ροή ειδήσεων

Τζον Κυριάκου: Ένας πράκτορας της CIA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο



Ο Ελληνοαμερικανός πρώην επιτελικός που είχε φυλακιστεί για τις αποκαλύψεις του θα μιλήσει για την Εθνική Ασφάλεια στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ Ο Τζον Κυριάκου πονάει ακόμη... Το «περίεργο» τροχαίο, στο οποίο ενεπλάκη, άθελά του, στις 4 Οκτωβρίου, του άφησε ενθύμιο έξι σπασμένα πλευρά, μια σπασμένη κλείδα και ένα σπασμένο σπόνδυλο.


Όμως, παρά τους πόνους, ο πρώην επιχειρησιακός πράκτορας της CIA, με καταγωγή από την Ρόδο, δεν θα έχανε με τίποτε την πρόσκληση που είχε λάβει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Χτες το βράδυ, πέταξε από την Αμερική στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα το απόγευμα θα μιλήσει για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ.
Θα είναι ομιλητής στην ενότητα «Πολεμος & Ειρήνη», γνωρίζοντας πολύ καλά ο ίδιος τις τακτικές της NSA και της CIA, της οποίας ήταν υψηλόβαθμο επιχειρησιακό στέλεχος για μια δεκαπενταετία.

Έγινε πασίγνωστος όταν αποκάλυψε τις μεθόδους βασανισμού, που υιοθέτησε η υπηρεσία του, στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας και ήταν κάτι που το πλήρωσε πολύ ακριβά.

Με αφορμή μια συνομιλία του με δημοσιογράφο στον οποίο επιβεβαίωσε το όνομα πράκτορα της CIA, το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε, κατηγορήθηκε για κατασκοπεία και αποκάλυψη απόρρητων μυστικών του κράτους.

Παρά τη φυλάκισή του, για δύο χρόνια, ο Τζον Κυριάκου δεν μετάνοιωσε ποτέ για τις αποκαλύψεις του, οι οποίες ταρακούνησαν γερά την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η περιπέτειά του είχε κόστος και σε προσωπικό επίπεδο, αφού φέτος χώρισε και με την δεύτερη σύζυγό του, λίγους μήνες πριν από το φετινό καλοκαίρι, ενώ σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να υποβληθεί σε νέα εγχείρηση αποκατάστασης τραύματος από το τροχαίο ατύχημα.


Από την Αθήνα στο Πακιστάν Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη CIA, ο Κυριάκου υπηρέτησε στην Αθήνα, από το 1999 μέχρι το καλοκαίρι του 2000, στο κλιμάκιο της υπηρεσίας, που εδρεύει στον τελευταίο όροφο της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ως επιχειρησιακός πράκτορας με κύριο αντικείμενο την τρομοκρατία και την εξάρθρωση της 17Ν.

Είχε ως μέντορά του τον θρυλικό Γκαστ Αβράκοτος, ενώ την ίδια περίοδο μαζί του στην Αθήνα υπηρετούσε και ο Ουίλλιαμ Μπαζίλ, που έστησε αργότερα το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του Κυριάκου, ήταν η σύλληψη στο Πακιστάν του Νο2 της Αλ Κάιντα Αμπού Ζουμπάιντα, σε μια συνδυασμένη επιχείρηση, με ταυτόχρονη έφοδο σε διάφορα σπίτια, από κλιμάκια Αμερικανών πρακτόρων.

Η αναγνώριση του Ζουμπάιντα, που ήταν βαριά πληγωμένος, έγινε με το αποτύπωμα του αυτιού του, μετά από φωτογραφία που τράβηξε με το κινητό του ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας, σε ένα μόνο από τα πολλά επεισόδια της ζωής του, στο θολό κόσμο των κατασκόπων.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *