ροή ειδήσεων

Ακίνητα και ξενοδοχεία οι πρώτοι κλάδοι επενδυτικού ενδιαφέροντος



Στον τουρισμό και την αξιοποίηση εντοπίζεται η κύρια προσπάθεια επενδυτών να αξιοποιήσουν το θετικό μομέντουμ που παρουσιάζει η Ελλάδα λόγω επιστροφής της στην κανονικότητα.


Η ολοταχώς αύξηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια των αφίξεων αλλά και η χαμηλές τιμές των ακινήτων μαζί με την ύπαρξη πολλών «παρθένων» εκτάσεων φαίνεται ότι ελκύει τους επενδυτές. Παρά τις όποιες προβληματικές καταστάσεις λόγω των κενών σε κτηματολόγιο και δασολόγιο ή αρχαιολογικούς χάρτες το ενδιαφέρον δεν απομειώνεται καθώς το μόνο που επηρεάζουν αυτά τα κενά είναι μια χρονική έκταση της έναρξης της επένδυσης. Κι αυτό που για κάποιους θεωρείται σημαντικό, τους ενδιαφερόμενους δεν τους πτοεί, καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, η ασφάλεια δικαίου ενυπάρχει.

Έτσι είναι ενδεικτικό ότι όπως ανέφερε η αρμόδια υπουργός Έλενα Κουντουρά στο συνέδριο Capital + Vision 2017 «τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου περισσότερα από 300 επενδυτικά σχέδια για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων και ειδικές τουριστικές υποδομές, ενώ 251 ξενοδοχειακές επενδύσεις έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Φέτος έχουν κατατεθεί 125 φάκελοι, με 77 αιτήματα για εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, χιονοδρομικά κέντρα, ορειβατικά καταφύγια, συνεδριακά κέντρα και θεματικά πάρκα.»

Όπως είπε η Έ. Κουντουρά, «οι επενδύσεις που αφορούν στο Τουρισμό συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση και καταγράφουν σημαντική αύξηση, τονίζοντας πως το 2015 οι φάκελοι για επενδυτική δραστηριότητα στον Τουρισμό έφταναν τους 30, γεγονός που δείχνει την κινητικότητα τους τελευταίους μήνες στο ξενοδοχειακό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε Ρόδο, Αττική, Χαλκιδική και Κρήτη καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από ξένους κι εγχώριους παράγοντες. Στην Αθήνα εξελίξεις αναμένονται στον ξενοδοχειακό χάρτη με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το King George το επόμενο διάστημα, την έναρξη ανακατασκευής του Athens Ledra από το σχήμα της Hines και του Γιάννης Δασκαλαντωνάκη, αλλά και την δημιουργία ενός apartment hotel από τη Zeus στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου σε ακίνητο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Το ίδιο και στην Κρήτη όπου στην περιοχή της Γεωργιούπολης στα Χανιά ετοιμάζεται ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε (5) αστέρων, δυναμικότητας 1048 κλινών. Η εκπόνησή της διήρκησε από τον Ιούλιο 2016 έως και τον Ιούνιο 2017, ενώ η εκτίμηση για τη διάρκεια της κατασκευής είναι, από τον Ιανουάριο 2018 έως και τον Μάιο 2019. Επίσης στο στόχαστρο μεγάλων tour operator έχουν μπει κι άλλες εκτάσεις στο Νομό Χανίων που λόγω της παρουσίας της Fraport ως operator στο αεροδρόμιο παρουσιάζει έντονη δυναμική προσέλκυσης πτήσεων από τις μεγάλες τουριστικές αγορές.

Ήδη δρομολογείται η κατασκευή της επέκτασης του ΝΑΝΑ στη Χερσόνησο από τον Όμιλο Καράτζη, όπως και νέες επενδύσεις στον Άγιο Νικόλαο αλλά και την Ιεράπετρα (από την TUI) ενώ αντίστοιχα και στη Χαλκιδική το ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών έχουν συγκεντρώσει παράλιες εκτάσεις για τουριστικής αξιοποίηση.

«H αφετηρία για τον ελληνικό τουρισμό είναι εξαιρετική. Nιώθουμε μια νέα δυναμική στην Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια νέα βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να σχεδιάσουμε για το μέλλον. Βλέπουμε τις πρώτες προόδους. Στην Ελλάδα υπάρχουν τα πάντα, είναι ένας ελκυστικός προορισμός από πάσης απόψεως» λέει ο Τόμας Έλερμπεργκ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ομίλου TUI, τoυ μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπη, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ. Ουσιαστικά το ενδιαφέρον του μεγαλύτερου "πελάτη" του Ελληνικού τουρισμού αφορά τις περιοχές της Κρήτης, ρόδου, Χαλκιδικής και Πελοποννήσου, όπου βέβαια μεταξύ άλλων έχει και η Fraport παρουσία.

«Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα έχουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Κρήτη και την Ρόδο» και η TUI έχει «πολλά σχέδια για την Ελλάδα». Ήδη, βρίσκεται στα σκαριά επένδυση για «δέκα νέα ξενοδοχεία στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, μεταξύ των οποίων και το Robinson Club στην Κρήτη» προσθέτει ο κ. Έλερμπεργκ.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο μεγάλος tour operator FTI και για την επόμενη χρονιά στην γκάμα συνεργασιών του θα το Nana Princess και το Daios Cove Luxury Resort & Villas στην Κρήτη. Το LABRANDA Kiotari Bay στη Ρόδο, που ανήκει στο ξενοδοχειακό brand του ομίλου και άνοιξε φέτος, θα υπάρχει επίσης στο πρόγραμμα του 2018.

Καταλύτης πάντως της επενδυτικής κίνησης αναμένεται να είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων όπου πολλά αφορούν collateral σε εκτάσεις και ξενοδοχεία.

Γιώργος Αλεξάκης


Πηγή: reporter.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *