ροή ειδήσεων

Σημαντικά έργα ανάπλασης στο Ροδίνι



Έρχεται προς συζήτηση η αποδοχή ένταξης και υλοποίησης της σχετικής πράξης για την προστασία και ανάδειξη του πάρκου Ροδίνι, στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 7μ.μ.

Η σχετική εισήγηση που φέρνει προς το δημοτικό συμβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση την προσεχή Τρίτη η αντιδήμαρχος κα Βασιλική Ξεπαπαδάκη, αναφέρει τις εκτεταμένες παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης ύψους 480.000 ευρώ, από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη κ.Γιώργο Χατζημάρκο και είναι αναλυτικά οι εξής:

ΘΕΜΑ: Αποδοχή ένταξης και υλοποίησης της Πράξης «Προστασία και Ανάδειξη πάρκου ‘Ροδίνι’ με κωδικό ΟΠΣ 5007829 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Νότιο Αιγαίο 2014-2020’.

Με απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και μετά την υπ’ αρ. 284/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την υποβολή της με αρ. πρωτ. 2/31015/28-04-2017 πρότασης χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Νότιο Αιγαίο 2014-2020’, με την με αρ. πρωτ. 2516/28-08-2017 απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου (ΑΔΑ:6ΨΔΘ7ΛΞ-ΥΛΩ) εντάχθηκε η πράξη «Προστασία και Ανάδειξη πάρκου ‘Ροδίνι’» με κωδικό ΟΠΣ 5007829 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Νότιο Αιγαίο 2014-2020’.

Η πράξη, προϋπολογισμού 488.400,00 Ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ημερμηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 16-02-2018 (ημερομηνία πιθανής συμβασιοποίησης του κύριου υποέργου) και ημερομηνία λήξης η 01/07/2019.

Η παρούσα πράξη αφορά στην αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη του πάρκου «ΡΟΔΙΝΙ». Σύμφωνα με την αρ. 23839/ΦΕΚ 323Β/13-5-1969, απόφαση του υπουργού Προεδρίας «κηρύχθηκε ως χώρος χρήζων ειδικής προστασίας, καθόσον αποτελεί από αισθητικής και ιστορικής απόψεως τοπίον ιδιαιτέρας σημασίας». Η ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του πάρκου «ΡΟΔΙΝΙ» αποτελούσε στην αρχαιότητα τμήμα της ροδιακής νεκρόπολης, αλλά ταυτόχρονα λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ήταν χώρος περιπάτου και αναψυχής, λειτουργία η οποία έχει διατηρηθεί έως σήμερα. Με περιορισμένες και ήπιες παρεμβάσεις θα διατηρηθεί και θα αξιοποιηθεί ο χαρακτήρας του πάρκου.

Συγκεκριμένα θα γίνουν οι εξής εργασίες:


– Διαμόρφωση μονοπατιών πρόσβασης και περιπάτου
– Καθαρισμός μονοπατιών από τα υλικά των κατολισθήσεων και προσχώσεων και διαμόρφωση της επιφάνειάς τους, όπου απαιτείται
– Στις άκρες των νέων μονοπατιών κατασκευή ή στην πλευρά των επιχωμάτων σενάζ εγκιβωτισμού, στην δε πλευρά των ορυγμάτων, όπου απαιτείται επισκευή υπαρχόντων (εάν υφίστανται) ή κατασκευή νέων μικρών σε ύψος τοίχοι (περίπου 0.70μ.) με λιθοδομή από πωρόλιθο
– Διαμόρφωση σκάφης και διάστρωση της επιφάνειάς τους με νταμαρόδεμα
– Αποκατάσταση και ανακατασκευή αναλημματικών των υλικών (λιθοδομών, σκυροδεμάτων κ.λπ.) και τη διαμόρφωση θεμελίου
– Κατασκευή τοίχου από σκυρόδεμα σε δύο στάθμες
– Επένδυση των τοίχων με λιθοδομή από πωρόλιθο
– Επίχωση των τοίχων, ώστε η ορατή όψη του πρώτου να είναι 2,00μ. περίπου ενώ του μικρότερου να είναι 1,50μ. περίπου.
– Αποκατάσταση και συμπλήρωση των λιθόκτιστων κλιμάκων του πάρκου
– Καθαρισμός βαθμίδων, απομάκρυνση των σαθρών τμημάτων και η παλιά τσιμεντοκτονία, θα γίνει επιμελής υδροβολή
– Επισκευή των σκαλοπατιών με προσθήκη δόμων πωρόλιθου
– Αρμολόγηση όπου απαιτείται
– Διάστρωση όλου του σκαλοπατιού με τσιμεντοκονίαμα
– Όπου τα πλατύσκαλα των κλιμάκων έχουν διαβρωθεί θα συμπληρωθεί το δάπεδο με νταμαρόχρωμα συμπυκνωμένο
– Αποκατάσταση και συμπλήρωση των καθιστικών και των λιθόκτιστων τοιχίσκων
– Αποκατάσταση και συμπλήρωση των λίθινων οριοδεικτών
– Καθαρισμός και αποκατάσταση των οχετών και φρεατίων του πάρκου
– Αντικατάσταση και συμπλήρωση των ξύλινων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων κατά μήκος των διαδρόμων του πάρκου και στις γέφυρες
– Καθαίρεση και απομάκρυνση όλων των σαθρών ξύλινων κιγκλιδωμάτων
– Καθαίρεση των σκουριασμένων και μη επαρκών στηριγμάτων είτε αυτά βρίσκονται πάνω στις γέφυρες είτε κατά μήκος των λιμών, κλιμάκων κ.λπ.
– Τοποθέτηση νέων στηριγμάτων στις λιθοδομές των λιμνών με κατάλληλα βύσματα ή βίδες ή αγκύρια
– Κατασκευή και συγκόλληση νέων βάσεων στήριξης ορθοστατών
– Τοποθέτηση νέων ξύλινων κιγκλιδωμάτων από ακατέργαστο ξύλο καστανιάς, σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης.

Συντήρηση και επισκευή γεφυρών

– Απομάκρυνση όλων των σαθρών και επικίνδυνων ξύλινων δαπέδων
– Αμμοβολή, έλεγχος και επισκευή των μεταλλικών στοιχείων των γεφυρών
– Χρωματισμός των μεταλλικών στοιχείων των γεφυρών με αντισκωριακές εποδειδικές ή πολυουρεθανικές ή ακρυλικές βαφές δύο συστατικών
– Τοποθέτηση ξύλινων καδρονιών πάνω στα οποία θα καρφωθεί ή θα βιδωθεί το δάπεδο από ακατέργαστη ξυλεία καστανιάς
– Τοποθέτηση ξύλινων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων σύμφωνα με τα προηγούμενα
– Στο δάπεδο της γέφυρας του υδραγωγείου θα αντικατασταθούν οι φθαρμένοι δοκοί πατώματος καθώς και το τμήμα του χειρολισθήρα που λείπει. Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και αστικού εξοπλισμού.

Στις εργασίες περιλαμβάνεται ο καθαρισμός των λιμνών από τα φερτά, υλικά, κορμούς δέντρων κ.λπ. εντός αυτών και ο καθορισμός με τα χέρια των μπαζωμένων τεχνικών, ερεισμάτων, διαδρόμων και μονοπατιών εντός του πάρκου.
Επίσης θα πραγματοποιηθεί ο καθαρισμός από ξερά κλαδιά ή και ξερά δένδρα καθώς και η ανάδειξη του πρασίνου εντός του πάρκου. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν με κάθε πρόσφορο μέσο και με τα χέρια όπου απαιτείται.

Με βάση τα προαναφερθέντα, εισηγούμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο

1. Την αποδοχή της αρ. πρωτ. 2516/28-08-2017 απόφασης ένταξης της πράξης «Προστασία και Ανάδειξη του πάρκου ‘Ροδίνι» με κωδικό ΟΠΣ 5007829 στον άξονα Προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Νότιο Αιγαίο 2014-2020’.
2. Την υλοποίηση της πράξης σύμφωνα με τους όρους της απόφασης ένταξης και το χρονικό προγραμματισμό αυτής καθώς και την απαρέγκλιτη τήρηση των υποχρεώσων που παρατίθενται στ συνημμένο παράρτημα Ι «Υποχρεώσεις δικαιούχων» της αποφασης ένταξης
3. Την απδοοχή της χρηματοδότησης της πράξης «Προστασία και Ανάδειξη του πάρκου ‘Ροδίνι» προϋπολογισμού 488.400,00 ευρώ σύμφωνα με τους όρους και το χρηματοδοτικό σχέδιο όπως αποτυπώνονται στην απόφαση ένταξης και στο Τεχνικό Δελτίο Πράξης

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *