ροή ειδήσεων

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου «Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών».



Με πρόταση του δημάρχου, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε άσκηση εκκένωσης της Κοιλάδας των Πεταλούδων, μετά από πυρκαγιά.

Με επιτυχία και καθολική συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της Πολιτικής Προστασία του Δήμου Ρόδου , ολοκληρώθηκε το 7ο Διεθνές συνέδριο Διαχείρισης Θυμάτων Καταστροφών, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο νησί μας, το διάστημα από 6 έως 11 Οκτωβρίου του 2017, με τη στήριξη του Δήμου Ρόδου και της ΠΝΑΙ.
Το συνέδριο συνδιοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ με ακαδημαϊκά υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβαλλοντος, ΕΚΠΑ με ακαδημαϊκά υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα και το Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, Ελβετία με επικεφαλής τον Καθ. Επείγουσας Ιατρικής κ. Αριστομένη Εξαδάκτυλο.
Ο δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος συμμετείχε ενεργά στη φάση του σχεδιασμού των ασκήσεων και πρότεινε τη διεξαγωγή άσκησης εκκένωσης της Κοιλάδας των Πεταλούδων, μετά από πυρκαγιά. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου, με την επίβλεψη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου κου Βασίλειου Καπέλου και τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και εθελοντικών οργανώσεων . Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν επίγεια και εναέρια μέσα κατάσβεσης και εκπαιδεύτηκαν οι φοιτητές των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Στο τέλος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος, έδωσε συγχαρητήρια, για την άρτια διεξαγωγή της άσκησης, όπως και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου, οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων φορέων και οι διεθνείς παρατηρητές.
Ο Δήμος Ρόδου συμμετείχε παρέχοντας χώρους , υλικοτεχνική υποδομή, και ανθρώπινο δυναμικό σε όλες τις φάσεις τόσο του σχεδιασμού όσο και της διεξαγωγής των δράσεων. Οι Διευθύνσεις Τουρισμού, Πολιτισμού, Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών, Καθαριότητας, Τροχαίου Υλικού & Μηχανημάτων, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν αποφασιστικά στην πραγμάτωση του εγχειρήματος κάτω από τον συντονισμό του Δημάρχου κου Φώτη Χατζηδιάκου και του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητού Πάλλα.


Η ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. και μέλη πιστοποιημένων Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας και της κοινωνίας των πολιτών, συμμετείχαν σε ασκήσεις προσομοίωσης μαζικών συμβάντων στο Νοσοκομείο, το Λιμάνι, το Αεροδρόμιο και την Κοιλάδα των Πεταλούδων.
Στόχος ήταν η πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων φοιτητών και φορέων υπό πραγματικές συνθήκες σε συμβάντα που απαιτούν ετοιμότητα και συνεργατικότητα μεταξύ όλων των μελών της αλυσίδας αντιμετώπισης κρίσεων, από την άμεση επέμβαση μέχρι τη διάσωση και την περίθαλψη.
Για το διεθνές συνέδριο τις μέρες αυτές βρέθηκαν στη Ρόδο εξέχουσες ακαδημαϊκές προσωπικότητες από το χώρο της επείγουσας ιατρικής και της διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων με μεγάλη εμπειρία και εμπλοκή στη διαχείριση μαζικών συμβάντων από 11 χώρες από όλο τον κόσμο και αξιολόγησαν τις δράσεις με θετικό πρόσημο. Η επιλογή της Ρόδου ως χώρου διεξαγωγής του Συνεδρίου για δεύτερη συνεχή χρονιά με διεθνείς συμμετοχές και εκπροσωπήσεις εδραιώνει την πεποίθησή του δήμου Ρόδου, για την αναγκαιότητα και την προοπτική παρόμοιων διοργανώσεων, που θα αγκαλιάζουν τις τοπικές κοινωνίες και γίνονται θεσμοί.
Για 6 μέρες, 200 και πλέον εκπαιδευόμενοι, φοιτητές των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, συμμετείχαν σε 4 ασκήσεις πεδίου προσομοίωσης μαζικών συμβάντων στο Νοσοκομείο, το Λιμάνι, το Αεροδρόμιο και την κοιλάδα των Πεταλούδων στο νησί της Ρόδου καθοδηγούμενοι από μία ομάδα από 25 Εκπαιδευτές και 18 Ειδικούς Επιστήμονες.
Συμμετείχαν 11 Δημόσιοι Οργανισμοί :

1. (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας Ε.Κ.ΕΠ.Υ.,
2. Νοσοκομείο Ρόδου,
3. Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ο.Α.Σ.Π.,
4. Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
5. Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας Ε.Κ.Α.Β.
6. Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής 95 ΑΔΤΕ
7. Πυροσβεστικό Σώμα
8. Ελληνική Αστυνομία Αστυνομική Δνση Δωδ/σου ΕΛ.ΑΣ.
9. Λιμενικό Σώμα,Λιμεναρχείο Ρόδου
10. Κρατική Υπηρεσία Αερομεταφορών
11. Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
12. Δήμος Ρόδου

Εκπρόσωποι φορέων Πολιτικής Προστασίας από όλη την Ελλάδα

• Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας Κ.Ε.Δ.Ε.
• Δνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρεια Αττικής
• Δνση Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
• Τμ. Πολιτικής Προστασίας Δ. Χίου
• τ. Δντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας
Χορηγοί του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου «Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών» ήταν οι ακόλουθοι: Υπουργείο Πολιτισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Νύμφη Α.Ε. (Επιτραπέζια νερά «Νύμφη»),
Κυριακούλης Εμμανουήλ Φ.(Επιτραπέζια νερά «Μύλος»), Οινοποιεία Τατάκης Ν. Α.Ε. Οινοποιεία Μερκούρη- Παπαμιχαήλ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *