ροή ειδήσεων

Κρίσιμο 48ωρο για την τρίτη αξιολόγηση



Κρίσιμα χαρακτηρίζονται τα προσεχή 24ωρα και μέχρι το Σαββατοκύριακο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης καθώς αρμόδια υπουργεία και δανειστές πρέπει να δώσουν λύσεις στις εκκρεμότητες που υπάρχουν ώστε να "σφραγιστεί" η τεχνική συμφωνία (SLA) στο Eurogroupr της 4ης Δεκεμβρίου.

Γράφει ο: Ανδρέας Μαραθιάς


Έτσι σήμερα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα είναι τα δημοσιονομικά, τα χρηματοπιστωτικά και η αναπτυξιακή τράπεζα, αλλά και τα θέματα υγείας και δικαιοσύνης και οι επαφές του "κουαρτέτου" με υπουργούς της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει από τις 9:30 π.μ. με θέματα υγείας και θα συνεχιστούν στις 2:30 μ.μ. με θέματα δικαιοσύνης και στις 3:00μ.μ. με τα χρηματοπιστωτικά και την αναπτυξιακή τράπεζα.

Στα δημοσιονομικά εν όψει και των ανακοινώσεων για τα οριστικά στοιχεία του ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο του 2017 που θα γίνουν από την ΕΛΣΤΑΤ τη Δευτέρα η ηγεσία των υπουργείου Οικονομικών θα επιχειρήσει να πείσει του θεσμούς να κρατηθεί η έκπτωση στον ΦΠΑ σε 32 νησιά της Δωδεκανήσου και του Βορείου Αιγαίου λόγω και της νέας έντασης στο προσφυγικό ζήτημα, ώστε να μην ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% από το 17% που είναι σήμερα (κανονικός συντελεστής) και στο 13% από το 9%.

Σύμμαχος του κ. Τσακαλώτου στην προσπάθεια αυτή είναι οι ρητές δεσμεύσεις για αυτόματες δημοσιονομικές διορθώσεις σε περιπτώσεις εκτροχιασμού, καθώς αυτό ήδη προβλέπεται.

Για την επίτευξη των υψηλών στόχων για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και για μια 5ετία η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ήδη:

- από 1.1.2019 μειώσεις στις κύριες και οι επικουρικές συντάξεις από 18% ως 22% με παράλληλη πρόβλεψη "παγώματος" των συντάξεων μετά τις περικοπές έως το 2022 και

- το 2020 το αφορολόγητο θα υποχωρήσει από τα 8.636 ευρώ στην περιοχή των 5.700 ευρώ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *