ροή ειδήσεων

Με γκόσπελ και Ελβις το Φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής Πάτμου -Στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης [πρόγραμμα]



Για 16η χρονιά, το νησί της Πάτμου υποδέχεται το ξεχωριστό του καλοκαιρινό Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Άλκη Μπαλτά, θα διοργανωθεί από την Τρίτη 29 Αυγούστου έως και την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης με ελεύθερη είσοδο.

Ιδιαίτερο και πρωτότυπο το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου ξεχωρίζει ανάμεσα στα πολλά καλοκαιρινά πολιτιστικά γεγονότα της χώρας.

Πρώτα και κύρια για τον μοναδικό χαρακτήρα του ως Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, που πλαισιώνεται αρμονικά από τους ιερούς τόπους του νησιού και την πανέμορφη φύση.

Για τους επιλεγμένους καλλιτέχνες/ερμηνευτές που φιλοξενεί, κάθε χρόνο, οι οποίοι και παρουσιάζουν τα ωραιότερα μουσικά έργα της ορθόδοξης, της καθολικής αλλά και της λαϊκής μουσικής παράδοσης, σε έναν ιερό χώρο ο οποίος ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO: το Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη.



Το νησί, ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του αιγαιοπελαγίτικο χαρακτήρα, συνδυάζοντάς τον με έναν κοσμοπολίτικο αέρα, που προσελκύει καλλιτέχνες και διανοούμενους από όλο τον κόσμο για την ηρεμία, τη φιλοξενία και τις εμπειρίες που προσφέρει.



Στο φετινό 16ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τόσο η Βυζαντινή Χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού και σύνολο παραδοσιακών οργάνων, όσο και η σύνθεση «Ο Δανιήλ στον λάκκο των λεόντων» του Άλκη Μπαλτά, που θα ερμηνευτεί από την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου και Οκταμελές Φωνητικό Σύνολο.

Για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους του Φεστιβάλ, ο Καραγκιοζοπαίκτης Θοδωρής Κωστιδάκης, σε συνεργασία με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ, οδηγεί τα βήματα του Καραγκιόζη σε μία συναυλία, ενώ ο Δώρος Δημοσθένους αποκαλύπτει μια άλλη πλευρά του Έλβις Πρίσλεϋ ερμηνεύοντας τα θρησκευτικά τραγούδια, τα γκόσπελ που αγαπούσε ο διάσημος τραγουδιστής.

Σε μία πρωτότυπη βραδιά φλάουτου - βιμπράφωνου και φωνής η Άρτεμις Μπόγρη θα ερμηνεύσει έργα-προσευχές των συνθετών Μπαχ, Χέντελ, Φωρέ, Βέρντι κ.α., και το Φεστιβάλ θα κλείσει με μία ακόμη μεγάλη συμμετοχή: για πρώτη φορά επισκέπτεται την Πάτμο η Μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιάς), ο παλαιότερος μουσικο-εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα (1840). Η Ορχήστρα Πνευστών οργάνων της Κέρκυρας αποτελούμενη από 50 περίπου μουσικούς θα ερμηνεύσει θρησκευτικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσικό πρόγραμμα.

Με τον δικό του διακριτό χαρακτήρα και ενδιαφέρουσες συμμετοχές αυτό το μικρό νησί των Δωδεκανήσων, η Πάτμος, που ονομάζεται και «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου» μας προσκαλεί και φέτος να ζήσουμε βραδιές μουσικής μέθεξης, οι οποίες συνδυάζονται με μία επίσκεψη στο Ιερό Σπήλαιο, στη Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στα σοκάκια της Χώρας με τα εντυπωσιακά αρχοντικά, στα ασκηταριά, στις παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά.



16ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Το πρόγραμμα
ΤΡΙΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017, στις 20:30
Βυζαντινή Χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού και σύνολο παραδοσιακών οργάνων
Χοράρχης : Νίκος Λυμπουρίδης
Η Εκκλησιαστική χορωδία ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, ιδρύθηκε το 1997. Αποτελείται από 30 περίπου μέλη, που τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για την Εκκλησιαστική και Δημοτική μας Μουσική. Στην συναυλία η Χορωδία θα παρουσιάσει Βυζαντινούς Ύμνους και, μαζί με σύνολο λαϊκών οργάνων, Θρησκευτικά παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017, στις 20:30
«Ο Δανιήλ στον λάκκο των λεόντων»
Σύνθεση: Άλκης Μπαλτάς
Ορχήστρα Φεστιβάλ Πάτμου & Οκταμελές Φωνητικό Σύνολο
Ηθοποιός: Νίκος Γεωργάκης
Μία σύνθεση του Άλκη Μπαλτά πάνω σε θρησκευτικές μελωδίες τις οποίες τραγουδούσαν, κατά τον Μεσαίωνα, στο ομώνυμο λειτουργικό δράμα
Τα κείμενα από την Παλαιά Διαθήκη θα διαβάσει, στα ελληνικά και αγγλικά, ο ηθοποιός Νίκος Γεωργάκης.
Την Ορχήστρα του Φεστιβάλ και το οκταμελές φωνητικό σύνολο διευθύνει ο Α. Μπαλτάς.

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017, στις 20:30
«Ο Καραγκιόζης πάει συναυλία», θέατρο σκιών με ζωντανή μουσική.
Καραγκιοζοπαίχτης Θοδωρής Κωστιδάκης
Ορχήστρα Φεστιβάλ Πάτμου
Διευθύνει ο Αλκης Μπαλτάς
Εκπαιδευτική συναυλία στο πλαίσιο του Θρησκευτικού Φεστιβάλ με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ και τον Καραγκιοζοπαίχτη Θοδωρή Κωστιδάκη.
Η εναλλαγή κλασικών μουσικών κομματιών με κωμικούς και ανατρεπτικούς διαλόγους προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους μια ευκαιρία να απολαύσουν, να γνωρίσουν αλλά και να αγαπήσουν την κλασική μουσική.
Διευθύνει ο Αλκης Μπαλτάς.



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017, στις 20:30
«Προσευχές» με το “Duo Arsis»
Άρτεμις Μπόγρη, Μελίνα Μακρή, Σπύρος Λάμπουρας
Θρησκευτική μουσική και τραγούδια με τη μετζο-σοπράνο Άρτεμη Μπόγρη, τη Μελίνα Μακρή (φλάουτο) και τον Σπύρο Λάμπουρα (βιμπράφωνο).
Θα ακουστούν έργα για τον πρωτότυπο συνδυασμό φλάουτου – βιμπράφωνου και φωνής των συνθετών Μπαχ, Χέντελ, Φωρέ, Βέρντι κ.α

ΣΑΒΒΑTO 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017, στις 20:30
“Amazing grace”
Δώρος Δημοσθένους
Η εντυπωσιακή καλλιτεχνική πορεία του ροκ σταρ Έλβις Πρίσλεϊ είναι γνωστή, αλλά μεγάλο μέρος των θαυμαστών του δεν γνωρίζει πως ο τραγουδιστής είχε στο ρεπερτόριό του και πολλά θρησκευτικά τραγούδια (Gospels).
Στη συναυλία, ο γνωστός τραγουδιστής Δώρος Δημοσθένους θα παρουσιάσει, με τη συνοδεία μικρού οργανικού συνόλου (πιάνο, κοντραμπάσο, ντραμς) μερικά από τα πιο ωραία gospels που ερμήνευε ο Πρίσλεϊ

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017, στις 20:30
Μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιάς)
Για πρώτη φορά θα εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Πάτμου μεγάλη Ορχήστρα Πνευστών οργάνων αποτελούμενη από 50 περίπου μουσικούς. Πρόκειται για την Μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιάς) η οποία είναι ο παλαιότερος μουσικο-εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα (1840).
Η μπάντα θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα με θρησκευτικά έργα Ελλήνων (Σαμάρας, Σαμσαρέλος, Δουκάκης, Θεοδωράκης) και ξένων συνθετών (Corelli, Faccio, Verdi, Hovhaness, Korsakov). Θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Σπύρος Προσωπάρης.



16ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου
Πάτμος, Τρίτη 29 Αυγούστου – Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017
Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς

Ώρα έναρξης των συναυλιών: 20:30
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

iefimerida.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *