ροή ειδήσεων

«Πάρτι» εκατομμυρίων σε αρχαιολογικούς χώρους



Δύο ώρες διήρκησε η συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Ασπασία Λούβη, έως τις 7 Αυγούστου πρόεδρος του Δ.Σ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, για να κάνει απολογισμό του έργου τουΔ.Σ, αλλά κυρίως για να ξεγυμνώσει, για πρώτη φορά με στοιχεία και αριθμούς, την πραγματική κατάσταση του Ταμείου που ηδονικά αρέσκονται υπουργοί να αποκαλούν "ατμομηχανή" ή "χρυσή όρνιθα" του Πολιτισμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθερία του Τύπου" μια όρνιθα που γεννάει αβγά τα οποία στη συνέχεια αγνοούνται ή μένει παροπλισμένη για χάρη συμφερόντων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: " Το ΤΑΠ πληρώνει αποζημιώσεις για τη στέρηση γης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, όπου δεν εφαρμόζονταν το άρθρο 19του σχετικού νόμου, φτάναμε να έχουμε περιπτώσεις όπου η τιμή του ακίνητου πληρώθηκε ως και 22 φορές!" αποκαλύπτει η κυρία Λούβη.



Το 40% των ετήσιων διαθέσιμων του ΤΑΠ κάθε 31 Δεκεμβρίου διατίθενται στο υπουργείο Πολιτισμούγια να χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων οι λειτουργικές ανάγκες του, ενημέρωσε η κυρία Λούβη και αναρωτήθηκε: "γιατί λοιπόν, αφού μιλάμε για λειτουργικές ανάγκες, υπάρχουν τόσες διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι κάποιες εφορίες ή μουσεία δεν έχουν χαρτί υγείας". Ήδη φέτος έχουν εκταμιευθεί 35.000.000 ευρώ από το ΤΑΠ προς το ΥΠΠΟ για λειτουργικές δαπάνες. Ταυτόχρονα, μεγάλα ποσά διατίθενται απευθείας από το ΤΑΠ για την δαπανών για τους εργαζόμενους του υπουργείου, όπως για υπερωρίες των αρχαιοφυλάκων, που μόνο φέτος θα ανέλθουν σε 17.000.000 ευρώ, ή για το περίφημο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, ένα "νομικό μόρφωμα του ΥΠΠΟ με φετινές απαιτήσεις 2.300.000 ευρώ!"

Η κυρία Λούβη τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο είναι απλά αδύνατον να γίνει έλεγχος σε αυτές τις δαπάνες. Πρόσθεσε πως η Λυδία Κονιόρδου, πίεσε φέτος το Δ.Σ να καταθέσει στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας 350.000 ευρώ για την κατασκήνωση των παιδιών των εργαζομένων στο υπουργείο, ενώ οι προκάτοχοί της Ξυδάκης και Μπαλτάς είχαν συμφωνήσει να μη γίνει καμία εκταμίευση όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ο οικονομικός έλεγχος στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας. 

" Το ΤΑΠ δεν έχει το δικαίωμα να ελέγξει τις δαπάνες αυτών των κωδικών, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σαν ειδικός λογαριασμός του υπουργείου. Έτσι το ΥΠΠΟ μένει στο απυρόβλητο. Τα πάντα θα έπρεπε να εγγράφονται στον προϋπολογισμό και να υπάρχει διαφάνεια". Πρόσθεσε μάλιστα ότι από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο αυτοί οι κωδικοί ανήλθαν στα 60.000.000 ευρώ. Τα μαθηματικά των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στην Ελλάδα είναι για δυνατούς λύτες. "Ξέρετε, το 2015 επισκέφθηκαν την Ακρόπολη 2.100.000 τουρίστες. Κόπηκαν όμως 1.000.000 εισιτήρια ελευθέρας εισόδου!" Για να αναφέρει στη συνέχεια ότι, ενώ το 2016 υπήρξε αύξηση του τουρισμού σε Κρήτη και Ρόδο, η προσέλευση των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αυτής της περιοχής παρουσίασε μείωση. 

Η εφαρμογή του συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου που θα ελέγχεται κεντρικά από το ΤΑΠ θα βάλει προφανώς τέλος σε ασυδοσίες. Το προηγούμενο ΔΣ εξασφάλισε άλλωστε χορηγία 1.400.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" για την εφαρμογή της πρώτης φάσης. Όμως ακόμα και ένα απλό μέτρο που ελέφθη το Σεπτέμβριο του 2016 έδειξε ότι ο έλεγχος φέρνει αποτελέσματα. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ενοποιήθηκαν τα συστήματα έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων στην Ακρόπολη και στο Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου και λειτούργησε ένα ειδικό εκδοτήριο για την εξυπηρέτηση των γκρουπ. Τον ίδιο μήνα καταγράφηκε αύξηση εισιτηρίων που πληρώνονται κανονικά κατά 18,5% στην Ακρόπολη και κατά 58,5% στο Θέατρο Διονύσου. Η κυρία Λούβη τόνισε ότι ο εφικτός στόχος για το 2017 είναι να ανέλθουν τα έσοδα στα 100.000.000 ευρώ,ακόμα και χωρίς την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/9/17 16:16

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





    Θέμα: Η ΠΕΥΦΑ για την αποκατάσταση της υπόληψης και της τιμής 1500 αρχαιοφυλάκων μελών της, θα προσφύγει στην δικαιοσύνη.



    Η Π.Ε.Υ.Φ.Α από την πρώτη στιγμή της αντικατάστασης , της κας Ασπασίας Λούβη και των συνεργατών της από τη διοίκηση του Τ.Α.Π.Α., παρακολουθεί τα όσα συκοφαντικά δηλώνει στον τύπο τόσο συνολικά για το ΥΠ.ΠΟ.Α, όσο και ειδικά για τον κλάδο των αρχαιοφυλάκων.Σήμερα, 40 μέρες μετά την απομάκρυνση της, το παραλήρημά της συνεχίζεται. Κάτι που αποδείχθηκε και από το περιεχόμενο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, όπου και πάλι έθιξε την τιμή και την υπόληψη των αρχαιοφυλάκων, όπως άλλωστε κάνει σε κάθε δημόσια παρέμβασή της από τη στιγμή της απομάκρυνσή της από το Τ.Α.Π.Α.

    Πλέον, η κα. Λούβη, θα χρειαστεί, τα «εννοούμενα» και τα «υπονοούμενα» των δηλώσεων της, να τα αποδείξει και στα ελληνικά δικαστήρια, στα οποία ως Π.Ε.Υ.Φ.Α. προσφεύγουμε προκειμένου να αποκαταστήσουμε τον κλάδο μας, αλλά και όλους τους συναδέλφους μας, που έθιξε προσωπικά. Παράλληλα, θα απαντήσουμε λεπτομερώς και με στοιχεία σε όλα τα υπόλοιπα στα οποία αναφέρεται.

    Η απερχόμενη πρόεδρος του ΤΑΠΑ μπορεί να νομίζει ότι με τη χθεσινή της συνέντευξη τελείωσε το “έργο της”, την ενημερώνουμε ότι εμείς τώρα αρχίζουμε. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, να μας συκοφαντεί με αυτό τον τρόπο και να κηλιδώνει την τιμή και την υπόληψη 1500 εργαζομένων.




    Για την Εκτελεστική Γραμματεία
    Της ΠΕΥΦΑ



    Ο Πρόεδρος ο Γ. Γραμματέας



    Μαυρικόπουλος Ιωάννης Κεκάκος Ελευθέριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *