ροή ειδήσεων

Αυξημένη εμφάνιση σιφώνων στην Ελλάδα τον Μάιο



Oι ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες στη χώρα μας καταγράφονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της χρήσης smartphones με φωτογραφική μηχανή.

Η διάδοση των πληροφοριών μέσω του διαδικτύου είναι πλέον ταχύτατη και οι επιστήμονες προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν προς όφελος της έρευνας για την κατανόηση δημιουργίας των φαινομένων και κατ'επέκταση την βελτίωση της προγνωσιμότητάς τους.

Τον φετινό Μάιο καταγράψαμε αρκετά μεγαλύτερο αριθμό σιφώνων στη χώρα μας σε σχέση με τα τελευταία 5 χρόνια (Σχήμα 1), μερικούς από τους οποίους βλέπετε στο Σχήμα 2. Κύρια αιτία για τον μεγάλο αριθμο υδροσιφώνων φέτος ήταν οι παρατεταμένα χαμηλές θερμοκρασίες στη μεσαία και ανώτερη τροπόσφαιρα, που οδηγούσαν συχνά σε αστάθεια πάνω από τη θερμή θάλασσα.

Να σημειώσουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των σιφώνων μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς πολλοί δεν καταγράφονται είτε γιατί δεν υπάρχουν παρατηρητές στο σημείο ή επειδή συμβαίνουν βραδινές ώρες.

Από την αρχή τους έτους έχουν επιβεβαιωθεί 39 σίφωνες ξηράς και θαλάσσης στην Ελλάδα.

Το κολάζ φωτογραφιών από την Ρόδο είναι του Σταύρου Κεσεδάκη, ερασιτέχνη μετεωρολόγου που αυτή την περίοδο έχει μεταβεί στις ΗΠΑ για κυνήγι ανεμοστροβίλων! Οι φωτογραφίες δείχνουν 9 υδροσίφωνες από την αρχή του έτους 2017 μέχρι σήμερα.



Σχήμα 1. Το γράφημα δείχνει τον αριθμό ανεμοστροβίλων και υδροσιφώνων στη χώρα μας τον μήνα Μάιο μεταξύ 2012-2017. Οι χάρτες με τα κόκκινα σύμβολα δείχνουν τις περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί οι σίφωνες.



Σχήμα 2. Κολάζ 9 φωτογραφιών με υδροσίφωνες κοντά στις ακτές της Ρόδου μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2017

Πηγή: Meteo

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *