ροή ειδήσεων

Η εξοικονόμηση νερού στις προτεραιότητες τουριστικών προορισμών



Ολοένα και περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί της χώρας εξετάζουν πολιτικές για την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης των υδάτινων πόρων τους.

Για παράδειγμα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχώρησε ήδη στην προχρηματοδότηση και εκτέλεση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Med: CONSUME-LESS: «Κατανάλωσε λιγότερο στις Μεσογειακές Τουριστικές Κοινότητες».

Ο γενικός στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της βιωσιμότητας των αναπτυξιακών πολιτικών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την ανάπτυξη βιώσιμου και υπεύθυνου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στις παράκτιες και γειτονικές θαλάσσιες περιοχές στην περιοχή της Μεσογείου. Το έργο βασίζεται σε δύο κύριες προσπάθειες: Στη δημιουργία ενιαίας στρατηγικής για τις Μεσογειακές πόλεις με υψηλό αριθμό τουριστών για αειφόρο διαχείριση της ενέργειας, του νερού και των απορριμμάτων με σκοπό τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και νερού και της πρόληψης δημιουργίας απορριμμάτων, στην ενίσχυση βιώσιμου μοντέλου τουρισμού, βασισμένου στη βελτίωση της προώθησης τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, φυσικών πόρων και προϊόντων, αλλά και στην ενίσχυση της υπεύθυνης συμπεριφοράς εκ μέρους των επισκεπτών.

Επιπλέον, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συμμετέχει ως Δήμος Πιλοτικής Εφαρμογής του Προγράμματος με στόχο την εφαρμογή και τελειοποίηση του τουριστικού μοντέλου «Κατανάλωσε λιγότερο» στο οποίο προβλέπονται η ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών ειδών δράσεων σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, νερού, την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και μέτρα διαχείρισης τους, την προσφορά υπηρεσιών “consume-less” με την ενεργό εμπλοκή παρόχων τουριστικών υπηρεσιών καθώς και την ενημέρωση του κοινού μέσω εκστρατειών που θα βασίζονται στη χρήση καινοτόμων λύσεων. Το έργο θα διαρκέσει έως και τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2.635.000 ευρώ.

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είκοσι νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου αναμένεται να αντιμετωπίσουν αύξηση των ελλειμμάτων νερού από 25-40% στα επόμενα χρόνια. Στα άνυδρα νησιά συγκαταλέγονται, σύμφωνα με τη μελέτη, τα νησιά των Κυκλάδων Τήνος, Κίμωλος, Μήλος, Αμοργός, Φολέγανδρος, Σίκινος, Σχοινούσσα, Δονούσα, Κουφονήσι, Ηρακλειά, Θηρασία και τα νησιά της Δωδεκανήσου Λειψοί, Μεγίστη, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Πάτμος, Σύμη, Χάλκη, Κάλυμνος και Ψέριμος. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, αναμένεται ότι το υδατικό έλλειμμα στις Κυκλάδες θα φτάσει τα 1,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και στα Δωδεκάνησα τα 1,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

TornosNews.gr 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *