ροή ειδήσεων

Η ΕΛ.ΑΣ. δημιουργεί δεύτερη ΕΥΠ



ΣΕ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Μια δεύτερη ΕΥΠ φτιάχνουν Ελληνική Αστυνομία και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το επόμενο διάστημα, η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) αυτονομείται και μετακομίζει από τον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ όπου βρίσκεται σήμερα, σε νεόδμητο κτίριο στον Δήμο Περιστερίου

Αντωνόπουλος Γιώργος


Πρόκειται για χωροταξική, κυρίως όμως λειτουργική μεταβολή, καθώς η μετεγκατάσταση της υπηρεσίας στο νέο κτίριο συνδυάζεται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, με υπερδιπλασιασμό των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων της.



Ενας από τους βασικούς λόγους, εξάλλου, για τη μεταφορά της υπηρεσίας σε νέο κτίριο με σύγχρονες υποδομές ήταν η αδυναμία των συστημάτων της ΓΑΔΑ να υποστηρίξουν τον μεγάλο όγκο νόμιμων παρακολουθήσεων και επεξεργασίας στοιχείων. Μάλιστα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου αποκάλυψε στην «Καθημερινή» ότι με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων από τη Μ. Βρετανία το σύστημα άρσης απορρήτου της υπηρεσίας, ο λεγόμενος «κοριός», αναβαθμίζεται όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αλλά και την τεχνολογία γεωεντοπισμού.


Η ΔΙΔΑΠ δημιουργήθηκε το 2014 με αποστολή να λειτουργεί ως «τράπεζα» πληροφοριών: να συλλέγει απ’ όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και να επεξεργάζεται δεδομένα που αφορούν σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας. Οπως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και φυσικά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, διαθέτει σύστημα επισυνδέσεων και προηγμένο λογισμικό για την επεξεργασία του μεγάλου όγκου πληροφοριών που συγκεντρώνει. Το 2016 εξασφάλισε κονδύλι ύψους 820.000 ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας στο πλαίσιο προγράμματος για τη δημιουργία «σύγχρονου Κέντρου Επιχειρήσεων» και την «προμήθεια εξειδικευμένου λογισμικού διασύνδεσης βάσεων δεδομένων». Στη δημόσια πρόσκληση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» πέρυσι το καλοκαίρι, ως αντικείμενο του έργου περιγράφεται «η κατάλληλη διαμόρφωση χώρου που θα είναι εφοδιασμένος με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό και εξειδικευμένες λογισμικές εφαρμογές, οι οποίες θα επιτρέπουν την άμεση, πλήρη και ακριβή υποστήριξη σε έρευνες κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας».

Το διάστημα που ακολούθησε και κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού αποφασίστηκε η ΔΙΔΑΠ να μετεγκατασταθεί σε νεόδμητο κτίριο κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Περιστερίου. Οι εργασίες στο εσωτερικό της εγκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ., η μετακόμιση θα ολοκληρωθεί το αργότερο στα τέλη Οκτωβρίου. «Οι επιχειρησιακές δυνατότητες της υπηρεσίας θα υπερδιπλασιαστούν, καθώς το κτίριο της ΓΑΔΑ δεν μπορούσε να “σηκώσει” τη λειτουργία της υπηρεσίας», δήλωσε στην «Καθημερινή» αρμόδιος αξιωματικός. Η ίδια μάλιστα πηγή αποκάλυψε ότι η ΔΙΔΑΠ αναπτύσσει την υποδομή για τη λειτουργία του συστήματος PNR, την καταχώριση δηλαδή των ονομάτων επιβατών διεθνών πτήσεων.

Dikaiologitika News

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *