ροή ειδήσεων

Φοροαπαλλαγές και ΦΠΑ στα νησιά στο μενού των θεσμών



Στο νέο γύρο διαβουλεύσεων αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το αν θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ (Φωτογραφία: Eurokinissi )

Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου όπου υφίσταται ακόμα η ρύθμιση καθώς και οι φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).

Στα θέματα που θα αναλυθούν στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να περιληφθούν η συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ, το θέμα του προσδιορισμού των οργανικών θέσεων της ΑΑΔΕ σε μεσοπρόθεσμη βάση, το εκκρεμές ζήτημα της αξιολόγησης των στελεχών της φορολογικής διοίκησης, αλλά και οι επιμέρους τροποποιήσεις στους φορολογικούς κώδικες, ώστε να καταργηθούν αναποτελεσματικές φοροαπαλλαγές για τα νομικά πρόσωπα και να απλοποιηθεί η νομοθεσία του ΦΠΑ.

«Αγκάθι» ο ΦΠΑ στα νησιά
Στο νέο γύρο διαβουλεύσεων αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το αν θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα 30 και πλέον νησιά στα οποία εξακολουθεί να υπάρχει, ή αν η εφαρμογή του θα παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επικαλεστεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική Ελλάδα λόγω του προσφυγικού αλλά και την εξαιρετικά περιορισμένη δημοσιονομική απόδοση της κατάργησης προκειμένου να πείσει τους θεσμούς να μην προχωρήσει σε αυτό το μέτρο.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα θεσπισμένα μέτρα που πρέπει να ισχύσουν από το 2018 είναι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από την κατάργηση οι σημερινοί μειωμένοι συντελεστές 5%, 9% και 17% θα αυξηθούν σε 6%, 13% και 24%.

Το υπόλοιπο «μενού»
Οι σημερινές συναντήσεις θα ασχοληθούν με θέματα που αφορούν στην Υγεία και με ζητήματα σχετικά με το υπουργείο Δικαιοσύνης που αφορούν τόσο στη διασφάλιση των πλειστηριασμών όσο και στη πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά και στη στενότερη συνεργασία Δικαιοσύνης και φορολογικών αρχών.

Επίσης θα διεξαχθεί συζήτηση για τη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η διαχείριση των υφιστάμενων αιτήσεων από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να κλείνουν σε επίπεδο επικεφαλής όσα ανοικτά μέτωπα διαπιστώνουν τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να οδηγηθούμε στη κρίσιμη διαπραγμάτευση του Σαββάτου με τις λιγότερες δυνατές εκκρεμότητες και να καταστεί έτσι πιο εύκολη η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement).



in.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *