επικαιρότητα

Η «ψηφιακή ακαταστασία» βλάπτει σοβαρά smartphones, tablets και υπολογιστές- Μέτρα προστασίαςΗ ψηφιακή ακαταστασία είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει τις σύγχρονες ψηφιακές συσκευές, με τα αυξημένα επίπεδα των αποθηκευμένων πληροφοριών στα smartphones, tablets και υπολογιστές να τίθενται σε κίνδυνο από τους χρήστες λόγο κακής ψηφιακής συντήρησης.

Νέα έρευνα της Kaspersky Lab, την οποία δημοσιεύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας, δείχνει ότι οι συνήθειες των χρηστών, που αφορούν τη φροντίδα και την προστασία των εφαρμογών που έχουν στις συσκευές τους, καθιστά ιδιαιτέρως ευάλωτα τα ευαίσθητα δεδομένα που βρίσκονται στους υπολογιστές ή τα tablets τους.

Η έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση του ελέγχου του περιεχομένου των συσκευών τους είναι μία διαδικασία που οι χρήστες προσπαθούν να αποφύγουν. Μόνο οι μισοί αναθεωρούν το περιεχόμενο των υπολογιστών και των tablets τους σε τακτική βάση, αλλά δύο στους τρεις (63%) κάνουν το ίδιο στα smartphones τους.Ωστόσο, αυτό είναι τυπικό γιατί τα smartphones έχουν μικρότερη μνήμη από τους υπολογιστές και τα tablets. Στην πραγματικότητα, το 35% των χρηστών έχει διαγράψει εφαρμογές που βρίσκονται στα smartphones τους λόγω της έλλειψης χώρου, ενώ μόλις το 13% των χρηστών κάνει το ίδιο στους υπολογιστές του.

Το ένα τέταρτο των χρηστών δεν θυμάται πότε απεγκατέστησε τελευταία φορά μία εφαρμογή από τον υπολογιστή του, ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 12% για τα smartphones. Αυτό έχει οδηγήσει σε μία κατάσταση, όπου το ένα τρίτο των εφαρμογών που βρίσκονται στους υπολογιστές των χρηστών είναι εντελώς περιττές ή δεν χρησιμοποιούνται ποτέ, αλλά μένουν στον σκληρό τους δίσκο καταλαμβάνοντας χώρο κι ενδεχομένως να τρέχουν στο παρασκήνιο, θέτοντας σε κίνδυνο τα ευαίσθητα δεδομένα.Όλες οι συσκευές μας αποθηκεύουν ευαίσθητα δεδομένα και επομένως πρέπει να τις μεταχειριζόμαστε με γνώμονα το γεγονός αυτό. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες δε μεταχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο τις συσκευές τους. Η έρευνα φανέρωσε ότι το 65% των χρηστών ενημερώνει άμεσα τις εφαρμογές στα smartphones, παρέχοντας τους τα πιο πρόσφατα patches κι ενημερώσεις ασφάλειας.Ως αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς, οι χρήστες διακινδυνεύουν μια σειρά προβλημάτων που συνδέονται με τη συσσώρευση ψηφιακής ακαταστασίας στις συσκευές τους - ιδιαίτερα στους υπολογιστές τους. Τα στατιστικά της Kaspersky Lab δείχνουν ότι οι χρήστες αντιμετωπίζουν κακόβουλα λογισμικά στους υπολογιστές τους περισσότερο απ’ ό,τι στις υπόλοιπες συσκευές (28% σε σύγκριση με το 17% των smartphones).

Μέτρα προστασίας και «ψηφιακής φροντίδας»

Για να διατηρήσουν ασφαλείς τις ψηφιακές τους συσκευές, η Kaspersky Lab συνιστά στους χρήστες να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:
Ενημέρωση εφαρμογών - είναι σημαντικό για τους χρήστες να ενημερώνουν τις εφαρμογές μόλις κυκλοφορούν νεότερες εκδόσεις, επειδή ενδέχεται να περιλαμβάνουν ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας που αποτρέπουν ή μειώνουν τις ευπάθειες στην εφαρμογή
Εκκαθάριση εφαρμογών - οι κακώς διαχειριζόμενες εφαρμογές smartphone αποτελούν επίσης απειλή για την ασφάλεια επειδή συχνά μεταδίδουν δεδομένα ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούνται.
Αλλαγή ρυθμίσεων εφαρμογών - αυτές επιτρέπουν στο χρήστη να διαχειριστεί τον τρόπο αλληλεπίδρασης της εφαρμογής με τη συσκευή. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες χρήστη, να εντοπίζουν τοποθεσίες χρηστών και να μοιράζονται δεδομένα χρηστών με server τρίτων. Η αποτυχία διαχείρισης αυτών των ρυθμίσεων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούνται να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες στη συσκευή χωρίς ο χρήστης να το γνωρίζει.
Χρήση ειδικού λογισμικού - εγκαταστήστε ειδικό λογισμικό που μπορεί να σας βοηθήσει να διακρίνετε τις εφαρμογές που συμπεριφέρονται ύποπτα και εκείνες που δεν χρησιμοποιούνται, καθώς και εκείνες που πρέπει να ενημερωθούν.iefimerida.gr

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Καλησπέρα στην ομάδα και χρονια πολλά... αναρωτιέμαι γιατί τα φώτα από Ρόδο προς Ιαλυσό είναι σβηστά τοσες νυχτες τώρα... υπάρχει κάποιο πρόβλημα;;; Γιατί με την αποψινή νεροποντή η οδήγηση ήταν πολύ πιο δύσκολη σε θεοσκότεινο δρόμο άρα και επικίνδυνη!!!

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά