ροή ειδήσεων

Με το βλέμμα στο Καστελόριζο την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει την επικίνδυνη τακτική της



Γι άλλη μια φορά το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων σε μια ιδιαίτερη μάλιστα περίοδο που οι Τούρκοι προσπαθούν με τον γνωστό παλιό τρόπο να δηλώνουν εκβιαστικά την παρουσία τους την ίδια ώρα σε Κύπρο και στο ακριτικό νησί.


Αν και το Καστελόριζο αποτελεί το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, συνεχίζεται η σύγχυση ανάμεσα στις έννοιες ανακήρυξη και οριοθέτηση της όροι που κρύβουν κινδύνους για την τύχη της.


Της Μαρίας Γιαχνάκη

Η Τουρκία έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι η περιοχή ανάμεσα στο Καστελόριζο, την Κρήτη και την Κύπρο είναι μέρος της δικής της ΑΟΖ και με αυτό το σκεπτικό αυξάνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο.
Η ανεξήγητη αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων να ανακηρύξουν μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη συνεχίζεται, θέτοντας σε κίνδυνο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό γιατί οι παράνομες ΝΑVTEX και NOTAM που εκδίδει η Τουρκία δεσμεύουν την περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θορυβημένος από την παρουσία των πολεμικών σκαφών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει μια κατάσταση επικίνδυνη στην περιοχή του Καστελόριζου που ίσως να έχει το αποτέλεσμα των Ιμίων.

Το Καστελόριζο, η Ρω και η Στρογγύλη είναι οι κύριοι στόχοι της Τουρκίας και επί σειρά ετών ιδιαίτερα για την Στρογγύλη υπάρχουν σκοτεινά σημεία τα οποία έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν από το newsbomb.gr, προειδοποιώντας για τα όσα βιώνουμε τώρα. Οι απανωτές μας επισκέψεις στη βραχονησίδα άλλωστε είχαν συνοδευτεί από αντιδράσεις και απαγορεύσεις.

Το χτίσιμο μάλιστα μιας εκκλησίας τότε πάνω στην Στρογγύλη είχε γίνει η αιτία να αποκαλυφθεί ότι δεν επιτρεπόταν ούτε η έπαρση της σημαίας αν και στη βραχονησίδα υπάρχει στρατιωτικό φυλάκιο. Είχαμε μάλιστα τότε αποκαλύψει ότι υπήρχε σιωπηρή συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο εθνικής άμυνας της Ελλάδας με αυτό της Τουρκίας για να μην υψώνουμε την ελληνική σημαία στο νησί.



Στο παρελθόν η Αμερική είχε παρέμβει και σταματήσει τους λεονταρισμούς της Τουρκίας στο Καστελόριζο και στις γύρω βραχονησίδες αν και τώρα οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ δεν είναι γνωστές για το αν αντιδράσει η όχι στις ορέξεις του Σουλτάνου.

Ισραήλ Ελλάδα Αίγυπτος και Κύπρος ως άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε συνεννόηση για τα «κουνήματα» της Τουρκίας ενώ υπάρχει μια πραγματικά ενδιαφέρουσα αναμονή για το αν η Ελλάδα αντιδράσει παίρνοντας πρωτοβουλίες ακόμη και για την προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων που την στηρίζουν λόγω της περίστασης των κοινών συμφερόντων

Την ίδια ώρα στο Καστελόριζο οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού αντιμετωπίζουν τις τουρκικές προκλήσεις ως μια καθημερινότητα αντιδρώντας σε ότι βάζει σε κίνδυνο το νησί τους.





Ο δήμαρχος του Καστελόριζου Γιώργος Σαμψάκος μιλώντας στο newsbomb.gr θεωρεί ότι η Τουρκία παίζει τα παιχνίδια της αλλά δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση που θα ήθελε όπως μας λέει.

«Τα παιχνίδια της γειτονικής χώρας τα ξέρουμε καλά . Θέλει πάντα να δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού και να δημιουργεί εντυπώσεις που οι περισσότερες λειτουργούν ως προπαγάνδα για το νησί μας. Εμείς αυτή τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά βρισκόμαστε εν μέσω εορτής του Προφήτη Ηλία τηρώντας τα έθιμά μας και το νησί σφύζει από κόσμο. Δεν μας έχουν περικυκλώσει ούτε αεροπλάνα ούτε πλοία ούτε κανείς. Έχουμε το ελληνικό πολεμικό μας πλοίο στο λιμάνι μας αραγμένο εδώ και καιρό και κοιμόμαστε ήσυχοι. Πρέπει να δούμε ίσως τι κάνουν οι κυβερνήσεις και πως χειρίζονται τα πιο λεπτά θέματα που αφορούν την ΑΟΖ. Κάποια στιγμή πρέπει να πάρουν γενναίες αποφάσεις»

Οι περισσότεροι κάτοικοι ενοχλούνται όταν συνειδητοποιούν ότι το νησί γίνεται αντικείμενο αρνητικών σχολίων μέσα στο καλοκαίρι με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο τουρισμός τους, ενώ οι τοπικές αρχές δια στόματος του αντιδημάρχου Μιχάλη Αχλαδιώτη ,εξηγούν ότι το Καστελόριζο φυλάσσεται καλά από κάθε πλευρά :

«Στο νησί μας έχουμε πολεμικό πλοίο με 50 άτομα πλήρωμα , έχουμε το λιμενικό μας με 20 άτομα πλήρωμα, έχουμε το στρατόπεδο στο οποίο εδώ κι ένα χρόνο έχουμε τον συνταγματάρχη μας με 300 στρατιώτες και όλες μας οι βραχονησίδες , αυτή της Ρω, της Στρογγύλης κλπ έχουν στρατιωτικά φυλάκια με φαντάρους που μένουν εκεί. Έχουμε πάντα την αγωνία στο νησί γιατί η Τουρκία είναι πολύ κοντά και φθάνει κανείς γρηγορότερα από ότι φθάνει στη Ρόδο όμως δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο αν εξαιρέσεις ότι τα παιχνίδια που παίζονται είναι σε άλλο επίπεδο. Είναι στα χαρτιά και στις συμφωνίες που δεν θα καταλάβουμε εμείς εδώ έτσι όπως το φαντάζεται κανείς. Η ΑΟΖ είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που προκαλεί αυτή τη σύγχυση ακριβώς γιατί η Τουρκία θέλει να δημιουργεί τα δικά της δεδομένα. Αυτή τη στιγμή το νησί βουλιάζει από Τουρίστες ξένους και Έλληνες και αυτό είναι καλό για μας. Γλεντάμε την γιορτή του Προφήτη Ηλία με χορούς και πανηγύρια , πετάμε τον κόσμο στην θάλασσα όπως θέλει το έθιμο αλλά το μυαλό μας είναι πάντα στις προκλήσεις της Τουρκίας οι οποίες είναι ύπουλες αλλά αντιμετωπίσιμες ως τώρα. Αν είχαμε τόσα χρόνια πιο δυναμικές κυβερνήσεις μπορεί και να είχαν τα πράγματα μπει σε μια τάξη»

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *