κάτοχο η κορυφή της ελληνικής αγοράς σε ότι αφορά τους ξένους επισκέπτες που θα κάνουν διακοπές στη χώρα μας. Κι αυτό καθώς ο προγραμματισμός θέσεων από τη Βρετανία προδιαγράφει αναρρίχηση των Βρετανών στην πρώτη θέση, με ταυτόχρονη υποχώρηση των Γερμανών τουριστών στη δεύτερη. Τα πάντα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από τις πληρότητες των πτήσεων που θα έρθουν στη χώρα μας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ΕΑΣΠ, οι πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί φέτος από τη Βρετανία με προορισμό την Ελλάδα αντιστοιχούν σε 3,4 εκατ. θέσεις ή το 16,8% των συνολικών που θα είναι διαθέσιμες προς τη χώρα μας. Σχεδόν 350.000 λιγότερες είναι οι θέσεις που έχουν προγραμματιστεί αντίστοιχα από τη Γερμανία.

Η κυριαρχία των δύο βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι δυο τους αντιπροσωπεύουν, από κοινού, το 30% των συνολικών θέσεων που έχουν προγραμματιστεί για την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι.

Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί για την τρίτη θέση της ελληνικής αγοράς μεταξύ των αγορών της Ρωσίας και της Ιταλίας. Οι προγραμματισμένες θέσεις από τη Ρωσία φθάνουν το 1,3 εκατ. έναντι σχεδόν 1,2 εκατ. από την Ιταλία. Η τρίτη θέση θα κριθεί όπως όλα δείχνουν από το αν οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και οι τουρ οπερέϊτορ της χώρας πραγματοποιήσουν το σύνολο των δρομολογίων που έχουν δηλώσει, αλλά και την πληρότητα των δρομολογίων.

Ακόμα, πάντως, κι αν οι Ρώσοι επισκέπτες ξεπεράσουν το 1 εκατ. μάλλον θα βρεθούν στην τέταρτη θέση καθώς οι συνολικές αφίξεις από Ιταλία στην Ελλάδα προσαυξάνονται και από το οδικό τουρισμό.

Το σοβαρό ενδεχόμενο να υποχωρήσει στην έβδομη θέση (από τρίτη τα προηγούμενα χρόνια) αντιμετωπίζει η αγορά της Γαλλίας. Κι αυτό καθώς οι προγραμματισμένες πτήσεις από Ολλανδία δείχνουν πως οι επισκέπτες από τη συγκεκριμένη αγορά θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα να βρεθούν στην πέμπτη θέση της ελληνικής αγοράς.

Ακόμα και η έκτη θέση, όμως, δεν φαίνεται διασφαλισμένη για τους Γάλλους καθώς αντίστοιχος αριθμός πτήσεων (περί τις 800.000 θέσεις) έχει προγραμματιστεί και από την Πολωνία.

Η μίνι έκπληξη της φετινής χρονιάς αφορά στο Ισραήλ. Από τη συγκεκριμένη χώρα έχουν προγραμματιστεί φέτος σχεδόν μισό εκατ. αεροπορικές θέσεις, σηματοδοτώντας τους ισχυρούς δεσμούς που διαμορφώνονται μεταξύ των Ισραηλινών τουριστών και των προορισμών διακοπών της Ελλάδας.




Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *