ροή ειδήσεων

Η Άγκυρα κατασκοπεύει την ελληνοαιγυπτιακή αρμάδα της «Μέδουσας» κοντά στη Ρόδο



Με κάθε τρόπο η Άγκυρα προσπαθεί να ρίξει μια «ματιά» και να υποκλέψει τις επικοινωνίες και να αναλύσει τις συχνότητες που χρησιμοποιούν τα πολεμικά πλοία της Ελλάδας και της Αιγύπτου που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ρόδου, στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης «Μέδουσα 2017».

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Χθες η Άγκυρα έστειλε στη συγκεκριμένη περιοχή δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235 που, προκειμένου να πλησιάσουν την αρμάδα, έκαναν 37 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Σήμερα, ένα CN-235 και ένα ελικόπτερο της Τουρκίας πέταξαν στην ίδια περιοχή, σημειώνοντας τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Πάντως, η Άγκυρα σήμερα προτίμησε να μη στείλει μαχητικά της στο Αιγαίο και να ρίξει του τόνους κάπως, καθώς χθες σημειώθηκαν δύο εμπλοκές κατά τις οποίες οι τούρκοι χειριστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με περισσότερα ελληνικά μαχητικά από ότι περίμεναν, ενώ σίγουρα οι Τούρκοι επιτελείς δεν ξέχασαν πως στην περιοχή της Ρόδου πετούσαν και αιγυπτιακά μαχητικά στο πλευρό ελληνικών στο πλαίσιο της άσκησης.

Υπενθυμίζεται πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με τρεις φρεγάτες, δύο πυραυλακάτους, ένα κανονιοφόρο, ένα υποβρύχιο, ένα αρματαγωγό, οκτώ αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος AWACS, ένα ελικόπτερο SUPER PUMA, τέσσερα ελικόπτερα CHINOOK, τέσσερα ελικόπτερα AH 64 και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ οι αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις με ένα ελικοπτεροφόρο, μία φρεγάτα, δύο πυραυλακάτους, ένα υποβρύχιο, έξι αεροσκάφη F-16, δύο αεροσκάφη C-130, ένα αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και τεχνικής υποστήριξης.

Ο αιγυπτιακός παράγοντας δίνει μεγάλη σημασία στον άξονα που έχει δημιουργηθεί με την Αθήνα και για αυτό στην άσκηση αυτή έχει στείλει ένα από τα πολυτιμότερα σκάφη του, το ελικοπτεροφόρο Ανουάρ Ελ Σαντάτ, που λίγες μέρες πριν την ελληνοαιγυπτιακή άσκηση στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου, συμμετείχε σε άλλη μεγάλη άσκηση της Αιγύπτου που προβλήθηκε από τα ΜΜΕ της χώρας.


Η Τουρκία, ωστόσο, συνέχισε να προκαλεί και να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και σε επίπεδο ΝΟΤΑΜ. Ενώ η Αθήνα εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α2872/17, με την οποία ενημέρωνε πως θα διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου η άσκηση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας NEXUS ACE ανατολικά της Ρόδου και νοτίως του Καστελόριζου, η Άγκυρα με τη ΝΟΤΑΜ Α5407/17 αμφισβήτησε το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας που είναι στα 10 ναυτικά μίλια.







Δήλωσε πως για αυτήν εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι στα 6 ναυτικά μίλια και ως εκ τούτου στο διάστημα μεταξύ 10 και 6 ναυτικών μιλίων τα τουρκικά μαχητικά δεν θα υποβάλλουν καμιά πληροφορία, όπως σχέδια πτήσεων.

Η Αθήνα ακύρωσε την τουρκική ΝΟΤΑΜ με την έκδοση της δική της με αριθμό Α2892/17, στην οποία επισημαίνει το νομικά με βάση τις διεθνείς συνθήκες, άτοπο, της τουρκικής ΝΟΤΑΜ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *