ροή ειδήσεων

Προσοχή! Τηλεδικηγόροι-κοράκια στους πλειστηριασμούς



Eχουν στήσει φάμπρικα και έχουν κόψει ταρίφα σε όσους αναζητούν χείρα βοηθείας

Πολύς λόγος γίνεται για τα ξένα funds – κοράκια που θέλουν να πάρουν τα σπίτια του φτωχού βιοπαλαιστή αλλά ο ταλαίπωρος βιοπαλαιστής έχει πιο κοντά του τους δικηγόρους – κοράκια που υπόσχονται να τον σώσουν από τις τράπεζες και τους πλειστηριασμούς.

Και ενώ η συννενόηση με την τράπεζα θα κοστίσει μάλλον φθηνότερα, δεκάδες δικηγόροι έχουν στήσει φάμπρικα και έχουν κόψει ταρίφα σε όσους αναζητούν χείρα βοηθείας για να γλυτώσουν από τα χρέη.

Γράφει η Gillian Rothschild

Με αγγελίες και με εμφανίσεις σε τηλεοπτικά πάνελ, τα κοράκια του νομικού επαγγέλματος εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και τους αναξιοπαθούντες, επιχειρώντας να δράσουν ως μεσάζοντες μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών.

Με φιξ χρέωση σε πρώτη φάση, και με ταρίφα αυξανόμενη όσο προχωρά μια υπόθεση, αρμέγουν τους δανειολήπτες, και κερδίζουν δημοσιότητα για να προσελκύσουν νέα πελατεία.

Κανάλια και εφημερίδες δείχνουν προθυμία να παίξουν το παιχνίδι του λαικισμού, ρίχνοντας νερό στο μύλο των κορακιών.

Στην πλάτη των δανειοληπτών πατάνε και άλλοι επιτήδειοι και το θέμα των πλειστηριασμών αποδεικνύεται χρυσή μπίζνα για πολλούς.

Την φημολογία περί συμφερόντων που έχουν παρεισφρύσει στους κόλπους των ομάδων που εμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι.

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών, οι οποίοι συστηματικά κάθε Τετάρτη εμποδίζονται από ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως συλλογικότητες λειτουργεί ως άσυλο για εύπορους οφειλέτες δανείων και καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, αναφέρεται σε ανακοίνωση, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, έπειτα από δράση των συλλογικοτήτων, ματαιώθηκε η διενέργεια:
Πλειστηριασμού στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου για κατοικία στον Δήμο Ψυχικού, ιδιοκτησίας γόνου οικογένειας βιομηχάνου, για οφειλές άνω του 1,2 εκατ. ευρώ και
Πλειστηριασμού επαγγελματικών ακινήτων στο Ρουφ, ιδιοκτησίας επιχειρηματία για οφειλές άνω των 2 εκατ. ευρώ για τις οποίες ο επιχειρηματίας είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο.

Σύμφωνα μάλιστα με την εικόνα που μεταφέρεται από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, το πρόβλημα με τη δράση ομάδων που στόχο έχουν να εμποδίσουν κάθε είδους πλειστηριασμό, και όχι μόνο την πρώτη κατοικία κάποιων οφειλετών, είναι οξύ σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. η Κρήτη, η Κέρκυρα κ.α., με τη συντονισμένη παρουσία συγγενών, φίλων ή ακόμη και έμμισθων ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των συλληφθέντων για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη συγκαταλέγεται και ο αντιπρόεδρος του «Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου», ο οποίος είχε συλληφθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, για εμπρησμό γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο, ενώ ο ίδιος λίγη ώρα αργότερα επιτέθηκε και σε δικαστικό επιμελητή, ο οποίος εκτελούσε απόφαση κατάσχεσης καταστήματος στο κέντρο της πόλης.

Οπως αφήνουν να εννοηθεί οι συμβολαιογράφοι, πίσω από τη δράση των λεγόμενων «συλλογικοτήτων» κρύβονται συμφέροντα που αναλαμβάνουν να εμποδίσουν τη διαδικασία, και υποκινούνται όχι μόνο από πολιτικές σκοπιμότητες ή ιδεολογικές αντιλήψεις, αλλά και από ιδιοτελή κίνητρα, επιστρατεύοντας μέλη έναντι αμοιβής.

Ετσι, παρά την κατάργηση της προστασίας για όσους δανειολήπτες δεν έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και τη δέσμευση από την πλευρά των τραπεζών ότι δεν θα ρευστοποιήσουν ακίνητα που είναι η πρώτη κατοικία δανειοληπτών χωρίς άλλη περιουσία –δέσμευση που έχει τηρηθεί μέχρι σήμερα–, οι πλειστηριασμοί ακινήτων παραμένουν ουσιαστικά «παγωμένοι».

Ως τα τέλη Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία αφορούσε 5.600 ακίνητα συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό πλειστηριασμών τα τελευταία εννέα χρόνια, ενώ το 2016 ήταν ουσιαστικά μια χαμένη χρονιά, λόγω της απεργίας των δικηγόρων και μετέπειτα των συμβολαιογράφων, και ο αριθμός των πλειστηριασμών περιορίστηκε μόλις στις 4.800.

Στα μεγέθη αυτά περιλαμβάνονται και οι πλειστηριασμοί στους οποίους επισπεύδοντες είναι οι ιδιώτες ή το Δημόσιο, αλλά και αυτοί που προγραμματίζονται αλλά δεν πραγματοποιούνται. Ο μικρός αριθμός πλειστηριασμών στους οποίους επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες, αφορά εμπορικά ή βιομηχανικά ακίνητα.

Το 2009, όταν εκδηλώθηκε η κρίση, αλλά δεν είχε προλάβει να ξεκινήσει ακόμη το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, έγιναν 52.000 πλειστηριασμοί και η αξία των ακινήτων που είχε ρευστοποιηθεί έφτασε τα 4,2 δισ. ευρώ.

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι «εφεξής, κάθε Τετάρτη, θα εκδίδει ανακοίνωση για το ποιοι πλειστηριασμοί θα ματαιώνονται από τη δράση των συμπολιτών μας που αυτοαποκαλούνται “συλλογικότητες”, καθώς και τα ποσά που οφείλουν οι αναξιοπαθούντες οφειλέτες-συμπολίτες μας που χρήζουν προστασίας».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *