ροή ειδήσεων

Χρέη 350 εκατ. στη ΔΕΗ από δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου



Εντυπωσιακά στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΗ στα μέλη του Δ.Σ. Από τους 650.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου οι 340.000 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 350 εκατ. Μόλις 90.000 έκαναν διακανονισμό. Εκτιμήσεις για εκτόξευση του συνόλου των χρεών στα 3,5 δισ. ευρώ.

Νέο ηλεκτροσόκ στη ΔΕΗ  από απλήρωτους λογαριασμούς, που ταυτόχρονα αναδεικνύει και τις τραγικές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, οι μισοί από τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη δημόσια επιχείρηση. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ο πρόεδρος της εταιρίας Εμμανουήλ Παναγιωτάκης στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου ενημέρωσε τα μέλη για την κατάσταση των «κόκκινων» λογαριασμών στις τάξεις των 650.000 νοικοκυριών.

Από αυτούς τους δικαιούχους περίπου 340.000 έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 350 εκατ. ευρώ. Και από τους συγκεκριμένους οφειλέτες, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες του Euro2day.gr, μόλις οι 90.000 έχουν διακανονίσει τα χρέη τους, τα οποία ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του ΚΟΤ είναι κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης ρεύματος και εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, άνεργοι, άτομα με αναπηρία 67% και άνω καθώς και όσοι χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Τα στοιχεία αυτά αφενός προσθέτουν άλλη μία μαύρη πινελιά στο οξύ κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της πολυετούς οικονομικής ύφεσης και αφετέρου αποκαλύπτουν την ισχύ της βόμβας των ληξιπρόθεσμων χρεών που βρίσκεται στα θεμέλια της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας και απειλεί τη βιωσιμότητά της.

Πιο συγκεκριμένα και όπως σχολιάζουν πηγές της ΔΕH στο Euro2day.gr, ο ένας στους δύο δικαιούχους του ΚΟΤ αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην πληρωμή των λογαριασμών του, παρά το γεγονός πως η τιμή της κιλοβατώρας για τις συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών είναι χαμηλότερη έως και 60% σε σχέση με την ισχύουσα για τους υπόλοιπους πελάτες της. Τα χρέη αυτά πρέπει να θεωρούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία χαμένα, με δεδομένο πως πρόκειται πραγματικά για οικογένειες που αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα. Άρα περί τα 350 εκατ. ευρώ είναι σχεδόν αδύνατο να εισπραχτούν.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η διατήρηση των ληξιπρόθεσμων χρεών στα ίδια ύψη επί σχεδόν δύο συνεχόμενα έτη αποδεικνύει την αδυναμία της ΔΕH να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Το γεγονός πως ο ίδιος ο πρόεδρος της πρόσφατα αποκάλυψε την ύπαρξη στρατηγικών κακοπληρωτών μέσα στους δικαιούχους του ΚΟΤ παραδεχόμενος την εσφαλμένη αντίληψη ως προς την επιβολή των αναγκαίων ποινών, δηλαδή διακοπή ηλεκτροδότησης και αίτηση στο ΔΕΔΔΗΕ για απένταξη τους, αποκαλύπτει τα μεγάλα περιθώρια ανοχής που δείχνει η εταιρεία απέναντι στους οφειλέτες και δη τους μπαταξήδες.

Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ότι η εικόνα των απλήρωτων λογαριασμών ύψους 2,4 δισ. ευρώ που παρουσιάζεται προς τα έξω είναι ελλειπής. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα περίπου 600 με 700 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε ρύθμιση και ουδείς γνωρίζει αν οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στους διακανονισμούς.

Έτσι, το βουνό των χρεών ανεβαίνει στα 3 δισ. ευρώ. Και δυστυχώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Euro2day.gr, η κορυφή δεν μένει στα 3 δισ. ευρώ. Εκτιμάται πως άλλα περίπου 500 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της ΔΕH προς τρίτους. Ποσά που πρέπει να εισπράττονται μέσω του μηχανισμού της εταιρείας για λογαριασμό των δήμων κ.λπ. Έτσι, οι συνολικά ανείσπρακτες οφειλές αγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ και απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας.

Για την ιστορία, ο πρόεδρος της ΔΕH, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, γνωστοποίησε επίσης χθες στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το όνομα της κοινοπραξίας που αναλαμβάνει τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (εξέλιξη που αποκάλυψε πρώτο το Euro2day.gr). Σύμφωνα με τον ίδιο απομένουν κάποια ακόμη διαδικαστικά θέματα προκειμένου να φέρει προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο την επιλογή των αναδόχων του συγκεκριμένου έργου.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *