ροή ειδήσεων

Η μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς Ενσωμάτωση: Εκθεση σε Ρόδο. Σπάνιο υλικό



Μια έκθεση με σπάνιο αρχειακό υλικό για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων εγκαινιάστηκε στο Παλαιό Ελληνικό Προξενείο στη Ρόδο.


Την περίοδο από την έναρξη της ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων έως και λίγο μετά την επίσημη ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό κράτος (π. 1912-1955) καλύπτει η έκθεση «Η μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση» που εγκαινίάστηκε χθες, Σάββατο, στο ανακαινισμένο κτήριο του Παλαιού Ελληνικού Προξενείου στη Ρόδο.

Ρόδος, 31 Μαρτίου 1947. Δώδεκα νέες με τοπικές ενδυμασίες που συμβολίζουν τα δώδεκα ελεύθερα νησιά σηκώνουν στα χέρια την ελληνική σημαία. Οι Αρχές και πλήθος κόσμου περιμένουν να ξεκινήσει η πομπή από το Δημαρχείο προς το κτήριο της Διοίκησης Δωδεκανήσου.(Αρχείο Συμεών Δοντά).

Η έκθεση καλύπτει και διαρθρώνεται σε έξι ενότητες: Η ιταλική κατοχή, η δίνη του πολέμου, η βρετανική διοίκηση, το μέτωπο της διπλωματίας, η ελληνική στρατιωτική διοίκηση 1947-1948, η Γενική Διοίκηση Δωδεκανήσου 1948-1955. Το σπάνιο και ενδιαφέρον υλικό αποτελείται από αναπαραγωγές φωτογραφιών, εγγράφων, εφημερίδων και εντύπων, ενώ τα ενημερωτικά κείμενα είναι στα ελληνικά και τα αγγλικά.


Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Νομού Δωδεκανήσου, το Μουσείο Μπενάκη, το Εβραϊκό Μουσείο Ρόδου, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, το Αρχείο Ηνωμένων Φωτορεπόρτερ, το Imperial War Museum, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές και εκδόσεις.Κως, 31 Μαρτίου 1947. Αναμνηστική αφίσα που προσέφερε η Βρετανική στρατιωτική διοίκηση με αφορμή την ανάληψη της διοίκησης από τις ελληνικές Αρχές. Φέρει τις σφραγίδες των δήμων του νησιού. (ΓΑΚ Αρχεία Νομού Δωδεκανήσου).

Οι συντελεστές της έκθεσης είναι το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα ΓΑΚ - Αρχεία Νομού Δωδεκανήσου.

(Στην κεντρική φωτογραφία: Η είσοδος του λιμανιού της Ρόδου, δεκαετία 1930)



ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Δωδεκανήσου

Info:

Κτίριο Παλαιού Ελληνικού Προξενείου

Ιωάννη Καζούλη 8, πόλη της Ρόδου

Τηλ. επικοινωνίας: 22410-36503

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *