ροή ειδήσεων

Έρευνα ΤτΕ: Χρήση πλαστικού χρήματος και μετά την άρση των capital controls



Mετά την άρση των περιορισμών, το 83% των ερωτηθέντων από το ευρύ κοινό εκτιμά ότι θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες με την ίδια ή και υψηλότερη συχνότητα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 93% στην ομάδα των εύπορων καταναλωτών.

Χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και μετά την άρση των capital controls θα κάνει η πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, μετά την άρση των περιορισμών, το 83% των ερωτηθέντων από το ευρύ κοινό εκτιμά ότι θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες με την ίδια ή και υψηλότερη συχνότητα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 93% στην ομάδα των εύπορων καταναλωτών.


Πάντως, η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα αρθούν πλήρως, προτού παρέλθουν δύο χρόνια από την επιβολή τους (59% του κοινού και 53% των επιχειρήσεων).

Σε περίπτωση άρσης των περιορισμών, το 38% των ερωτηθέντων από το ευρύ κοινό εκτιμά ότι θα υπάρξει φυγή μεγάλου μέρους των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες είτε σε μορφή μετρητών (14%) είτε μέσω ηλεκτρονικών μεταφορών στο εξωτερικό (24%). Ωστόσο, το 79% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα προχωρούσε σε αντίστοιχη ενέργεια.

Μετά την άρση των περιορισμών το 44% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα μετέφερε τουλάχιστον κάποια κεφάλαια από το εξωτερικό πίσω στην Ελλάδα.

Η υποομάδα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων (50+ εργαζόμενοι) εμφανίζεται ως η πιο πρόθυμη να μεταφέρει σε τράπεζα στην Ελλάδα τα κεφάλαια που διακρατεί στο εξωτερικό. Το 64% εκτιμά ότι θα το έκανε, κυρίως για να καλύψει λειτουργικά έξοδα.

Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις (47%) δεν θα μετέφερε πίσω στην Ελλάδα τα κεφάλαια που διακρατεί στο εξωτερικό μετά την άρση των περιορισμών. Ωστόσο, συγκριτικά, μόλις σε ποσοστό 22% οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (με 50+ εργαζομένους) θεωρούν ότι δεν θα μετέφεραν τα κεφάλαιά τους σε τράπεζα στην Ελλάδα.

Επίσης, από τη χαλάρωση των περιορισμών στο άνοιγμα λογαριασμών αναμένεται να ωφεληθεί (κάπως ή σε πολύ μεγάλο βαθμό) το 56% των επιχειρήσεων, ενώ το 28% δεν αναμένει κανένα όφελος.

Αντίθετα, η χαλάρωση του συγκεκριμένου περιορισμού δεν θα είχε κανένα αντίκτυπο, σύμφωνα με το 44% του ευρέως κοινού (28% της εύπορης υποομάδας).

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *