ροή ειδήσεων

Ενιαίο μέτωπο κατά της Τουρκίας - Το Ισραήλ εγγυάται την ασφάλεια της Κύπρου


Ολοκληρώθηκε η τριμερής σύσκεψη που διεξάγονταν από τις 10 το πρωί ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου, του Ισραήλ Avigdor Liberman και της Κύπρου Χριστόφορου Φωκαΐδη και στην οποία αποφασίστηκε η δημιουργία κοινού μετώπου κατά της Τουρκίας ενώ το Ισραήλ θα εγγυηθεί την ασφάλεια της Κύπρου προς αποσυμπίεση της Ελλάδας.

Είναι η 1η Τριμερής Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληρορφορίες ο σκοπός της τριμερούς συνάντησης είναι η δημιουργία μετώπου κατά της Τουρκίας

Όπως τονίστηκε στόχος είναι η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και ο συντονισμός για την αντιμετώπιση κοινών απειλών και προκλήσεων, εννοώντας σαφώς την Τουρκία η οποία αποτελεί κοινή απειλή για τα συμφέροντα Αθήνας, Λευκωσίας και Τελ Αβίβ στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ζητήματα όπως είναι η τρομοκρατία, η θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια καθώς και η προαγωγή γενικότερα συνθηκών σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Τώρα ξεκινούν οι κοινές δηλώσεις.

Πάντως αυτό που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία σε θέματα άμυνας και ενέργειας.

Πέραν των κοινών τους συμφερόντων, Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Ευρώπης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας ευρύτερα, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης όπως αναφέρει το KYΠΕ


Σε δηλώσεις του στην Αθήνα, μετά το πέρας της πρώτης τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, ο κ. Φωκαΐδης τόνισε ότι «όραμά μας είναι να μετατρέψουμε σταδιακά την ευρύτερη γειτονιά μας από ζώνη συγκρούσεων και απειλών, σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας».

«Ο δρόμος αυτός που έχουμε ανοίξει σήμερα, θα αποβεί ιδιαίτερα επωφελής για τις χώρες μας αλλά την ίδια ώρα θα συμβάλει στο να γίνει ευρύτερα κατανοητό, πως στη σημερινή εποχή και ειδικά σε αυτή εδώ τη γειτονιά, δεν έχουν θέση ούτε οι απειλές, ούτε η δημιουργία εντάσεων» καθώς «ο μόνος δρόμος, είναι ο δρόμος της συνεργασίας, της καλής γειτονίας και του αμοιβαίου σεβασμού» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κύπριου ΥΠΑΜ, σκοπός της τριμερούς συνάντησης ήταν η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και ο συντονισμός των τριών χωρών με στόχο την προαγωγή συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας ειρήνης και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η σημερινή τριμερής συνάντηση αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα που επιχειρούμε από κοινού, οι τρεις χώρες, προς την κατεύθυνση της μεταξύ μας συνεργασίας προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων που μας παρέχει η κοινή μας γεωγραφία αλλά και η δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή μας», είπε ο Υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Φωκαΐδη, η αμυντική συνεργασία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα, ειδικά σε μια ταραγμένη περιοχή, με αυξημένες προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές, όπως είναι η τρομοκρατία, η θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και η συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση.

«Μέσω της τριμερούς μας συνεργασίας αλλά και με άλλες συνεργασίες που αναπτύσσουμε με χώρες της περιοχής, επιδιώκουμε ακριβώς να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε αυτές τις νέες προκλήσεις ασφάλειας, και να συμβάλουμε στην προαγωγή της σταθερότητας και της ειρήνης» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην προαγωγή συνθηκών ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες ενεργειακές προοπτικές που υπάρχουν για την Ανατολική Μεσόγειο. «Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπερασπίζονται στην ασταθή και εύθραυστη αυτή περιοχή όχι μόνο τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα της Ευρώπης, τα συμφέροντα, θα έλεγα, της διεθνούς κοινότητας ευρύτερα, για ομαλότητα, σταθερότητα και ασφάλεια» υπογράμμισε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος στηρίζει και ενισχύει τον άξονα αυτό σταθερότητας, ως συνεισφορέας ασφάλειας αλλά και ως κόμβος ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και αποφασιστικότητα για την προώθηση των κοινών μας στόχων» είπε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, στη συνάντηση συζητήθηκε όλο το φάσμα της τριμερούς συνεργασίας και πώς αυτή μπορεί να επεκταθεί και να αξιοποιήσει συνέργειες και ευκαιρίες για κοινή δράση.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τις δυνατότητες επιχειρησιακής συνεργασίας μέσα από κοινές ασκήσεις και κοινή εκπαίδευση, που ήδη πραγματοποιούμε σε μεγάλη κλίμακα διμερώς, οι τρεις χώρες» αλλά και να ενισχύσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, της έρευνας και της τεχνολογίας, κατέληξε.

Ο κ. Φωκαΐδης, ο οποίος συνοδεύεται από επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας αναχωρεί το απόγευμα για την Κύπρο.

Χθες ξεκίνησε στο Ισραήλ η αεροπορική άσκηση «Blue Flag» στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *