επικαιρότητα

Η Τήλος θα αποκτήσει Αρχαιολογικό ΜουσείοΜετά από την ολοκλήρωση των μελετών και την εξασφάλιση χρηματοδότησής από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνολικού ύψους 2,38 εκατ. ευρώ, προχωρούν στο στάδιο υλοποίησής τους δύο έργα πολιτισμού, σημαντικά για το νησί της Τήλου. Το πρώτο αφορά την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τήλουκαι το δεύτερο την αποκατάσταση του εσωτερικού της μονής του Αγίου Παντελεήμονα.

Την απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» του έργου «Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τήλου», επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 2.386.500 ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τοΕυρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, υπέγραψε σήμερα, Τετάρτη 5/7, ο Γ. Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, η οποία ολοκλήρωσε τον φάκελο των μελετών.

Ως ημερομηνία έναρξης του έργου ορίζεται η 30η Σεπτεμβρίου 2017 και ως ημερομηνία λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2021.

Το μουσείο θα ανεγερθεί στις νότιες παρυφές του Μεγάλου Χωριού Τήλου, με βιοκλιματική τεχνολογία και με εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε έκταση γης 798 τμ, η οποία δωρήθηκε για το συγκεκριμένο σκοπό από την Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου.

Οι θεματικές ενότητες της μόνιμης έκθεσης του μουσείου θα αναπτύσσονται σε τέσσερις ενοποιημένες αίθουσες, συνολικού εμβαδού 243 τμ, γύρω από κεντρικό στεγασμένο αίθριο.

Σκοπός είναι το μουσείο να λειτουργήσει, όχι μόνο ως χώρος παρουσίασης αξιόλογων αρχαιολογικών εκθεμάτων, αλλά και ως μια αφετηρία αρχαιολογικής και οικολογικής εξερεύνησης της Τήλου.

Κατά την περιήγηση των επισκεπτών στο χώρο θα δίνεται έμφαση σε ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία αναδεικνύουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιού, όπως, για παράδειγμα, το σπήλαιο Χαρκαδιό, η ποιήτρια Ήριννα, τα αριστοκρατικά γένη των Τηλίων, τα χρυσά κοσμήματα από τον τάφο των Κενών κ.α.

Η παρουσίαση των εκθεμάτων θα συνοδεύεται από εποπτικό υλικό, ενώ προβλέπεται και η χρήση πολυμεσικών εφαρμογών που θα κάνουν την περιήγηση στους χώρους του μουσείου ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Το μουσείο θα διαθέτει επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία θα αξιοποιείται και για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων, την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κλπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ
ερτ

Σχόλια

Δείτε επίσης

παράπονα Ρόδου

εικονογράφημα

εικονογράφημα