ροή ειδήσεων

Νίσυρος:το ξεχωριστό ηφαιστειακό νησί, τα θετικά νέα και οι… δυσκολίες



Όπως όλα τα ακριτικά νησιά της χώρας μας, έτσι και η Νίσυρος, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με στωικότητα. Κάτι που φαίνεται να αποδίδει καρπούς, με τους κατοίκους και τις τοπικές Αρχές να εργάζονται σκληρά για την ανάπτυξη του νησιού.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Ένα από τα πιο πρόσφατα καλά νέα είναι ότι η Νίσυρος είναι μεταξύ των τεσσάρων νησιών που προτείνει για τουριστικούς προορισμούς για αυτό το καλοκαίρι η θερινή ρωσική έκδοση του περιοδικού «National Geographic Traveler» (Ιούνιος-Αύγουστος 2017), που κυκλοφόρησε στις 20 Ιουνίου. Ειδική αναφορά γίνεται στο εξώφυλλό της και το 4σέλιδο τουριστικό αφιέρωμα σε τέσσερα νησιά, όπως τονίζεται από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα. Εκτός από τη Νίσυρο, τα άλλα τρία νησιά είναι η Κως, η Κάλυμνος και η Πάτμος.

Το συνεργείο του ρωσικού National Geographic Traveler συμμετείχε σε δημοσιογραφικό ταξίδι που διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον δήμο και την Ένωση Ξενοδόχων Κω, με αφορμή την έναρξη δρομολογίων ρωσικής αεροπορικής εταιρείας στην Κω από 29 Απριλίου.

Πηγαίνοντας κανείς στη Νίσυρο, είναι η αλήθεια πως δεν θα βαρεθεί καθώς έχει να δει μεταξύ άλλων το γνωστό ηφαίστειο, το Παλιόκαστρο, που είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα οχυρωματικά έργα της αρχαιότητας στο Αιγαίο, τη γοητεία των παραδοσιακών οικισμών, τις άφθονες θερμές πηγές, που είναι ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Νισύρου και βέβαια τις υπέροχες παραλίες και την πραγματικά πλούσια για νησί πανίδα, καθώς σε αυτή έχουν εντοπιστεί να ζουν 85 είδη ορνιθοπανίδας, 7 είδη ερπετών καθώς και η φώκια Monachus-monachus.
Οι δυσκολίες στον τομέα της υγείας

Τα προβλήματα που απαρίθμησε ο δήμαρχος του νησιού, Χριστοφής Κορωναίος, στο newsbeast.gr, είναι πάνω κάτω παρόμοια με των γειτονικών νησιών.



«Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι έχουμε μόνο ένα γιατρό και χρειαζόμαστε δεύτερο οπωσδήποτε, αλλά αυτό το κενό καλύπτεται από τους Γιατρούς του Κόσμου με μια συνεργασία που κάνουμε κι από τις επισκέψεις πολλών γιατρών που έρχονται σε τακτά διαστήματα», μας είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως, όπως γνωστοποιήθηκε και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Σάββατο και την Κυριακή 8-9 Ιουλίου στο Δημοτικό Σχολείο της Νισύρου (Μανδράκι) κλιμάκιο γιατρών ιδιωτικού φορέα θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους.

Οι ειδικότητες των ιατρών θα είναι: αγγειοχειρουργοί, αναισθησιολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, γυναικολόγοι, δερματολόγοι, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, ορθοπεδικοί, ουρολόγοι, οφθαλμίατροι, παθολόγοι, παιδίατροι, πνευμονολόγοι, χειρουργοί, πλαστικοί χειρουργοί και ωτορινολαρυγγολόγοι. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα διενεργηθούν, περιλαμβάνουν αιματολογικούς ελέγχους, pap-test, υπερηχογραφήματα σώματος και αγγείων, καρδιογραφήματα, triplex καρδιάς και οφθαλμολογικούς ελέγχους.

Όπως μας επεσήμανε ο δήμαρχος, «ανάλογες επισκέψεις κλιμακίων γιατρών έχουμε και τον χειμώνα». Ο γιατρός αυτός μαζί με τα διερχόμενα κλιμάκια γιατρών θα κληθούν λοιπόν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας των 1.000 περίπου κατοίκων του νησιού που αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ λόγω των τουριστών.

Ένα ακόμα παραπλήσιο θέμα που εντοπίσαμε στις ανακοινώσεις του δήμου της Νισύρου είναι πως υπάρχει ένας οδηγός για τα δύο ασθενοφόρα του νησιού. Σε τυχόν απουσία του οδηγού δε, αντικαθίσταται από υπάλληλο του δήμου, τονίζει η σχετική ανακοίνωση.
Οι τεχνικές ελλείψεις

Πέρα από τις ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της υγείας ο δήμαρχος του νησιού έκανε λόγο και για τεχνικές ελλείψεις. Οι πιο σημαντικές είναι ότι δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός και ότι η μεταφορά του νησιού στα χωριά είναι προβληματική. «Δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός. Τώρα ξεκινήσαμε να κάνουμε μελέτες», είπε στο newsbeast.gr ο κ. Χριστοφής Κορωναίος, ο οποίος επεσήμανε πως και για το θέμα της υδροδότησης των χωριών ξεκινούν αντίστοιχες μελέτες.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *