ροή ειδήσεων

3 αντί 4 οι κλίμακες χρέωσης για ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος



Νέες κλίμακες, τρεις αντί για τέσσερις, στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας προτείνει η ΡΑΕ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση να επιστρέψει το 2017 και 2018 100 εκατ. ευρώ, το μισό ΕΦΚ του ντίζελ για τις μονάδες παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ ΔΕΗ -1,35% στα νησιά, ώστε να μην πληρώσουν τα νοικοκυριά αναδρομικές αυξήσεις 360 εκατ. ευρώ για ΥΚΩ που παρείχε η εταιρία και δεν καλύφθηκαν τα έτη 2012 -2016.

Αυτά είναι τα κύρια σημεία της εισήγησης που κάνει η αρμόδια Αρχή στο ΥΠΕΝ επιδιώκοντας να "μαζέψει" τις αστοχίες προηγούμενων κυβερνήσεων , οι οποίες για λόγους πολιτικού κόστους δεν εκκαθάρισαν τα ποσά ΥΚΩ της προηγούμενης πενταετίας με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να έρχονται αντιμέτωπες με δυσβάσταχτες ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

ΔΕΗ: Δεν μπορούμε να φορτωνόμαστε ευθύνες της Πολιτείας - Οι θέσεις για τα ΥΚΩ

Πιο αναλυτικά και όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στο Euro2day.gr, ως προς τις νέες κλίμακες των ΥΚΩ που έχει καταλήξει η ΡΑΕ αυτές θα είναι τρεις αντί για τέσσερις, όπως ισχύουν τώρα.

Αν και δεν έχει κλειδώσει τις νέες χρεώσεις οι οποίες την 1η Αυγούστου - μάλλον θα αναπροσαρμοστούν, οι νέες κατηγορίες κατανάλωσης θα είναι:

· Από 0 έως 1.600 κιλοβατώρες

· Από 1.601 έως 2.400 κιλοβατώρες και

·από 2.401 και άνω κιλοβατώρες.

Σήμερα, αναφέρει η ιστοσελίδα, υπάρχουν τέσσερις κλίμακες κατανάλωσης ΥΚΩ με τις αντίστοιχες χρεώσεις.



Είναι από 0 έως 1600 kwh με τιμή 0,00699 ευρώ ανά kwh, από 1601 έως 2.000 kwh με τιμή τα 0,01570 ευρώ, από 2001 έως 3.000 kwh με χρέωση 0,03987 ευρώ ανά kwh και η κλίμακα πάνω από 3.001 kwh με τιμή τα 0,04488 ευρώ. Αν κάποιος υπερβεί μία κλίμακα χρεώνεται με την τιμή της επόμενης για όλες τις κιλοβατώρες που κατανάλωσε ακόμη και για εκείνες της προηγούμενης, δηλαδή της χαμηλότερης.

Η ΡΑΕ κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσει και στην εισήγηση ώστε όποιος υπερβαίνει τις νέες κλίμακες να επιβαρύνεται μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα κατανάλωσης με την επόμενη χρέωση.

Τα αναδρομικά ποσά ΥΚΩ

Ριζοσπαστική θεωρείται η εισήγηση της Αρχής για τα αναδρομικά ποσά ΥΚΩ που δεν είχαν εκκαθαριστεί κατά τα έτη 2012 -2016 και τα οποία η ΔΕΗ ΔΕΗ -1,35%, που είναι και η δεσπόζουσα στην προμήθεια, υπολόγιζε σε 735 εκατ. ευρώ.

Επρόκειτο για χρήματα τα οποία η δημόσια επιχείρηση θεωρούσε ότι έπρεπε να εισπράξει με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος καθώς τα ποσά που είχε συλλέξει από τους λογαριασμούς δεν αρκούσαν για να καλύψει τις δαπάνες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά (μονάδες με ντίζελ και μαζούτ) ώστε να απολαμβάνουν και οι κάτοικοι τους φθηνή κιλοβατώρα...

Ωστόσο, η ΡΑΕ, την 1η Αυγούστου και στις 14 Ιουλίου, έπειτα από ενδελεχή έρευνα κατέληξε ότι τα ποσά που πρέπει να ανακτήσει η ΔΕΗ ΔΕΗ -1,35% με αυξήσεις των χρεώσεων ΥΚΩ δεν υπερβαίνουν τα 360 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, με βάση και τη δέσμευση του μνημονίου τα 360 εκατ. ευρώ θα επιμεριστούν σε βάθος πενταετίας από το 2018 έως το 2022.

Δεν τα μοιράζει ισομερώς αλλά το μεγαλύτερο μέρος 125 εκατ. ευρώ ετησίως να πάει για τα χρόνια 2021 και 2022, τότε που θα έχουν λειτουργήσει η ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της μικρής Πελοποννήσου - Κρήτης.

Παράλληλα, η Αρχή επιδιώκοντας να περιορίσει την επιβάρυνση στα νοικοκυριά, εισηγείται μία πρακτική που εφαρμόζεται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και είναι επιτρεπτή από την κοινοτική νομοθεσία να επιδοτήσει... μέρος αυτού του ποσού ο κρατικός προϋπολογισμός.

Έτσι, προτείνει στο ΥΠΕΝ να επιστραφεί ο ΕΦΚ του ντίζελ κίνησης όχι εξ ολοκλήρου κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά κατά 100 εκατ. ευρώ, κάθε χρόνο και μάλιστα για τα έτη 2017 -2018. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψουν ακόμη και ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά.

Όλα αυτά βέβαια, θα πρέπει να πάρουν το "πράσινο" φως από τους θεσμούς μια και τα δημοσιονομικά της χώρας δεν σηκώνουν... τέτοια βάρη. Αν υπάρξει άρνηση τότε οι καταναλωτές θα μετρήσουν ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Αλλαγές και στο ΚΟΤ

Αλλαγές έρχονται και στις κατηγορίες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολόγιου. Η ΡΑΕ κατευθύνεται, χωρίς επίσης να έχει καταλήξει, σε επιλογή που να δείχνει τέσσερις κατηγορίες Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου με εκπτώσεις οι οποίες θα κυμαίνονται από 20% έως και 80%.

Όσο τα ποσοστά θα μειώνονται τόσο περισσότερες θα είναι και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι.

Το 80% π.χ. θα απολαμβάνουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι καταναλωτές του "εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης".

Όπως και να χει θα θεσπιστούν αυστηρά εισοδηματικά, περιουσιακά και αποταμιευτικά κριτήρια, προκειμένου να χορηγείται το ΚΟΤ.

Σήμερα το ΚΟΤ διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

Στην πρώτη ανήκουν εκείνοι με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά παιδί και με τετραμηνιαία κατανάλωση από 200 kwh – 1.500 kwh.

Επίσης, στην ίδια κατηγορία ανήκουν τρίτεκνοι με εισόδημα έως 23.500 ευρώ και τετραμηνιαία κατανάλωση 200 – 1.700 kwh.

Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία 67% και άνω καθώς και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *