επικαιρότητα

Πρόστιμα «φωτιά» σε επιχειρήσεις για «μαύρη» εργασία - Οι κλάδοι με την υψηλότερη παραβατικότηταΜε ρυθμό πολυβόλου πέφτουν τελευταία τα πρόστιμα από τους Επιθεωρητές Εργασίας σε δεκάδες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αδήλωτους εργαζόμενους ή καταστρατηγούν μονίμως την εργασιακή νομοθεσία.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να μπει φρένο σε σημαντικό κομμάτι της αγοράς το οποίο δραστηριοποιείται παρανόμως τα τελευταία χρόνια καταπατώντας νόμους και υποχρεώσεις προς εργαζόμενους και κράτος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας οι περισσότερες εργασιακές παραβάσεις, όπως μη καταβολή δεδουλευμένων, χρονικά όρια εργασίας, αδήλωτη εργασία κλπ καταγράφονται σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που έχουν να κάνουν με την εστίαση, το λιανεμπόριο και προσωπικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα

*στις κατασκευές το 2016 έγιναν από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας 336 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 65 πρόστιμα​ σε ισάριθμες επιχειρήσεις και τα ποσά που καταλογίστηκαν στους παραβάτες έφτασαν τις 218.868 ευρώ.

*στο λιανεμπόριο έγιναν 8.307 έλεγχοι,επιβλήθηκαν 1149 πρόστιμα και τα ποσά που καταλογίστηκαν και εστάλησαν για πληρωμή στις εφορίες ήταν 4,3 εκ.ευρώ

*στην εστίαση οι έλεγχοι έφτασαν τους 5.121 ,1981 ήταν τα πρόστιμα σε εστιατόρια και ταβέρνες και 8,2 εκ.ευρώ τα καταλογισθέντα ποσά.

*στην υγεία έγιναν 459 έλεγχοι,επιβλήθηκαν 75 πρόστιμα και καταλογίστηκαν 430.000 ευρώ

* σε υπηρεσίες προσωπικών υποθέσεων έγιναν 611 έλεγχοι,επιβλήθηκαν 75 πρόστιμα και οι καταλογισμοί ξεπέρασαν τις 703.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις από πλευράς ΣΕΠΕ βασίζονται σε αναλύσεις κινδύνου όπως υψηλή παραβατικότητα επιχειρήσεων την τελευταία διετία,υψηλός αριθμός δηλωθέντων ατυχημάτων εργαζομένων,καταγγελίες για έλλειψη μέτρων ασφαλείας,χαμηλό η μηδενικό επίπεδο συμμόρφωσης στις υποδείξεις των επιθεωρητών κλπ.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία οι συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις του ΣΕΠΕ συνήργησαν στο να μειωθεί την διετία 2015-2016 η αδήλωτη εργασία σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας (ποσοστό 13,58% έναντι 19,7% το 2014),ενώ καταβλήθηκαν περισσότερα από 24 εκ.ευρώ δεδουλευμενες οφειλές σε εργαζόμενους.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος28/10/17, 10:46 μ.μ.

    Για τα ξενοδοχεία που δεν πληρώνουν για μήνες και δεν κολλάνε ενσημα.... κανεις???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

S M S

θα τους διώξει όλους τους παλιούς στο δήμο...
ή θα μάθει πρώτα από αυτούς και μετά...

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης