επικαιρότητα

Απώλειες ως και 300 ευρώ για όλους τους παλαιούς συνταξιούχουςΜεγάλο κούρεμα στην προσωπική διαφορά φέρνει ο επανυπολογισμός που θα ισχύσει από τις αρχές του 2019 για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων

Δραματικές μειώσεις στις παλαιές - καταβαλλόμενες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων από την 1/1/2019 καταγράφονται με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018.


Ο επανυπολογισμός καταγράφει διαφορές μεταξύ της καταβαλλόμενης και της νέας σύνταξης που ξεκινούν από λίγα ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 300 ευρώ μηνιαίως. Ολόκληρο το έτος 2018 οι παλαιοί συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα ίδια ποσά, με καταγραμμένη την προσωπική διαφορά σε διαφορετικό κουτάκι στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2019 το τμήμα αυτό της σύνταξης θα μειωθεί έως και το 18% της σημερινής καταβαλλόμενης σύνταξής τους.


Ετσι οι απώλειες - μειώσεις που θα υποστούν οι συνταξιούχοι στις αρχές του 2019 μπορεί να φθάσουν και τα 300 ευρώ από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Μάλιστα, δεν είναι απίθανο να υπάρξει πλήρης περικοπή της διαφοράς όταν αυτή είναι χαμηλότερη από το 18% της σύνταξης.
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι κατά 18% θα μειωθούν και οι διαφορές στις επικουρικές συντάξεις, ενώ οι μειώσεις ενδέχεται να κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα λόγω της κατάργησης των επιδομάτων συζύγου και τέκνων.


Τρεις κατηγορίες


Η μελέτη των Σ. Ρομπόλη (ομότιμου καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου) και Γ. Μπέτση(υποψηφίου διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου), που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής», αναλύει τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων και καταγράφει τρεις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων, ανάλογα με τις απώλειες που θα υποστούν.


Η πρώτη κατηγορία αφορά όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτήθηκαν με υψηλές (π.χ. υψηλότερες από 2.200 ευρώ μεικτά τον μήνα) συντάξιμες αποδοχές και με πολλά έτη ασφάλισης, από 39 μέχρι 42. Η κατηγορία αυτή θα υποστεί μικρές απώλειες από το 2019 και εντεύθεν με τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς. Μάλιστα, υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις όπου οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν σχετικά μεγαλύτερη σύνταξη από την ήδη καταβαλλόμενη. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατηγορία αυτή έχει υποστεί ήδη μεγάλη μείωση (έως και 40%) από τα προηγούμενα Μνημόνια και η σημερινή σύνταξη είναι στα ίδια επίπεδα με αυτή που προκύπτει από τον επανυπολογισμό.


Η κατηγορία με τις περισσότερες απώλειες συναντάται στις συντάξεις των 900 μέχρι 1.800 ευρώ (μεικτά), οι οποίες είχαν προκύψει με συντάξιμες αποδοχές μεταξύ 1.200 και 2.200 ευρώ και με χρόνο ασφάλισης λιγότερα από 35 έτη. Οι περιπτώσεις αυτές εμφανίζουν προσωπική διαφορά που προσεγγίζει ή υπερβαίνει το 30%. Οι συντάξεις αυτής της κατηγορίας είχαν τις μικρότερες απώλειες από τις περικοπές που εφάρμοσαν τα προηγούμενα Μνημόνια.


Η τρίτη κατηγορία αφορά τις συντάξεις με καταβαλλόμενο ποσό λιγότερο ή ίσο με τα 700 ευρώ (μεικτά). Με τον επανυπολογισμό τους οι συντάξεις αυτές εμφανίζουν θετική προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα η κύρια σύνταξη που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό να είναι σχετικά μεγαλύτερη εξαιτίας - κυρίως - της εφαρμογής του θεσμού της εθνικής σύνταξης.


Στο ΙΚΑ πλήττονται οι μεσαίες συντάξεις
Επιβεβαιώνονται πλήρως τα στοιχεία που παρουσίασε «Το Βήμα της Κυριακής» (5/11/2017) για τον νέο υπολογισμό των πρώτων συντάξεων του πρώην ΙΚΑ, καθώς η μελέτη που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα.Σύμφωνα με τις πρώτες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, μειώσεις προκύπτουν σε ασφαλισμένους με 7.000 έως 9.000 ένσημα και σχετικά χαμηλές αποδοχές, της τάξεως του 8% έως 10%, ενώ όπου υπάρχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλές αποδοχές, ο νέος τρόπος ασφάλισης δίνει καλύτερα αποτελέσματα.Αντιστοίχως η μελέτη των Ρομπόλη - Μπέτση σημειώνει πως στις χαμηλές συντάξεις προκύπτουν θετικές διαφορές, ενώ μεγάλη απώλεια θα υποστούν οι συντάξεις που εκδόθηκαν με λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης και οι οποίες δεν είχαν θιγεί με τα προηγούμενα Μνημόνια.Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στις συντάξεις του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών αλλά και στον πρώην ΕΤΑΑ όπου ασφαλίζονται γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί. Οπως ανέφερε το δημοσίευμα του «Βήματος», οι νέοι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ αναμένεται να καταγράψουν απώλειες από 220 ευρώ (κατάργηση της λεγόμενης βασικής σύνταξης) και άνω, ενώ οι γιατροί και οι δικηγόροι θα δουν υψηλές διαφορές εξαιτίας της πλήρους διαφοροποίησης του τρόπου υπολογισμού που ίσχυε μέχρι τώρα.

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Καλησπέρα στην ομάδα και χρονια πολλά... αναρωτιέμαι γιατί τα φώτα από Ρόδο προς Ιαλυσό είναι σβηστά τοσες νυχτες τώρα... υπάρχει κάποιο πρόβλημα;;; Γιατί με την αποψινή νεροποντή η οδήγηση ήταν πολύ πιο δύσκολη σε θεοσκότεινο δρόμο άρα και επικίνδυνη!!!

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά