επικαιρότητα

Χαλάρωση των capital controls για επιχειρήσειςΤη μικρή χαλάρωση των capital controls φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας δεκτή σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι αλλαγές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορούν τις διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις, συγκεκριμένα τη δυνατότητα για το άνοιγμα νέων λογαριασμών, καθώς και την αύξηση των ορίων για την εκτέλεση εισαγωγών. Αντίθετα, αμετάβλητο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα παραμείνει το όριο των 840 ευρώ την εβδομάδα για αναλήψεις μετρητών. Σημειώνεται ότι η πρόταση των τραπεζών προέβλεπε την καθιέρωση μηνιαίου ορίου ανάληψης μετρητών ίσο με 1.800 ευρώ κάθε μήνα. Η μικρή χαλάρωση των capital controls προς όφελος των επιχειρήσεων έρχεται σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, της εκταμίευσης των δόσεων οικονομικής στήριξης του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και της εξόδου στις αγορές.

Κρατάει ακόμα η κόντρα ΡΑΕ-ΔΕΗ για τα νησιά

Στα αιτήματα της ΔΕΗ για άδεια εγκατάστασης πρόσθετης ισχύος στη Σαντορίνη, τη Ρόδο, την Ικαρία, την Κάρπαθο, τη Μύκονο και την Αντίπαρο ανταποκρίθηκε η ΡΑΕ, η ολομέλεια της οποίας ενέκρινε την Πέμπτη τις σχετικές άδειες. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΡΑΕ αποφάσισε, επίσης, να ζητήσει από τη ΔΕΗ να απολογηθεί γιατί δεν έχει υποβάλει αιτήματα για αδειοδότηση πρόσθετης ισχύος και σε μερικά ακόμη νησιά, για τα οποία ο Διαχειριστής Δικτύου έχει εκτιμήσει ότι είναι αναγκαία για τους θερινούς μήνες. Είναι ολοφάνερο ότι η ΡΑΕ μάλλον το «κρατούσε» που η ΔΕΗ με επιστολή της την κατηγόρησε για ολιγωρία και τώρα ήρθε η σειρά της να ζητήσει εξηγήσεις...

Οι φόροι εξακολουθούν να πνίγουν τη μεσαία τάξη

Στην Κυριακάτικη «Καθημερινή» της περασμένης εβδομάδας εκ παραδρομής υπολογίστηκε σε σχετικό παράδειγμα για τις επιβαρύνσεις (φόροι και εισφορές) ότι αυτές ανέρχονται στο 77,82% του εισοδήματος. Η πραγματική επιβάρυνση, ωστόσο, είναι 66,5% του εισοδήματος. Ποσοστό το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλό, αν συγκριθεί με τους φόρους και τις εισφορές που κατεβλήθησαν το προηγούμενο έτος. Δυστυχώς, οι επιβαρύνσεις θα συνεχιστούν και το 2018, και θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Η αλήθεια είναι ότι η μεσαία τάξη έχει δεινοπαθήσει τα τελευταία χρόνια. Και είναι αυτή που, περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία φορολογουμένων, «εύχεται» να επιτευχθούν οι στόχοι του 2019 και του 2020, ώστε να συρρικνωθούν, μέσω της ενεργοποίησης των αντιμέτρων, οι φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σχόλια

Δείτε επίσης

παράπονα Ρόδου

εικονογράφημα

εικονογράφημα