ροή ειδήσεων

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για το νερό στη Ρόδο



Θέμα: Για την άμεση σύνδεση του Φράγματος Γαδουρά με το δίκτυο ύδρευσης της Ρόδου

Οξυμένο παραμένει εδώ και αρκετό διάστημα το πρόβλημα της υδροδότησης στο νησί της Ρόδου, με πολύωρες διακοπές και με χαμηλή πίεση όλη τη μέρα, σε συνθήκες καύσωνα.

Τα αποθέματα των γεωτρήσεων που υπάρχουν και λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των 150.000 κατοίκων και των ισάριθμων επισκεπτών του νησιού αυτή τη περίοδο. Σε ορισμένες μάλιστα γεωτρήσεις έχει διαπιστωθεί τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια υφαλμύρωση του νερού, ενώ συνεχής είναι η μείωση των υπόγειων μόνιμων αποθεμάτων. Η τεράστια και άναρχη ανάπτυξη των τουριστικών καταλυμάτων δημιούργησε απότομη αύξηση των αναγκών σε υδροδότηση και η κάλυψή τους επιβάρυνε τους υπόγειους υδροφορείς. Σ’ αυτό συνέβαλαν και οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι αδύνατη η κάλυψη της αναγκαίας παροχής νερού σε όλο το νησί και κύρια για το ντόπιο πληθυσμό.

Είναι όμως αδιανόητο αυτή τη στιγμή ο κόσμος να υποφέρει από έλλειψη νερού στα σπίτια του και στα μαγαζιά του, τη στιγμή που υπάρχει ένα Φράγμα με δυνατότητα άμεσης τροφοδοσίας της πόλης της Ρόδου και των πλησιέστερων οικισμών. Το Φράγμα του Γαδουρά με χωρητικότητα που ξεπερνά τα 67 εκ. m3 κόστισε στο λαό πάνω από 157 εκατομμύρια ευρώ και η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί από τα τέλη του 2015. Ο λόγος είναι η πολιτική της παραχώρησης των φυσικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό, στους επιχειρηματικούς ομίλους και η μετατροπή τους σε εμπόρευμα, που ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ. Η εμπλοκή των εταιρειών στη διαχείριση του νερού του Φράγματος που αποφάσισε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού, κρατούν σε αδράνεια το Φράγμα.

Επίσης η αδυναμία επανατροφοδοσίας των γεωτρήσεων λόγω υπεράντλησης , σε συνδυασμό με την υφαλμύρωση, θα οξύνει στο μέλλον το πρόβλημα της λειψυδρίας κυρίως στα χωριά της Ρόδου, ακόμα και αν λυθεί το πρόβλημα της τροφοδοσίας της πόλης από το Φράγμα. Γι’ αυτό επείγει η πλήρης κρατική χρηματοδότηση της Β΄ φάσης κατασκευής του Φράγματος για την υδροδότηση στα υπόλοιπα χωριά της Ρόδου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός
Τι μέτρα θα πάρει ώστε με δική του ευθύνη να λειτουργήσει άμεσα το Φράγμα και να τροφοδοτήσει τις περιοχές, με τις οποίες είναι συνδεδεμένο αυτή τη στιγμή.
Με δεδομένο ότι οι γεωτρήσεις στα χωριά παρουσιάζουν πρόβλημα επάρκειας και υφαλμύρωσης ,τι προτίθεται να κάνει ώστε να χρηματοδοτηθεί άμεσα η Β΄φάση κατασκευής του Φράγματος
Ποια άμεσα μέτρα θα παρθούν ώστε, η μεγάλη μείωση του κόστους του νερού από το Φράγμα, σε σχέση με το σημερινό κόστος από τις γεωτρήσεις να μετακυλίσει άμεσα στους κατοίκους.



Ο Βουλευτής

Νίκος Καραθανασόπουλος


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *