ροή ειδήσεων

Σενάριο διενέργειας των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία



Νομοθετικό bypass εξετάζει η κυβέρνηση, για να λυθεί η αποχή των συμβολαιογράφων, διενεργώντας πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία. Αρνητικοί εμφανίζονται οι συμβολαιογράφοι. Τα μηνύματα Ντράγκι και Νουί και η ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία.

Αποφασισμένη να λύσει το θέμα που δημιουργείται στην τέλεση πλειστηριασμών από την απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου & Δωδεκανήσου για αποχή ως το τέλος του έτους, εμφανίζεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η κυβέρνηση.

Πηγές με γνώστη των εξελίξεων εμφανίζονται μάλιστα καθησυχαστικές,υποστηρίζοντας ότι το θέμα θα λυθεί και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η διαδικασία της αξιολόγησης. Η θέση αυτή έρχεται ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε χθες ότι στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως θα αναλάβει άμεση δράση για να προστατεύσει τους νόμους και τους συμβολαιογράφους που απειλούνται ότι αν συμμετάσχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα δεχτούν επίθεση.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο θέμα τοποθετήθηκε, με παρέμβασή του στο Eurogroup, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να λυθεί η αποχή των συμβολαιογράφων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Αντιλαμβανόμενη ότι οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν, υπό το κράτος του φόβου, στην πρόβλεψη του νόμου για τέλεση των πλειστηριασμών στα γραφεία τους, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κατάθεση τροπολογίας, με την οποία θα ορίζονται ως τόπος τέλεσης τα κατά τόπους δικαστικά μέγαρα (Ειρηνοδικεία), ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή διενέργειά τους.

Πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα καθώς ενδεχόμενο νέο «πάγωμα» των πλειστηριασμών θα στερήσει την εποπτική αρχή από τα απαραίτητα δειγματοληπτικά στοιχεία για το πού βρίσκεται η αξία των ρευστοποιήσιμων ενεχύρων τα οποία διαθέτουν οι τράπεζες.

Για το θέμα των πλειστηριασμών προγραμματίζεται αύριο συνάντηση μεταξύ των συμβολαιογράφων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και αμέσως μετά αναμένεται να υπάρξουν επίσημες τοποθετήσεις από την πλευρά των συμβολαιογράφων. Πηγές με γνώση των θέσεων των συμβολαιογράφων πάντως εμφανίζονται αρνητικές απέναντι στο ενδεχόμενο να προχωρήσει η διαδικασία μέσα από τα Ειρηνοδικεία.

Σε κάθε περίπτωση, η αποχή από τους πλειστηριασμούς έως την 31 Δεκεμβρίου που αποφασίστηκε με τη Γενική Συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου & Δωδεκανήσου μπορεί να ανατραπεί μόνο με νέα Γενική Συνέλευση.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με χθεσινή ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι της εποπτικής αρχής συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

Ξεκαθαρίζει ότι «το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχουν προβεί σχετικά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες».

«Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ομαλή λειτουργία των χορηγήσεων δανείων στηρίζεται και στη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα», συμπληρώνει.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *