επικαιρότητα

Πρόστιμα «φωτιά» σε επιχειρήσεις για «μαύρη» εργασία - Οι κλάδοι με την υψηλότερη παραβατικότηταΜε ρυθμό πολυβόλου πέφτουν τελευταία τα πρόστιμα από τους Επιθεωρητές Εργασίας σε δεκάδες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αδήλωτους εργαζόμενους ή καταστρατηγούν μονίμως την εργασιακή νομοθεσία.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να μπει φρένο σε σημαντικό κομμάτι της αγοράς το οποίο δραστηριοποιείται παρανόμως τα τελευταία χρόνια καταπατώντας νόμους και υποχρεώσεις προς εργαζόμενους και κράτος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας οι περισσότερες εργασιακές παραβάσεις, όπως μη καταβολή δεδουλευμένων, χρονικά όρια εργασίας, αδήλωτη εργασία κλπ καταγράφονται σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που έχουν να κάνουν με την εστίαση, το λιανεμπόριο και προσωπικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα

*στις κατασκευές το 2016 έγιναν από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας 336 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 65 πρόστιμα​ σε ισάριθμες επιχειρήσεις και τα ποσά που καταλογίστηκαν στους παραβάτες έφτασαν τις 218.868 ευρώ.

*στο λιανεμπόριο έγιναν 8.307 έλεγχοι,επιβλήθηκαν 1149 πρόστιμα και τα ποσά που καταλογίστηκαν και εστάλησαν για πληρωμή στις εφορίες ήταν 4,3 εκ.ευρώ

*στην εστίαση οι έλεγχοι έφτασαν τους 5.121 ,1981 ήταν τα πρόστιμα σε εστιατόρια και ταβέρνες και 8,2 εκ.ευρώ τα καταλογισθέντα ποσά.

*στην υγεία έγιναν 459 έλεγχοι,επιβλήθηκαν 75 πρόστιμα και καταλογίστηκαν 430.000 ευρώ

* σε υπηρεσίες προσωπικών υποθέσεων έγιναν 611 έλεγχοι,επιβλήθηκαν 75 πρόστιμα και οι καταλογισμοί ξεπέρασαν τις 703.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις από πλευράς ΣΕΠΕ βασίζονται σε αναλύσεις κινδύνου όπως υψηλή παραβατικότητα επιχειρήσεων την τελευταία διετία,υψηλός αριθμός δηλωθέντων ατυχημάτων εργαζομένων,καταγγελίες για έλλειψη μέτρων ασφαλείας,χαμηλό η μηδενικό επίπεδο συμμόρφωσης στις υποδείξεις των επιθεωρητών κλπ.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία οι συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις του ΣΕΠΕ συνήργησαν στο να μειωθεί την διετία 2015-2016 η αδήλωτη εργασία σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας (ποσοστό 13,58% έναντι 19,7% το 2014),ενώ καταβλήθηκαν περισσότερα από 24 εκ.ευρώ δεδουλευμενες οφειλές σε εργαζόμενους.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος28/10/17, 10:46 μ.μ.

    Για τα ξενοδοχεία που δεν πληρώνουν για μήνες και δεν κολλάνε ενσημα.... κανεις???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Καλησπέρα εδώ κ δύο μέρες αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα απευθύνθηκα παντού Αλλά κανένας δεν μπορεί να με βοηθήσει...θα παρακαλούσα πολύ να με ενημερώσετε κ να με ακούσετε κ να βρούμε μια λύση σχετικά με το κλείσιμο του δρόμου κ πιο συγκεκριμένα το γεφύρι Μακκαρη... έχουμε την επιχειρήσει (πρατήριο υγρών καυσίμων) κατανοώ την επικινδυνότητα κ βέβαια αποδέχομαι όλα Αλλά το μόνο που δεν μπορώ να δεχτώ είναι το γεγονός ότι μου κλείσατε απ τον κόμβο Λίνδου προς Ροδο κ πιο συγκεκριμένα στην διασταύρωση κατασκήνωση Μασσαρι Γιατί εκεί η επιχείρηση απ το γεφύρι είναι ένα χιλιόμετρο δρόμος θα σας παρακαλέσω να κλείσετε το δρόμο πιο πάνω κ συγκεκριμένα έξω απ την επιχειρήσει μου ...Υπάρχουν δύο χωριά που τους εφοδιαζω με καύσιμα κ πέρα απ αυτό έχουμε σύμβασης με το ΚΤΕΛ κ δεν μπορούν να έρθουν όπως επίσης κ με τουριστικά γραφεία για την καλοκαιρινή σεζόν... σας παρακαλώ πολύ ακούσετε την διαμαρτυρία μου κ βοηθήστε να βρεθεί μια λύση προσωρινή

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά