επικαιρότητα

Φόρος στις μισθώσεις μέσω Airbnb, κ.λπ., ερωτηματικό για τα αδήλωτα ακίνητα που ενοικιάζονταιΦορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν από το 2018 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν προς ενοικίαση τα ακίνητά τους μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων (Airbnb, κ.λπ.), σύμφωνα με το ν. 4472/2017, που συνοδεύει το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Ωστόσο, το πρόβλημα που παραμένει είναι αυτά που ενοικιάζονται παράνομα, χωρίς να δηλώνονται πουθενά, καθόσον ο νόμος που έχει ψηφιστεί για την δήλωση όλων των ακινήτων που ενοικιάζονται με το καθεστώς αυτό, είναι ουσιαστικά ανενεργός.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, του οποίου απόφαση απαιτείται για την ενεργοποίηση της διαδικασίας, παράλληλα βέβαια με την λειτουργία της πλατφόρμας που θα δηλώνονται τα ακίνητα, έχει αναλάβει την προετοιμασία αλλαγών στον υφιστάμενο νόμο, που θα τον κάνουν λειτουργικό και αναμένεται η οριστικοποίηση των νέων ρυθμίσεων.
Άλλες πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι η πλατφόρμα που θα δηλώνονται τα ακίνητα αυτά, είναι έτοιμη.

Όπως γράφει ο συνήθως καλά ενημερωμένος στα φορολογικά θέματα, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, στο ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, θα επιβληθεί το 2018 φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τις 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% μέχρι τις πρώτα 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ.

Το εισόδημα που αποκτάται φέτος από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας διαμοιρασμού, όπως ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο, θα θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική και θα φορολογείται με συντελεστή 29%.

ΠΗΓΗ WWW.MONEY-TOURISM.GR

Σχόλια

Δείτε επίσης

παράπονα Ρόδου

εικονογράφημα

εικονογράφημα