ροή ειδήσεων

Φερεντίνου σε Hurriyet: Μία ζέστη, μία κρύο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις



Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία αρχείου: Presidency Press Service via AP.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ηταν μία εύκολη αποστολή για τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, το μονοήμερο ταξίδι εργασίας του στην Αγκυρα στις 24 Οκτωβρίου. Λίγο μετά, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε πως θα επισκεφτεί την Ελλάδα σύντομα, γράφει σε άρθρο γνώμης η ανταποκρίτρια της τουρκικής αγγλόφωνης εφημερίδας «Hurriyet Daily News», Αριάνα Φερεντίνου*.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν υπήρξε κοινή συνέντευξη Τύπου του κ. Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα και πως δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα, αν και, ελληνικά και τουρκικά ΜΜΕ, ανέφεραν πως αυτό θα γίνει τέλη Νοέμβρη ή αρχές Δεκέμβρη. Ενα μικρό ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο (IBNA) έγραψε δε πως η επίσκεψη θα γίνει στις 7-8 Δεκεμβρίου.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές, σημειώνει στο ίδιο άρθρο. Μετά από ένα ασυνήθιστα ψυχρό ξεκίνημα φέτος, με ύποπτους για συμμετοχή στο κίνημα Γκιουλέν να έχουν αφεθεί ελεύθεροι από ελληνικά δικαστήρια και ένταση στο Αιγαίο, οι δύο πλευρές, τώρα εμφανίζονται να δείχνουν προθυμία για αποκλιμάκωση.

Ο Χακάν Τσαβούσογλου, που έχει γεννηθεί στην Κομοτηνή, στην ελληνική Θράκη, επισκέφτηκε την Αθήνα στις 2 Νοεμβρίου.

Αλλά η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ακυρώθηκε χωρίς αιτιολογία και τελικά συναντήθηκε με τον ομόλογό του, αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Λεπτομέρειες για την ενδεχόμενη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα ήταν το κυρίως θέμα και οι συζητήσεις, όπως έγινε γνωστό, κύλησαν ομαλά.

Ωστόσο, το δεύτερο σκέλος της επίσκεψης του κ. Τσαβούσογλου, στη Θράκη προκάλεσε ταραχή. Επέλεξε να επισκεφτεί την Ενωση Τουρκικής Νεολαίας, την οποία οι ελληνικές Αρχές έκλεισαν επειδή δεν θέλουν να συνδέουν το να είναι κάποιος Τούρκος με την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, έγραψε η κ. Φερεντίνου.

Η επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου συνέπεσε μία ξαφνική κλιμάκωση των διμερών στρατιωτικών και διπλωματικών εντάσεων, που ξεκίνησαν με το τουρκικό ΥΠΕΞ να προειδοποιεί για την κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου στη Ρόδο. Η Αγκυρα επεσήμανε πως μία τέτοια άσκηση απαγορεύεται από την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και έκανε λόγο για «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε σε εξίσου υψηλό τόνο. Επειτα, υπήρξαν αναφορές για αυξημένη δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο με υπερπτήσεις στα Ιμια.

Μερικές μόνο μέρες, ελληνικά και τουρκικά ΜΜΕ, τόνιζαν τις προετοιμασίες για την ιστορική επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, η πρώτη ενός προέδρου της Τουρκίας, μετά από αυτή του Celal Bayar το 1952, σύμφωνα με την κ. Φερεντίνου, η οποία σημειώνει: Το κύριο πρόβλημα με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η μη ικανότητα πρόβλεψης. Σε οποιαδήποτε στιγμή «ακραία καιρικά φαινόμενα» μπορεί να ακυρώσουν ό,τι και αν έχει προγραμματιστεί, δημιουργώντας μία μικρή ή μεγάλη κρίση.

Ο κατάλογος ζητημάτων που δεν έχουν επιλυθεί πάει πίσω για πολύ καιρό και υπήρξαν ελάχιστες προσπάθειες σε υψηλό επίπεδο για να καθαρίσει η «ατμόσφαιρα». Αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν βήματα σταθερά εμπρός, η καθεμία για τους λόγους της. Η Αθήνα γνωρίζει πως αυτή η ιστορική επίσκεψη μπορεί να παρέχει μία μοναδική ευκαιρία για «δουλειές» με το μόνο πραγματικό συνομιλητή της, τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η κ. Αριάνα Φερεντίνου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης και αρθρογραφεί στην τουρκική «Hurriyet Daily News».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *