ροή ειδήσεων

Στον γιατρό με e-ραντεβού τέσσερις στους 10 ασθενείς



Στη δωρεάν λύση του προγραμματισμού ραντεβού μέσω των μονάδων Υγείας, αλλά και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-ραντεβού, στρέφονται όλο και περισσότεροι πολίτες για τις επισκέψεις τους στο ΠΕΔΥ. Τέσσερις στους δέκα πολίτες που επισκέφθηκαν προγραμματισμένα το πρώτο εξάμηνο του 2017 μονάδες ΠΕΔΥ, έκλεισαν τα ραντεβού τους δωρεάν κυρίως μέσω των γραμματειών των μονάδων, αλλά και με τη χρήση του νέου συστήματος ηλεκτρονικών ραντεβού, που λειτουργεί από τον περασμένο Δεκέμβριο η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), «γυρνώντας» την πλάτη στους πενταψήφιους τηλεφωνικούς αριθμούς.

Το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας ξεκινάει «καμπάνια» ενημέρωσης για το e-ραντεβού, με την ανάρτηση του σχετικού συνδέσμου σε ιστοσελίδες υπουργείων και άλλων δημόσιων φορέων. (Σημειώνεται ότι έως την προηγούμενη Τετάρτη, banner για το e-ραντεβού υπάρχει μόνο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, της ΗΔΙΚΑ και της πρώτης ΥΠΕ.) Παράλληλα συνεχίζονται και οι «εσωτερικές διαπραγματεύσεις» μεταξύ υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών για την ενεργοποίηση των ΚΕΠ στο κλείσιμο ραντεβού για τους πολίτες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.


Στόχος είναι να λάβει το e-ραντεβού μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα». Η λειτουργία της υπηρεσίας των ηλεκτρονικών ραντεβού για τις μονάδες του ΠΕΔΥ ξεκίνησε «δειλά» στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται την ιστοσελίδα http://rdv.ehealthnet.gr και με την εισαγωγή των ίδιων κωδικών του taxisnet, να «κλείνουν» δωρεάν το ραντεβού τους. Από τις 7/12/2016 έως και το τέλος Ιουνίου προγραμματίστηκαν με τον τρόπο αυτό 106.700 ραντεβού στις μονάδες υγείας ΠΕΔΥ, με το υπουργείο Υγείας να υπολογίζει ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τις 300.000 στο τέλος του έτους. Τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του νέου συστήματος κλείνονταν ηλεκτρονικά τις ημέρες αιχμής –Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη– κατά μέσον όρο 300 ραντεβού την ημέρα, αριθμός που έχει αυξηθεί πλέον σε περίπου 1.000.

Μέσω των γραμματειών των μονάδων Υγείας ΠΕΔΥ και χωρίς οικονομική επιβάρυνση προγραμματίστηκαν, το διάστημα από 7/12/2016 έως το τέλος Ιουνίου 2017, 1.419.419 ραντεβού από τα συνολικά 3.584.143 που καταγράφηκαν στο σύστημα. Αν και ο κύριος όγκος των ραντεβού κλείνεται ακόμα τηλεφωνικά (2.058.037 ραντεβού μέσω των τεσσάρων πενταψήφιων τηλεφωνικών αριθμών με χρέωση των πολιτών που καλούν), το πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφηκε αύξηση σε σχέση με το 2016 του ποσοστού των ραντεβού που κλείνονται δωρεάν (από γραμματείες ΠΕΔΥ και e-ραντεβού): 42,5% έναντι 31,3% το 2016.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, οι λόγοι για τους οποίους επέμεινε το υπουργείο στο e-ραντεβού είναι αφενός η καλύτερη και δωρεάν εξυπηρέτηση του πολίτη, αφετέρου ο έλεγχος του συστήματος, αφού ανά πάσα στιγμή το υπουργείο έχει εικόνα για την πορεία των ραντεβού, ποιοι γιατροί λειτουργούν εντός πλαισίων και ποιοι όχι. Με το νέο σύστημα περιορίστηκε και το φαινόμενο των προκρατήσεων ραντεβού από τις εταιρείες με τους πενταψήφιους αριθμούς. Οπως εξηγεί ο κ. Βαρδαρός, η κάθε εταιρεία προκειμένου να εξασφαλίσει γρηγορότερα ραντεβού στους πολίτες που θα καλέσουν στο δικό της πενταψήφιο και να έχει ένα πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό, έκανε «προκράτηση» ραντεβού χρησιμοποιώντας ΑΜΚΑ ασφαλισμένων. Εν συνεχεία τα αντικαθιστούσε με τα πραγματικά ραντεβού και ΑΜΚΑ. «Τώρα μπορούμε ανά πάσα στιγμή να μπούμε στο σύστημα και να ελέγξουμε αυτά τα “περιφερόμενα ΑΜΚΑ”», σημειώνει ο κ. Βαρδαρός.

Αν και η πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι η «απαγκίστρωση» από τις εταιρείες που λειτουργούν τους πενταψήφιους αριθμούς, υπό τις σημερινές συνθήκες αυτό δεν είναι εφικτό. Ετσι, η αμέσως επόμενη επιλογή είναι μία νέα σύμβαση με τις εταιρείες για χαμηλότερες χρεώσεις στους πολίτες. Σήμερα, οι χρεώσεις των τεσσάρων εταιρειών για ραντεβού με γιατρό ΠΕΔΥ είναι ένα ευρώ ανά κλήση, από σταθερό και περισσότερο από ένα ευρώ ανά λεπτό από κινητό. Τιμές του 2011, δηλαδή στις αρχές μνημονιακής λιτότητας. «Θεωρώ ότι οι τηλεφωνικές υπηρεσίες δεν μπορούν να λείπουν από αυτήν τη διαδικασία», σημειώνει ο κ. Βαρδαρός. «Εάν δεν μπορέσουμε να έχουμε εναλλακτικό τρόπο κλεισίματος τηλεφωνικών ραντεβού από το δημόσιο σύστημα, θα πάμε σε μία νέα σύμβαση με τις εταιρείες που θα έχει πολύ χαμηλότερη τιμή για τον πολίτη», προσθέτει, τοποθετώντας χρονικά στον ερχόμενο Σεπτέμβριο τις διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση.

Ως «διαπραγματευτικό» χαρτί του υπουργείου Υγείας στη μείωση των χρεώσεων από τις εταιρείες είναι η επικείμενη «διεύρυνση» της πίτας στα ραντεβού στο σύστημα Υγείας. Επόμενο βήμα θα είναι η σταδιακή διεύρυνση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ραντεβού σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας του δημόσιου τομέα και του ΕΟΠΥΥ. Να ενταχθούν, δηλαδή, στο σύστημα τα ραντεβού σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *